Lazania z cukinią i pieczarkami podbije każde podniebienie. Jest smaczniejsza od klasycznej
Lazania z cukinią i pieczarkami to nowa odsłona klasycznego dania, która zaskoczy cię swoim smakiem. Dzięki lekkim składnikom i aromatycznym przyprawom ta wersja lazanii jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza.
Znudziła ci się zwykła lazania i masz ochotę na coś zupełnie innego? A może chcesz spróbować zdrowszej i lżejszej wersji tego dania? Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś tak, to mam dla ciebie idealną propozycję. Lazania z cukinią i pieczarkami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Połączenie tych dwóch składników oraz dodatek sosu beszamelowego sprawia, że danie ma unikalny smak i aromat. Ta kompozycja zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Lazania z cukinią i pieczarkami smakuje lepiej niż oryginalna wersja
Wszystko za sprawą unikalnych składników, których połączenie tworzy niesamowitą całość. Oprócz tego danie to jest pełne prozdrowotnych właściwości odżywczych. Zawiera na przykład błonnik oraz wiele witamin i minerałów. Cukinia jest niskokaloryczna, więc taka lazania będzie świetnym wyborem dla osób, które dbają o linię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę
Lazania z cukinią i pieczarkami - przepis
Składniki:
- 12 płatów lazanii (niecałe opakowanie),
- kilka sztuk pieczarek,
- 10 cm pora,
- 300 g mozzarelli,
- oliwa,
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- gałka muszkatołowa,
- biały pieprz,
- sól.
Wykonanie:
- Por pokrój w plasterki, posól i podsmaż na oliwie. Po chwili zmniejsz ogień, a patelnię przykryj pokrywką.
- Po kilku minutach zauważysz, że por się zeszklił. To czas na zdjęcie pokrywki. Nie zdejmuj jednak naczynia, tylko jeszcze przez chwilę podsmażaj warzywo. Powinno się zarumienić.
- Cukinię umyj i pokrój na plastry (jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać), to samo zrób z pieczarkami.
- Zetrzyj mozzarellę.
- Z mąki, masła, mleka i przypraw przygotuj sos beszamelowy. Masło smaż z mąką przez kilka minut, następnie dolej mleko i dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut i mieszaj trzepaczką do ubijania białek.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Na dole poukładaj płaty makaronu i posmaruj je beszamelem, na to połóż cukinię, pora i pieczarki. Posyp całość mozzarellą i skrop sosem, a następnie przykryj płatami lazanii. Powtórz czynność kilka razy. Wierzch posyp serem i zalej beszamelem.
- Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.