WAŻNE
TERAZ

W Rzeszowie udaremniono zamach na Zełenskiego. Podano szczegóły

Lazania z cukinią i pieczarkami podbije każde podniebienie. Jest smaczniejsza od klasycznej

Lazania z cukinią i pieczarkami to nowa odsłona klasycznego dania, która zaskoczy cię swoim smakiem. Dzięki lekkim składnikom i aromatycznym przyprawom ta wersja lazanii jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza.

Lazania z cukinią i pieczarkamiLazania z cukinią i pieczarkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | salparadis
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Znudziła ci się zwykła lazania i masz ochotę na coś zupełnie innego? A może chcesz spróbować zdrowszej i lżejszej wersji tego dania? Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś tak, to mam dla ciebie idealną propozycję. Lazania z cukinią i pieczarkami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Połączenie tych dwóch składników oraz dodatek sosu beszamelowego sprawia, że danie ma unikalny smak i aromat. Ta kompozycja zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Lazania z cukinią i pieczarkami smakuje lepiej niż oryginalna wersja

Wszystko za sprawą unikalnych składników, których połączenie tworzy niesamowitą całość. Oprócz tego danie to jest pełne prozdrowotnych właściwości odżywczych. Zawiera na przykład błonnik oraz wiele witamin i minerałów. Cukinia jest niskokaloryczna, więc taka lazania będzie świetnym wyborem dla osób, które dbają o linię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę

Lazania z cukinią i pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 12 płatów lazanii (niecałe opakowanie),
  • kilka sztuk pieczarek,
  • 10 cm pora,
  • 300 g mozzarelli,
  • oliwa,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 szklanki mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • biały pieprz,
  • sól.

Wykonanie:

  1. Por pokrój w plasterki, posól i podsmaż na oliwie. Po chwili zmniejsz ogień, a patelnię przykryj pokrywką.
  2. Po kilku minutach zauważysz, że por się zeszklił. To czas na zdjęcie pokrywki. Nie zdejmuj jednak naczynia, tylko jeszcze przez chwilę podsmażaj warzywo. Powinno się zarumienić.
  3. Cukinię umyj i pokrój na plastry (jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać), to samo zrób z pieczarkami.
  4. Zetrzyj mozzarellę.
  5. Z mąki, masła, mleka i przypraw przygotuj sos beszamelowy. Masło smaż z mąką przez kilka minut, następnie dolej mleko i dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut i mieszaj trzepaczką do ubijania białek.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Na dole poukładaj płaty makaronu i posmaruj je beszamelem, na to połóż cukinię, pora i pieczarki. Posyp całość mozzarellą i skrop sosem, a następnie przykryj płatami lazanii. Powtórz czynność kilka razy. Wierzch posyp serem i zalej beszamelem.
  7. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

Wybrane dla Ciebie

Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko