Lemon curd – arystokrata wśród kremów

Lemon curd to krem z owoców cytrusowych. Klasycznie robi się go z cytryn, można także wykorzystać pomarańcze, limonki, mandarynki. Odważniejsi cukiernicy przygotowują go z malin, jeżyn, jagód, mango czy żurawiny. Poza owocami do przyrządzenia lemon curd potrzebujemy żółtek, cukru i masła.

Lemon curd – arystokrata wśród kremów
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Alternatywna dla dżemu

Na przełomie XIX i XX wieku w Anglii tradycyjnie podawano krem cytrynowy z chlebem lub bułeczkami do popołudniowej herbaty. Stanowił świetną alternatywę dla dżemu czy konfitury. Lemon curd to doskonałe nadzienie do tart czy naleśników. Można nim przekładać biszkopty, sprawdza się również jako polewa do ciasteczek, ciast, gofrów, serników czy babeczek. Ma aksamitną konsystencję, jest niezwykle lekki, delikatny i słodko-kwaśny w smaku. Na dodatek jest prosty i szybki do zrobienia. Jak przygotować klasyczny krem cytrynowy?

Przepis na lemon curd

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 4 cytryn,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 75 g masła,
  • 75 g drobnego cukru.
Obraz
© 123RF.COM

Przygotowanie: w rondelku roztop masło, uważając, by się nie przypaliło. Dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, wyłącz gaz i dokładnie przetrzyj całość przez sito. Gorący lemon curd przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry nogami do ostygnięcia. Krem można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów