Trwa ładowanie...
wołowina
Ewa Rosiecka
22-09-2020 08:55

Ligawa - co to za mięso, jak je przyrządzić, z czym podawać?

Czym jest ligawa wołowa? Ta tajemniczo brzmiąca nazwa nie każdemu jest znana, a w rzeczywistości jest to po prostu tylna część tuszy wołowej. Odpowiednio oprawiona doskonale nadaje się jako danie na święta lub przekąska na imprezę. Dobrze smakuje gotowana i duszona. Jakie potrawy możemy z niej przygotować? Z czym ją podajemy?

Ligawa - co to za mięso, jak je przyrządzić, z czym podawać?Źródło: 123RF
d3dgkl7
d3dgkl7

Ligawa wołowa - czym jest?

Ligawa jest częścią udźca wołowego - jest to chudy, silny mięsień wołowy. Czasem mówimy o niej, że to fałszywa polędwica. Nadaje się zarówno do duszenia, jak i gotowania, można z niej zrobić sztufadę bądź delikatne roladki, a także carpaccio. Może być też wykorzystywana jako mięso do tańszej wersji tatara.

Mięso z ligawy jest dość tanią częścią wołu. Kilogram kosztuje od 45 do 55 zł w supermarkecie. U lokalnych rzeźników ceny mogą być jednak nieco wyższe.

Poniżej publikujemy kilka przepisów z ligawą w roli głównej.

Sztufada z ligawy wołowej - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ligawy wołowej;
  • 2 cebule;
  • 2 marchewki,
  • 100 g surowej słoniny;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku;
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu;
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru;
  • 2 łyżki masła;
  • olej rzepakowy;
  • sól;
  • pieprz.
d3dgkl7

Sposób przygotowania:

1. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła razem z tymiankiem, rozmarynem i cząbrem, mieszamy wszystko razem.

2. Mieszanką tą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce.

3. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę i słoninę w słupki. Wyjmujemy mięso z lodówki, ostrym nożem robimy na nim nacięcia i szpikujemy je cebulą, słoniną, marchewką.

4. Na rozgrzaną patelnię kładziemy naszpikowane mięso i smażymy je z każdej strony, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

d3dgkl7

5. W czasie pieczenia polewamy mięso sosem, który będzie wytwarzał się w trakcie.

6. Po upieczeniu powinniśmy odczekać kilka minut, aby mięso odpoczęło. Na koniec kroimy je na plastry. Możemy podawać z purée ziemniaczanym lub z kaszą i lekką sałatką. Gotowe.

Steki z ligawy wołowej - przepis

Potrzebne składniki:

  • 5 plastrów mięsa z ligawy wołowej;
  • 5 łyżeczek oliwy;
  • 5 łyżeczek masła;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Na 3-4 godziny przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową, następnie z każdej strony kropimy je oliwą i oprószamy pieprzem.

d3dgkl7

2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i smażymy steki z każdej strony, maksymalnie po 3 minuty (nie powinny być za długo smażone, aby nie zrobiły się zbyt suche).

3. Odstawiamy na 3-4 minuty i doprawiamy solą. Tak zrobione steki z ligawy wołowej możemy podawać z młodymi ziemniakami lub sałatą lodową z pomidorami. Gotowe.

123RF
Źródło: 123RF

Ligawa w sosie własnym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 400 g ligawy;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 4 ziarna ziela angielskiego;
  • 2 duże cebule;
  • 2 liście laurowe;
  • 0,5 łyżeczki Vegety;
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej;
  • 100 ml śmietany 12 proc.;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka mąki;
  • sól;
  • pieprz.
d3dgkl7

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, następnie na rozgrzanym tłuszczu szklimy ją.

2. Do cebuli dodajemy ligawę, pokrojoną wcześniej na plastry. Przyprawiamy solą i dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem.

3. Zalewamy wodą tak, aby całe mięso było przykryte, przyprawiamy zielem angielskim, czosnkiem, Vegetą i liśćmi laurowymi. Dusimy pod przykryciem 10 minut.

4. Po tym czasie wyjmujemy mięso, przyprawiamy powstały sos mieloną papryką i blendujemy na gładką masę. Po zblendowaniu wstawiamy go ponownie na kuchenkę i zagotowujemy.

5. Mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną sosu i tę mieszankę wlewamy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie ponownie wkładamy mięso i jeszcze chwilę dusimy. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj