Leczo pomidorowe. Zrób węgierski klasyk w nowej wersji
Leczo to jedna z tych potraw, które najbardziej kojarzą się z kuchnia węgierską. Bazą dania jest papryka, w kociołku obowiązkowo muszą znaleźć się też pomidory. Jak przygotować pyszne leczo? Oto sprawdzony przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- W garnku ze stali nierdzewnej rozgrzej olej.
- Mięso pokrój w bardzo małe kawałki, oprósz pieprzem, solą i słodką papryką, a następnie podsmaż razem z cebulą.
- Zdejmij z ognia, ostrożnie wlej passatę, zamieszaj i zagotuj.
- Warzywa pokrój w małe kawałki (nie musisz obierać cukinii i bakłażana).
- Włóż warzywa do garnka, wymieszaj i duś do miękkości (około 7–8 minut). W razie potrzeby podlej niewielką ilością przegotowanej wody.
- Dopraw do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl