- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Napoje gorące
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g malin
- 2 cytryny
- 3 łyżki kompozycji „Inspiracja” marki Czas na Herbatę
- 2–3 łyżki miodu
- Kilka gałązek melisy
- 2 litry wody mineralnej, np. gazowanej
Przepis
Maliny przekładamy do foremek do lodu, zalewamy wodą i mrozimy.
Zaparzamy herbatę w małej ilości wody. Studzimy. Wyciskamy sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry. Do dużego dzbanka przelewamy herbatę, dodajemy miód, sok z cytryny. Wrzucamy kostki lodu z malinami, wrzucamy plastry cytryny oraz gałązki melisy, dopełniamy wodą. Mieszamy i podajemy. Zalecany sposób parzenia:1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 1 do 3 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl