Lemon curd – arystokrata wśród kremów
Lemon curd to krem z owoców cytrusowych. Klasycznie robi się go z cytryn, można także wykorzystać pomarańcze, limonki, mandarynki. Odważniejsi cukiernicy przygotowują go z malin, jeżyn, jagód, mango czy żurawiny. Poza owocami do przyrządzenia lemon curd potrzebujemy żółtek, cukru i masła.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Alternatywna dla dżemu
Na przełomie XIX i XX wieku w Anglii tradycyjnie podawano krem cytrynowy z chlebem lub bułeczkami do popołudniowej herbaty. Stanowił świetną alternatywę dla dżemu czy konfitury. Lemon curd to doskonałe nadzienie do tart czy naleśników. Można nim przekładać biszkopty, sprawdza się również jako polewa do ciasteczek, ciast, gofrów, serników czy babeczek. Ma aksamitną konsystencję, jest niezwykle lekki, delikatny i słodko-kwaśny w smaku. Na dodatek jest prosty i szybki do zrobienia. Jak przygotować klasyczny krem cytrynowy?
Składniki:
- sok wyciśnięty z 4 cytryn,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- 75 g masła,
- 75 g drobnego cukru.
Przygotowanie: w rondelku roztop masło, uważając, by się nie przypaliło. Dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, wyłącz gaz i dokładnie przetrzyj całość przez sito. Gorący lemon curd przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry nogami do ostygnięcia. Krem można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.