Lazania z cukinią i pieczarkami podbije każde podniebienie. Jest smaczniejsza od klasycznej

Lazania z cukinią i pieczarkami to nowa odsłona klasycznego dania, która zaskoczy cię swoim smakiem. Dzięki lekkim składnikom i aromatycznym przyprawom ta wersja lazanii jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza.

Lazania z cukinią i pieczarkamiLazania z cukinią i pieczarkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | salparadis
Paulina Hermann

Znudziła ci się zwykła lazania i masz ochotę na coś zupełnie innego? A może chcesz spróbować zdrowszej i lżejszej wersji tego dania? Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś tak, to mam dla ciebie idealną propozycję. Lazania z cukinią i pieczarkami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Połączenie tych dwóch składników oraz dodatek sosu beszamelowego sprawia, że danie ma unikalny smak i aromat. Ta kompozycja zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Lazania z cukinią i pieczarkami smakuje lepiej niż oryginalna wersja

Wszystko za sprawą unikalnych składników, których połączenie tworzy niesamowitą całość. Oprócz tego danie to jest pełne prozdrowotnych właściwości odżywczych. Zawiera na przykład błonnik oraz wiele witamin i minerałów. Cukinia jest niskokaloryczna, więc taka lazania będzie świetnym wyborem dla osób, które dbają o linię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę

Lazania z cukinią i pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 12 płatów lazanii (niecałe opakowanie),
  • kilka sztuk pieczarek,
  • 10 cm pora,
  • 300 g mozzarelli,
  • oliwa,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 szklanki mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • biały pieprz,
  • sól.

Wykonanie:

  1. Por pokrój w plasterki, posól i podsmaż na oliwie. Po chwili zmniejsz ogień, a patelnię przykryj pokrywką.
  2. Po kilku minutach zauważysz, że por się zeszklił. To czas na zdjęcie pokrywki. Nie zdejmuj jednak naczynia, tylko jeszcze przez chwilę podsmażaj warzywo. Powinno się zarumienić.
  3. Cukinię umyj i pokrój na plastry (jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać), to samo zrób z pieczarkami.
  4. Zetrzyj mozzarellę.
  5. Z mąki, masła, mleka i przypraw przygotuj sos beszamelowy. Masło smaż z mąką przez kilka minut, następnie dolej mleko i dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut i mieszaj trzepaczką do ubijania białek.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Na dole poukładaj płaty makaronu i posmaruj je beszamelem, na to połóż cukinię, pora i pieczarki. Posyp całość mozzarellą i skrop sosem, a następnie przykryj płatami lazanii. Powtórz czynność kilka razy. Wierzch posyp serem i zalej beszamelem.
  7. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść