Letnie Kinder Party – czyli zabawa dla dzieci! Garść inspiracji
Zaczyna się czas wakacyjnego wypoczynku, zabaw i dni (lub wieczorów), gdy najmłodsi domownicy nieskrępowani mogą szaleć i korzystać z pięknej pogody. Jest to świetna okazja, aby przygotować spotkanie dla bliższych i dalszych znajomych dziecka, nie tracąc przy tym fortuny na sprawy organizacyjne.
Co przygotować dzień wcześniej?
Aby przygotować się spokojnie do imprezy, warto rozłożyć w czasie czynności i rozpocząć przygotowania minimum dzień wcześniej. Zakupy można poczynić przez Internet lub wyskoczyć do sklepu z konkretną listą zakupów, aby stracić jak najmniej czasu. Dobrze zaplanowane menu pozwoli zrobić mniejsze zakupy, mniej wydać pieniędzy a finalnie jak najmniej zmarnować żywności.
Co schłodzić i zmrozić?
Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie zdrowszej opcji lodów. Można wybrać lody z mrożonych bananów i innych owoców (truskawek, jagód, malin czy bardziej tropikalnych np. mango) albo sorbety - z owoców, wody, cukru lub słodzika i odrobiny cytryny. W obu przypadkach pamiętać należy, aby składniki włożyć do zamrażarki przynajmniej pod wieczór dnia poprzedzającego imprezę.
Warto schłodzić lemoniadę. Można przygotować esencję z wody, soku z cytryny, miodu/cukru/słodzika i opcjonalnie melisy lub mięty. Następnego dnia wystarczy wlewać do dzbanków stosowną ilość esencji, uzupełnić schłodzoną wodą (może być gazowana) i problem z piciem mamy z głowy.
Fajnym i szybkim rozwiązaniem są także lody z arbuza. Ukrój płaski kawałek z połowy arbuza i pokrój go na „trójkąty” ze skórką u dołu. Wbij patyczek od strony skórki i schowaj na noc do zamrożenia. Przed podaniem możesz polać je rozpuszczoną czekoladą (białą lub deserową) i posypać kolorową posypką. Podobnie można zrobić lody z banana lub kiwi.
Dzień wcześniej warto również wstawić wszelkiego rodzaju galaretki, które w upalne dni mogą być świetnym rozwiązaniem na przekąskę. Jeżeli wyciśniesz sok z owoców w wyciskarce wolnoobrotowej (która zostawia część miąższu) możesz dodać do niego rozpuszczoną żelatynę lub agar – agar w opcji wegańskiej. Bardzo ciekawie może wyglądać połączenie kilku kolorów galaretki – jeden po drugim. Aby uzyskać taki efekt, należy kolejno schładzać warstwy w szklaneczkach. Można je ustawiać pod skosem dla uzyskania ciekawszego efektu.
Przekąski
Ciekawym rozwiązaniem na imprezę dla dzieci są kolorowe koreczki. Można wykonać je tego samego dnia rano. Warto pamiętać, aby przygotować je w różnych wersjach – zarówno z serami, wędliną, warzywami, jak i dodatkiem owoców. Ciekawym rozwiązaniem są przecięte na pół i wydrążone pomidorki koktajlowe, do których włożyć należy odrobinę pesto z bazylii i małą kulkę sera typu mozzarella. Dzięki posiekanym czarnym oliwkom w prosty sposób zrobimy z nich biedronki (delikatnie nacinając skórkę pomidora i wkładając kawałki oliwek). Finalnie wystarczy je położyć na większym listku bazylii i nadziać na patyczek. Dziecięcy odpowiednik sałatki caprese mamy odhaczony.
Roladki z naleśników z serkiem śmietankowym i dodatkami, w zależności od diety – można dodać do nich posiekane w słupki warzywa, pomidory suszone i szpinak, szynkę i sałatę lodową czy posiekaną drobno, grillowaną pierś z kurczaka z domowym ketchupem, roszponką i czarnymi oliwkami. Niech wyobraźnia i smak będą tu drogowskazem.
Podobnym, świetnym rozwiązaniem są spring rollsy – czyli zawinięte w papier ryżowy (uprzednio zamoczony w wodzie) chrupiące, drobno pokrojone warzywa, sery, grillowane mięso, tofu lub owoce. Warto pamiętać, aby spring rollsy, które zawijamy podobnie jak gołąbki, zrobić odpowiednio małe – najlepiej na dwa dziecięce kęsy. Z pewnością będą się przyjemniej wtedy jadły i spowodują mniej potencjalnego bałaganu i zabrudzeń. Do spring rollsów można podać sosy na bazie jogurtu – czosnkowy, ziołowy, musztardowy lub na bazie pulpy z pomidorów.
Sałatki warzywne i owocowe. To swego rodzaju klasyk, więc nie będę się specjalnie o tym rozpisywać. Warto podkreślić tylko, że do sałat z warzywami należy dodawać dressing tuż przed ich serwowaniem, aby nie skapcaniały, a w przypadku sałatek owocowych skorzystać z soku z cytryny, aby zminimalizować utlenianie niektórych owoców np. jabłek czy bananów.
Ciasta i dania główne
Moim ulubionym klasykiem są pieczone, chrupkie kawałki kurczaka w panierce (uwielbiane przez dzieci) lub w opcji wege przygotowane z ugotowanych warzyw krążki w podobny sposób do kurczaka (również w panierce). Do tego pieczone frytki i danie robi się samo w piekarniku. Drugim klasykiem jest pizza, którą można zrobić na spodzie z kalafiora. Z pewnością zasmakuje dzieciom, a ilość warzyw i błonnika „przemyconego” w posiłkach wzrośnie imponująco.
Z ciast warto zrobić mini serniczki na zimno z owocami, ciemną czekoladą, lub sosem z malin. Można je zrobić tradycyjnie z twarogu, ale także z orzechów nerkowca dla dzieci, które nie tolerują laktozy. Nie trzeba wstawiać ich dzień wcześniej, wystarczy tego samego dnia rano. Kilka godzin w lodówce spokojnie pozwoli im stężeć.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl