Lekarz mówi, że to najlepsze śniadanie. Obniża zły cholesterol, a na jelita działa jak balsam
Brytyjski lekarz Karan Rajan podzielił się przepisem na śniadanie, które wspiera zdrowe odchudzanie i obniża cholesterol. Czy faktycznie to połączenie jest takie fenomenalne, jak zachwala?
Brytyjski lekarz Karan Rajan, autor książek znany z aktywności w mediach społecznościowych, zaprezentował przepis na śniadanie, które może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Według Rajana, odpowiednio skomponowany pierwszy posiłek nie tylko dodaje energii na cały dzień, ale także wspiera zdrowe odchudzanie i obniża poziom cholesterolu. Zerknęłam na te propozycje, aby zweryfikować taki zestaw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego
Nabiał i fioletowe owoce zamiast kanapek
Podstawą tego zdrowego posiłku jest kefir lub jogurt z żywymi kulturami bakterii. Jak tłumaczy Rajan, dostarczają one średnio aż 30 g białka w porcji i wspomagają różnorodność mikrobiologiczną w jelitach. Ważne jest, aby jogurt zawierał aktywne kultury bakterii, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu przewodu pokarmowego.
Kolejnym składnikiem są owoce jagodowe, takie jak maliny, borówki czy jeżyny. Rajan podkreśla, że te owoce są bogate w błonnik, prebiotyki i polifenole, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i poprawia przepływ krwi. I te właściwości potwierdzają liczne badania, zachęcając, aby włączyć właśnie te produkty do jadłospisu. Z kolei dodanie nasion chia do śniadania z kefirem i owocami jagodowymi zwiększa jego wartość odżywczą. Nasiona te są bogate w kwasy omega-3, białko i błonnik, co dodatkowo wspiera zdrowie serca i układ trawienny. Taki posiłek jest nie tylko zdrowy, ale i sycący, zapewniając energię na cały dzień.
Przepis na jogurtową miskę mocy z chia i borówkami
Propozycja śniadania od Karana Rajana jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale także dostępna dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Sekretny dodatek, dla smaku i przemycenia słowa "słodycze" to gorzka czekolada, która ma doskonały wpływ na organizm. Opcjonalnie możesz dodać dla dekoracji też łyżeczką domowej granoli.
Składniki:
- 250 g jogurtu,
- 150 g borówek amerykańskich (mogą być mrożone, możesz też użyć jagód lub malin i jeżyn),
- pudding chia (z dwóch łyżek nasion chia wymieszanych z 200 ml mleka migdałowego, lekko napęczniałe),
- 25 g ciemnej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70 proc.
Przygotowanie:
- Nasiona chia przygotuj wcześniej - wystarczy godzinka, aby złapały płyn, ale najlepiej zostawić je w lodówce na noc i rano wykorzystać.
- Borówki umyj, osusz.
- W miseczce wymieszaj jogurt z owocami i chia, a następnie dodaj posiekaną lub startą czekoladę. Gotowe!