ycipk-4b6z8u

Letnie Kinder Party – czyli zabawa dla dzieci! Garść inspiracji

Zaczyna się czas wakacyjnego wypoczynku, zabaw i dni (lub wieczorów), gdy najmłodsi domownicy nieskrępowani mogą szaleć i korzystać z pięknej pogody. Jest to świetna okazja, aby przygotować spotkanie dla bliższych i dalszych znajomych dziecka, nie tracąc przy tym fortuny na sprawy organizacyjne.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Organizujemy letnie przyjęcie dla najmłodszych
Organizujemy letnie przyjęcie dla najmłodszych (123RF)
ycipk-4b6z8u

Co przygotować dzień wcześniej?

Aby przygotować się spokojnie do imprezy, warto rozłożyć w czasie czynności i rozpocząć przygotowania minimum dzień wcześniej. Zakupy można poczynić przez Internet lub wyskoczyć do sklepu z konkretną listą zakupów, aby stracić jak najmniej czasu. Dobrze zaplanowane menu pozwoli zrobić mniejsze zakupy, mniej wydać pieniędzy a finalnie jak najmniej zmarnować żywności.

Co schłodzić i zmrozić?

ycipk-4b6z8u

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie zdrowszej opcji lodów. Można wybrać lody z mrożonych bananów i innych owoców (truskawek, jagód, malin czy bardziej tropikalnych np. mango) albo sorbety - z owoców, wody, cukru lub słodzika i odrobiny cytryny. W obu przypadkach pamiętać należy, aby składniki włożyć do zamrażarki przynajmniej pod wieczór dnia poprzedzającego imprezę.

123RF
Podziel się

Warto schłodzić lemoniadę. Można przygotować esencję z wody, soku z cytryny, miodu/cukru/słodzika i opcjonalnie melisy lub mięty. Następnego dnia wystarczy wlewać do dzbanków stosowną ilość esencji, uzupełnić schłodzoną wodą (może być gazowana) i problem z piciem mamy z głowy.
Fajnym i szybkim rozwiązaniem są także lody z arbuza. Ukrój płaski kawałek z połowy arbuza i pokrój go na „trójkąty” ze skórką u dołu. Wbij patyczek od strony skórki i schowaj na noc do zamrożenia. Przed podaniem możesz polać je rozpuszczoną czekoladą (białą lub deserową) i posypać kolorową posypką. Podobnie można zrobić lody z banana lub kiwi.
Dzień wcześniej warto również wstawić wszelkiego rodzaju galaretki, które w upalne dni mogą być świetnym rozwiązaniem na przekąskę. Jeżeli wyciśniesz sok z owoców w wyciskarce wolnoobrotowej (która zostawia część miąższu) możesz dodać do niego rozpuszczoną żelatynę lub agar – agar w opcji wegańskiej. Bardzo ciekawie może wyglądać połączenie kilku kolorów galaretki – jeden po drugim. Aby uzyskać taki efekt, należy kolejno schładzać warstwy w szklaneczkach. Można je ustawiać pod skosem dla uzyskania ciekawszego efektu.

Przekąski

ycipk-4b6z8u

Ciekawym rozwiązaniem na imprezę dla dzieci są kolorowe koreczki. Można wykonać je tego samego dnia rano. Warto pamiętać, aby przygotować je w różnych wersjach – zarówno z serami, wędliną, warzywami, jak i dodatkiem owoców. Ciekawym rozwiązaniem są przecięte na pół i wydrążone pomidorki koktajlowe, do których włożyć należy odrobinę pesto z bazylii i małą kulkę sera typu mozzarella. Dzięki posiekanym czarnym oliwkom w prosty sposób zrobimy z nich biedronki (delikatnie nacinając skórkę pomidora i wkładając kawałki oliwek). Finalnie wystarczy je położyć na większym listku bazylii i nadziać na patyczek. Dziecięcy odpowiednik sałatki caprese mamy odhaczony.
Roladki z naleśników z serkiem śmietankowym i dodatkami, w zależności od diety – można dodać do nich posiekane w słupki warzywa, pomidory suszone i szpinak, szynkę i sałatę lodową czy posiekaną drobno, grillowaną pierś z kurczaka z domowym ketchupem, roszponką i czarnymi oliwkami. Niech wyobraźnia i smak będą tu drogowskazem.

123RF
Podziel się

Podobnym, świetnym rozwiązaniem są spring rollsy – czyli zawinięte w papier ryżowy (uprzednio zamoczony w wodzie) chrupiące, drobno pokrojone warzywa, sery, grillowane mięso, tofu lub owoce. Warto pamiętać, aby spring rollsy, które zawijamy podobnie jak gołąbki, zrobić odpowiednio małe – najlepiej na dwa dziecięce kęsy. Z pewnością będą się przyjemniej wtedy jadły i spowodują mniej potencjalnego bałaganu i zabrudzeń. Do spring rollsów można podać sosy na bazie jogurtu – czosnkowy, ziołowy, musztardowy lub na bazie pulpy z pomidorów.
Sałatki warzywne i owocowe. To swego rodzaju klasyk, więc nie będę się specjalnie o tym rozpisywać. Warto podkreślić tylko, że do sałat z warzywami należy dodawać dressing tuż przed ich serwowaniem, aby nie skapcaniały, a w przypadku sałatek owocowych skorzystać z soku z cytryny, aby zminimalizować utlenianie niektórych owoców np. jabłek czy bananów.

Ciasta i dania główne

ycipk-4b6z8u

Moim ulubionym klasykiem są pieczone, chrupkie kawałki kurczaka w panierce (uwielbiane przez dzieci) lub w opcji wege przygotowane z ugotowanych warzyw krążki w podobny sposób do kurczaka (również w panierce). Do tego pieczone frytki i danie robi się samo w piekarniku. Drugim klasykiem jest pizza, którą można zrobić na spodzie z kalafiora. Z pewnością zasmakuje dzieciom, a ilość warzyw i błonnika „przemyconego” w posiłkach wzrośnie imponująco.
Z ciast warto zrobić mini serniczki na zimno z owocami, ciemną czekoladą, lub sosem z malin. Można je zrobić tradycyjnie z twarogu, ale także z orzechów nerkowca dla dzieci, które nie tolerują laktozy. Nie trzeba wstawiać ich dzień wcześniej, wystarczy tego samego dnia rano. Kilka godzin w lodówce spokojnie pozwoli im stężeć.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-4b6z8u

ycipk-4b6z8u
ycipk-4b6z8u