Lekka zupa jarzynowa na wiosnę. Moc witamin

Bardzo prosta i pyszna zupa jarzynowa. Idealna na wiosnę. Możecie użyć mrożonych warzyw, są równie wartościowe, co świeże. Zupę można zabielić śmietaną, lecz nie jest to koniecznie.

Lekka zupa jarzynowa na wiosnę. Moc witaminLekka zupa jarzynowa na wiosnę. Moc witamin
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • brukselka
  • fasola szparagowa
  • 20 g masła
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki

Przepis

  • Pokrojoną w półplasterki cebulę szklimy na maśle. Dodajemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy, aby się nie przypaliła. Następnie wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, brukselkę i fasolkę szparagową.
  • Gotujemy około 25 minut. Na koniec doprawiamy do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się