Burger z sieciówki czy restauracji? Na czym polega różnica

Kotlet w bułce, podawany w towarzystwie frytek i surówki, stał się już niemal kultowym daniem. Jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne lokale, w których jest serwowany ten przysmak. W restauracjach czy burgerowniach zapłacimy za burgera ok. 40 złotych. W sieciówkach o połowę mniej. O to z czego wynikają te różnice oraz w czym tkwi sekret smacznego burgera, zapytaliśmy właścicieli lubelskich knajp.

Burger powinien być odpowiednio wysmażony, tak by mięso pozostało w środku soczyste.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Puszysta, dobrze wypieczona bułka z sezamem, soczyste mięso i sezonowe dodatki – warzywa, sosy, marynowane owoce, ser. Do tego porcja ulubionej surówki i grubo krojone fryty. Prawdziwa uczta dla smakoszy. Taki posiłek w modnej burgerowni to wydatek rzędu 30-40 złotych. Całkiem sporo. W barach szybkiej obsługi i sieciówkach na kotleta w bułce wydamy od 10 do 20 zł. Jednak różnica w smaku będzie nieporównywalna.

Nie ma chyba żadnej sieciówki, w której dostaniemy lepsze jakościowo produkty niż w klasycznej burgerowni czy restauracji. Największe burgery w McDonald’s czy Burger Kingu w zestawie z napojem i frytkami kosztują po kilkanaście złotych. Za tę cenę dostaniemy kotleta przygotowanego z mrożonego mięsa i usmażonego w głębokim tłuszczu.

- Nasze burgery zawierają świeżą wołowinę, która jest przygotowywana na bieżąco przez naszych kucharzy w lokalu. W odróżnieniu od innych burgerowni nasze sosy są przygotowywane z własnej receptury, przykładowo sos barbeque oparty jest na Coca Coli i soku ze świeżych pomarańczy. Do tego piętnaście innych tajemnych składników. Bułki codziennie są dostarczane z piekarni, a warzywa i pozostałe dodatki od lokalnych dostawców. Wiadomo, dobry burger potrzebuje czasu. Za jakością i świeżością idzie w parze cena – przekonuje Kamila Rydz, menadżer Burger Store.

Beef cheese burger chaddar cheese tartar sauce
© iStock.com

W czym tkwi sekret idealnego burgera? – Używamy mięsa pierwszej klasy, wołowiny rasy Angus. Istotna jest odpowiednia struktura mięsa z niewielką ilością tłuszczu na poziomie 10-20 proc. Burger powinien być też odpowiednio wysmażony, tak by mięso pozostało w środku soczyste – mówi Kamila Rydz. - Ważnym etapem jest też przygotowanie mięsa, które po zmieleniu powinno być sztywne i bez tekstury. Nie może być ani zbyt drobno ani zbyt grubo zmielone.

Nie warto też przesadzać z dodatkami. - Jeśli wołowina jest pierwszej jakości, to broni się smakiem i nie ma potrzeby dodawania wielu przypraw, wystarczą te podstawowe takie jak sól i pieprz – dodaje menadżer Burger Store.

Podobnego zdania jest Michał Dudziak, szef kuchni w Polish Burger. - Podstawą dobrego burgera jest mięso. Musi to być dobrej jakości, świeża wołowina od sprawdzonego dostawcy. W przeciwieństwie do sieciówek, nie używamy mrożonego mięsa. Stąd różnica w cenie. Czym doprawiamy? U nas króluje prostota. Żeby wydobyć głębię smaku mięsa, używamy wyłącznie świeżo zmielonej soli himalajskiej, czarnego pieprzu i… pasji oraz zaangażowania w to, co robimy. W naszych burgerach znajdziecie dwustugramowego kotleta ze wołowiny najlepszej jakości, świeże warzywa od lokalnych dostawców, aromatyczne sosy, robione na miejscu oraz pyszną maślaną bułeczkę. Do burgera proponujemy grube domowe fryty i sałatkę coleslaw – mówi.

Zobacz wideo: Dlaczego poinniśmy unikać kanapek z fast foodów

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów