Kwiat muszkatołowy – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Kwiat muszkatołowy, nazywany także macis, to jedna z części kwiatostanu muszkatołowca, która otacza nasiona, czyli bardziej znane gałki muszkatołowe. Jest jedną z najdroższych przypraw ze względu na swoją nietrwałość i skomplikowany sposób produkcji.

Kwiat muszkatołowy to część kwiatostanu muszkatołowca
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Kwiat muszkatołowy – wartości odżywcze

Kwiat muszkatołowy wyróżnia się wysoką odżywczością, jest również bogaty w białko, błonnik oraz beta-karoten. Ponadto, występują w nim takie witaminy jak A, B1, B2, B6 czy C. Innymi substancjami odżywczymi zawartymi w macis są bioskładniki takie jak: sód, potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, miedź, selen i mangan.

Kwiat muszkatołowy – właściwości

Zarówno kwiat, jak i gałka muszkatołowa znalazły zastosowanie w kuchniach wielu zakątków świata. Poza tym sprawdzają się w dziedzinie medycyny. Każda z tych przypraw jest niezwykła wydajna w przypadku leczenia dolegliwości układu pokarmowego, zwiększa apetyt i poprawia trawienie. Kwiat muszkatołowy okazuje się także idealny w przypadku zatruć układu pokarmowego, skurczów lub nieżytu żołądka czy wzdęć. Łagodzi także odruchy wymiotne i biegunkę.
Kwiat muszkatołowy ma także dobroczynny wpływ na skórę: oczyszcza ją i pomaga w leczeniu egzemy. Dodatkowo, ze względu na kojące i łagodzące działanie, macis uznawany jest za świetny tonik, więc zaleca się jego stosowanie osobom przemęczonym, cierpiącym na bezsenność i nadpobudliwość.
Kwiat muszkatołowy wykazuje także właściwości uśmierzające ból stawów i mięśni, łagodzi bóle reumatyczne. W chińskiej medycynie naturalnej znajduje zastosowanie w leczeniu chorób oskrzelowych, infekcji i chorób nerek oraz usuwaniu kamieni nerkowych.
Ponadto, wartości odżywcze zawarte w kwiecie muszkatołowym zwiększają uwalnianie serotoniny w mózgowiu i pobudzają miesiączkowanie. Natomiast sam olejek z macis wykazuje silną aktywność przeciwbólową, a wcierany bezpośrednio w skórę ma działanie rozgrzewające i odkażające.

Kwiat muszkatołowy – zastosowanie

Kwiat muszkatołowy i gałka muszkatołowa mają ze sobą wiele wspólnego, ale wyróżnia się je jako dwie osobne przyprawy. Z racji tego, że z jednego muszkatołowca pozyskuje się więcej nasion niż z osnówki (kwiatu), ta druga jest produktem o wiele bardziej wartościowym.
Kwiat muszkatołowy, podobnie jaki gałka, dobrze komponuje się z daniami opartymi na mleku takimi jak custard czy sos beszamelowy. Dodaje wyrazistego smaku także potrawom pomidorowym, kremowym zupom, mięsnym marynatom i potrawkom. Stanowi świetną kompozycję z różnego rodzaju mięsami (baraniną, cielęciną czy drobiem).
Macis sprawdzi się jednak nie tylko w przypadku dań słonych, ale także i słodkich. W wyrobach cukierniczych używany jest do przyprawiania ciast i deserów, szczególnie tych o jasnym kolorze. Dodawany jest również do napojów czekoladowych i tropikalnych ponchów. Ze względu na zawartość witamin, znalazł też szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Warto nadmienić, że wyciągi alkoholowe z macis i gałki muszkatołowej przyjmowane w większych dawkach mogą mieć niepożądane skutki uboczne: działają oszałamiająco i halucynogennie, wprawiając w stan niepohamowanej euforii lub panicznego uczucia strachu i zagrożenia. Poza tym przyjęcie zbyt dużej dawki może prowadzić do bezsenności i osłabienia pracy jelita cienkiego.
Nie zaleca się również nadmiernego spożywania produktów muszkatołowca kobietom w ciąży ze względu na właściwości poronne.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀