Lemon curd – arystokrata wśród kremów

Lemon curd to krem z owoców cytrusowych. Klasycznie robi się go z cytryn, można także wykorzystać pomarańcze, limonki, mandarynki. Odważniejsi cukiernicy przygotowują go z malin, jeżyn, jagód, mango czy żurawiny. Poza owocami do przyrządzenia lemon curd potrzebujemy żółtek, cukru i masła.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Alternatywna dla dżemu

Na przełomie XIX i XX wieku w Anglii tradycyjnie podawano krem cytrynowy z chlebem lub bułeczkami do popołudniowej herbaty. Stanowił świetną alternatywę dla dżemu czy konfitury. Lemon curd to doskonałe nadzienie do tart czy naleśników. Można nim przekładać biszkopty, sprawdza się również jako polewa do ciasteczek, ciast, gofrów, serników czy babeczek. Ma aksamitną konsystencję, jest niezwykle lekki, delikatny i słodko-kwaśny w smaku. Na dodatek jest prosty i szybki do zrobienia. Jak przygotować klasyczny krem cytrynowy?

Przepis na lemon curd

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 4 cytryn,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 75 g masła,
  • 75 g drobnego cukru.
Obraz
© 123RF.COM

Przygotowanie: w rondelku roztop masło, uważając, by się nie przypaliło. Dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, wyłącz gaz i dokładnie przetrzyj całość przez sito. Gorący lemon curd przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry nogami do ostygnięcia. Krem można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość