Ligawa - co to za mięso, jak je przyrządzić, z czym podawać?

Czym jest ligawa wołowa? Ta tajemniczo brzmiąca nazwa nie każdemu jest znana, a w rzeczywistości jest to po prostu tylna część tuszy wołowej. Odpowiednio oprawiona doskonale nadaje się jako danie na święta lub przekąska na imprezę. Dobrze smakuje gotowana i duszona. Jakie potrawy możemy z niej przygotować? Z czym ją podajemy?

Ligawa nadaje się zarówno do duszenia, pieczenia, jak i gotowania
Źródło zdjęć: © 123RF

Ligawa wołowa - czym jest?

Ligawa jest częścią udźca wołowego - jest to chudy, silny mięsień wołowy. Czasem mówimy o niej, że to fałszywa polędwica. Nadaje się zarówno do duszenia, jak i gotowania, można z niej zrobić sztufadę bądź delikatne roladki, a także carpaccio. Może być też wykorzystywana jako mięso do tańszej wersji tatara.

Mięso z ligawy jest dość tanią częścią wołu. Kilogram kosztuje od 45 do 55 zł w supermarkecie. U lokalnych rzeźników ceny mogą być jednak nieco wyższe.

Poniżej publikujemy kilka przepisów z ligawą w roli głównej.

Sztufada z ligawy wołowej - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ligawy wołowej;
  • 2 cebule;
  • 2 marchewki,
  • 100 g surowej słoniny;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku;
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu;
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru;
  • 2 łyżki masła;
  • olej rzepakowy;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła razem z tymiankiem, rozmarynem i cząbrem, mieszamy wszystko razem.

2. Mieszanką tą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce.

3. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę i słoninę w słupki. Wyjmujemy mięso z lodówki, ostrym nożem robimy na nim nacięcia i szpikujemy je cebulą, słoniną, marchewką.

4. Na rozgrzaną patelnię kładziemy naszpikowane mięso i smażymy je z każdej strony, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

5. W czasie pieczenia polewamy mięso sosem, który będzie wytwarzał się w trakcie.

6. Po upieczeniu powinniśmy odczekać kilka minut, aby mięso odpoczęło. Na koniec kroimy je na plastry. Możemy podawać z purée ziemniaczanym lub z kaszą i lekką sałatką. Gotowe.

Steki z ligawy wołowej - przepis

Potrzebne składniki:

  • 5 plastrów mięsa z ligawy wołowej;
  • 5 łyżeczek oliwy;
  • 5 łyżeczek masła;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Na 3-4 godziny przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową, następnie z każdej strony kropimy je oliwą i oprószamy pieprzem.

2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i smażymy steki z każdej strony, maksymalnie po 3 minuty (nie powinny być za długo smażone, aby nie zrobiły się zbyt suche).

3. Odstawiamy na 3-4 minuty i doprawiamy solą. Tak zrobione steki z ligawy wołowej możemy podawać z młodymi ziemniakami lub sałatą lodową z pomidorami. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Ligawa w sosie własnym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 400 g ligawy;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 4 ziarna ziela angielskiego;
  • 2 duże cebule;
  • 2 liście laurowe;
  • 0,5 łyżeczki Vegety;
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej;
  • 100 ml śmietany 12 proc.;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka mąki;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, następnie na rozgrzanym tłuszczu szklimy ją.

2. Do cebuli dodajemy ligawę, pokrojoną wcześniej na plastry. Przyprawiamy solą i dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem.

3. Zalewamy wodą tak, aby całe mięso było przykryte, przyprawiamy zielem angielskim, czosnkiem, Vegetą i liśćmi laurowymi. Dusimy pod przykryciem 10 minut.

4. Po tym czasie wyjmujemy mięso, przyprawiamy powstały sos mieloną papryką i blendujemy na gładką masę. Po zblendowaniu wstawiamy go ponownie na kuchenkę i zagotowujemy.

5. Mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną sosu i tę mieszankę wlewamy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie ponownie wkładamy mięso i jeszcze chwilę dusimy. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć