Lemon curd – arystokrata wśród kremów

Lemon curd to krem z owoców cytrusowych. Klasycznie robi się go z cytryn, można także wykorzystać pomarańcze, limonki, mandarynki. Odważniejsi cukiernicy przygotowują go z malin, jeżyn, jagód, mango czy żurawiny. Poza owocami do przyrządzenia lemon curd potrzebujemy żółtek, cukru i masła.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Alternatywna dla dżemu

Na przełomie XIX i XX wieku w Anglii tradycyjnie podawano krem cytrynowy z chlebem lub bułeczkami do popołudniowej herbaty. Stanowił świetną alternatywę dla dżemu czy konfitury. Lemon curd to doskonałe nadzienie do tart czy naleśników. Można nim przekładać biszkopty, sprawdza się również jako polewa do ciasteczek, ciast, gofrów, serników czy babeczek. Ma aksamitną konsystencję, jest niezwykle lekki, delikatny i słodko-kwaśny w smaku. Na dodatek jest prosty i szybki do zrobienia. Jak przygotować klasyczny krem cytrynowy?

Przepis na lemon curd

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 4 cytryn,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 75 g masła,
  • 75 g drobnego cukru.
Obraz
© 123RF.COM

Przygotowanie: w rondelku roztop masło, uważając, by się nie przypaliło. Dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, wyłącz gaz i dokładnie przetrzyj całość przez sito. Gorący lemon curd przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry nogami do ostygnięcia. Krem można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇