WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Letnie Kinder Party – czyli zabawa dla dzieci! Garść inspiracji

Zaczyna się czas wakacyjnego wypoczynku, zabaw i dni (lub wieczorów), gdy najmłodsi domownicy nieskrępowani mogą szaleć i korzystać z pięknej pogody. Jest to świetna okazja, aby przygotować spotkanie dla bliższych i dalszych znajomych dziecka, nie tracąc przy tym fortuny na sprawy organizacyjne.

Organizujemy letnie przyjęcie dla najmłodszych
Źródło zdjęć: © 123RF
Aneta Kuroń

Co przygotować dzień wcześniej?

Aby przygotować się spokojnie do imprezy, warto rozłożyć w czasie czynności i rozpocząć przygotowania minimum dzień wcześniej. Zakupy można poczynić przez Internet lub wyskoczyć do sklepu z konkretną listą zakupów, aby stracić jak najmniej czasu. Dobrze zaplanowane menu pozwoli zrobić mniejsze zakupy, mniej wydać pieniędzy a finalnie jak najmniej zmarnować żywności.

Co schłodzić i zmrozić?

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie zdrowszej opcji lodów. Można wybrać lody z mrożonych bananów i innych owoców (truskawek, jagód, malin czy bardziej tropikalnych np. mango) albo sorbety - z owoców, wody, cukru lub słodzika i odrobiny cytryny. W obu przypadkach pamiętać należy, aby składniki włożyć do zamrażarki przynajmniej pod wieczór dnia poprzedzającego imprezę.

Obraz
© 123RF

Warto schłodzić lemoniadę. Można przygotować esencję z wody, soku z cytryny, miodu/cukru/słodzika i opcjonalnie melisy lub mięty. Następnego dnia wystarczy wlewać do dzbanków stosowną ilość esencji, uzupełnić schłodzoną wodą (może być gazowana) i problem z piciem mamy z głowy.
Fajnym i szybkim rozwiązaniem są także lody z arbuza. Ukrój płaski kawałek z połowy arbuza i pokrój go na „trójkąty” ze skórką u dołu. Wbij patyczek od strony skórki i schowaj na noc do zamrożenia. Przed podaniem możesz polać je rozpuszczoną czekoladą (białą lub deserową) i posypać kolorową posypką. Podobnie można zrobić lody z banana lub kiwi.
Dzień wcześniej warto również wstawić wszelkiego rodzaju galaretki, które w upalne dni mogą być świetnym rozwiązaniem na przekąskę. Jeżeli wyciśniesz sok z owoców w wyciskarce wolnoobrotowej (która zostawia część miąższu) możesz dodać do niego rozpuszczoną żelatynę lub agar – agar w opcji wegańskiej. Bardzo ciekawie może wyglądać połączenie kilku kolorów galaretki – jeden po drugim. Aby uzyskać taki efekt, należy kolejno schładzać warstwy w szklaneczkach. Można je ustawiać pod skosem dla uzyskania ciekawszego efektu.

Przekąski

Ciekawym rozwiązaniem na imprezę dla dzieci są kolorowe koreczki. Można wykonać je tego samego dnia rano. Warto pamiętać, aby przygotować je w różnych wersjach – zarówno z serami, wędliną, warzywami, jak i dodatkiem owoców. Ciekawym rozwiązaniem są przecięte na pół i wydrążone pomidorki koktajlowe, do których włożyć należy odrobinę pesto z bazylii i małą kulkę sera typu mozzarella. Dzięki posiekanym czarnym oliwkom w prosty sposób zrobimy z nich biedronki (delikatnie nacinając skórkę pomidora i wkładając kawałki oliwek). Finalnie wystarczy je położyć na większym listku bazylii i nadziać na patyczek. Dziecięcy odpowiednik sałatki caprese mamy odhaczony.
Roladki z naleśników z serkiem śmietankowym i dodatkami, w zależności od diety – można dodać do nich posiekane w słupki warzywa, pomidory suszone i szpinak, szynkę i sałatę lodową czy posiekaną drobno, grillowaną pierś z kurczaka z domowym ketchupem, roszponką i czarnymi oliwkami. Niech wyobraźnia i smak będą tu drogowskazem.

Obraz
© 123RF

Podobnym, świetnym rozwiązaniem są spring rollsy – czyli zawinięte w papier ryżowy (uprzednio zamoczony w wodzie) chrupiące, drobno pokrojone warzywa, sery, grillowane mięso, tofu lub owoce. Warto pamiętać, aby spring rollsy, które zawijamy podobnie jak gołąbki, zrobić odpowiednio małe – najlepiej na dwa dziecięce kęsy. Z pewnością będą się przyjemniej wtedy jadły i spowodują mniej potencjalnego bałaganu i zabrudzeń. Do spring rollsów można podać sosy na bazie jogurtu – czosnkowy, ziołowy, musztardowy lub na bazie pulpy z pomidorów.
Sałatki warzywne i owocowe. To swego rodzaju klasyk, więc nie będę się specjalnie o tym rozpisywać. Warto podkreślić tylko, że do sałat z warzywami należy dodawać dressing tuż przed ich serwowaniem, aby nie skapcaniały, a w przypadku sałatek owocowych skorzystać z soku z cytryny, aby zminimalizować utlenianie niektórych owoców np. jabłek czy bananów.

Ciasta i dania główne

Moim ulubionym klasykiem są pieczone, chrupkie kawałki kurczaka w panierce (uwielbiane przez dzieci) lub w opcji wege przygotowane z ugotowanych warzyw krążki w podobny sposób do kurczaka (również w panierce). Do tego pieczone frytki i danie robi się samo w piekarniku. Drugim klasykiem jest pizza, którą można zrobić na spodzie z kalafiora. Z pewnością zasmakuje dzieciom, a ilość warzyw i błonnika „przemyconego” w posiłkach wzrośnie imponująco.
Z ciast warto zrobić mini serniczki na zimno z owocami, ciemną czekoladą, lub sosem z malin. Można je zrobić tradycyjnie z twarogu, ale także z orzechów nerkowca dla dzieci, które nie tolerują laktozy. Nie trzeba wstawiać ich dzień wcześniej, wystarczy tego samego dnia rano. Kilka godzin w lodówce spokojnie pozwoli im stężeć.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów