Lekarz mówi, że to najlepsze śniadanie. Obniża zły cholesterol, a na jelita działa jak balsam

Brytyjski lekarz Karan Rajan podzielił się przepisem na śniadanie, które wspiera zdrowe odchudzanie i obniża cholesterol. Czy faktycznie to połączenie jest takie fenomenalne, jak zachwala?

Porcja błonnika, białka i przeciwutleniaczy na śniadaniePorcja błonnika, białka i przeciwutleniaczy na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
2

Brytyjski lekarz Karan Rajan, autor książek znany z aktywności w mediach społecznościowych, zaprezentował przepis na śniadanie, które może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Według Rajana, odpowiednio skomponowany pierwszy posiłek nie tylko dodaje energii na cały dzień, ale także wspiera zdrowe odchudzanie i obniża poziom cholesterolu. Zerknęłam na te propozycje, aby zweryfikować taki zestaw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Nabiał i fioletowe owoce zamiast kanapek

Podstawą tego zdrowego posiłku jest kefir lub jogurt z żywymi kulturami bakterii. Jak tłumaczy Rajan, dostarczają one średnio aż 30 g białka w porcji i wspomagają różnorodność mikrobiologiczną w jelitach. Ważne jest, aby jogurt zawierał aktywne kultury bakterii, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu przewodu pokarmowego.

Kolejnym składnikiem są owoce jagodowe, takie jak maliny, borówki czy jeżyny. Rajan podkreśla, że te owoce są bogate w błonnik, prebiotyki i polifenole, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i poprawia przepływ krwi. I te właściwości potwierdzają liczne badania, zachęcając, aby włączyć właśnie te produkty do jadłospisu. Z kolei dodanie nasion chia do śniadania z kefirem i owocami jagodowymi zwiększa jego wartość odżywczą. Nasiona te są bogate w kwasy omega-3, białko i błonnik, co dodatkowo wspiera zdrowie serca i układ trawienny. Taki posiłek jest nie tylko zdrowy, ale i sycący, zapewniając energię na cały dzień.

Przepis na jogurtową miskę mocy z chia i borówkami

Propozycja śniadania od Karana Rajana jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale także dostępna dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Sekretny dodatek, dla smaku i przemycenia słowa "słodycze" to gorzka czekolada, która ma doskonały wpływ na organizm. Opcjonalnie możesz dodać dla dekoracji też łyżeczką domowej granoli.

Składniki:

  • 250 g jogurtu,
  • 150 g borówek amerykańskich (mogą być mrożone, możesz też użyć jagód lub malin i jeżyn),
  • pudding chia (z dwóch łyżek nasion chia wymieszanych z 200 ml mleka migdałowego, lekko napęczniałe),
  • 25 g ciemnej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70 proc.

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia przygotuj wcześniej - wystarczy godzinka, aby złapały płyn, ale najlepiej zostawić je w lodówce na noc i rano wykorzystać.
  2. Borówki umyj, osusz.
  3. W miseczce wymieszaj jogurt z owocami i chia, a następnie dodaj posiekaną lub startą czekoladę. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach