Kwiat muszkatołowy – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Kwiat muszkatołowy, nazywany także macis, to jedna z części kwiatostanu muszkatołowca, która otacza nasiona, czyli bardziej znane gałki muszkatołowe. Jest jedną z najdroższych przypraw ze względu na swoją nietrwałość i skomplikowany sposób produkcji.

Kwiat muszkatołowy to część kwiatostanu muszkatołowca
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Kwiat muszkatołowy – wartości odżywcze

Kwiat muszkatołowy wyróżnia się wysoką odżywczością, jest również bogaty w białko, błonnik oraz beta-karoten. Ponadto, występują w nim takie witaminy jak A, B1, B2, B6 czy C. Innymi substancjami odżywczymi zawartymi w macis są bioskładniki takie jak: sód, potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, miedź, selen i mangan.

Kwiat muszkatołowy – właściwości

Zarówno kwiat, jak i gałka muszkatołowa znalazły zastosowanie w kuchniach wielu zakątków świata. Poza tym sprawdzają się w dziedzinie medycyny. Każda z tych przypraw jest niezwykła wydajna w przypadku leczenia dolegliwości układu pokarmowego, zwiększa apetyt i poprawia trawienie. Kwiat muszkatołowy okazuje się także idealny w przypadku zatruć układu pokarmowego, skurczów lub nieżytu żołądka czy wzdęć. Łagodzi także odruchy wymiotne i biegunkę.
Kwiat muszkatołowy ma także dobroczynny wpływ na skórę: oczyszcza ją i pomaga w leczeniu egzemy. Dodatkowo, ze względu na kojące i łagodzące działanie, macis uznawany jest za świetny tonik, więc zaleca się jego stosowanie osobom przemęczonym, cierpiącym na bezsenność i nadpobudliwość.
Kwiat muszkatołowy wykazuje także właściwości uśmierzające ból stawów i mięśni, łagodzi bóle reumatyczne. W chińskiej medycynie naturalnej znajduje zastosowanie w leczeniu chorób oskrzelowych, infekcji i chorób nerek oraz usuwaniu kamieni nerkowych.
Ponadto, wartości odżywcze zawarte w kwiecie muszkatołowym zwiększają uwalnianie serotoniny w mózgowiu i pobudzają miesiączkowanie. Natomiast sam olejek z macis wykazuje silną aktywność przeciwbólową, a wcierany bezpośrednio w skórę ma działanie rozgrzewające i odkażające.

Kwiat muszkatołowy – zastosowanie

Kwiat muszkatołowy i gałka muszkatołowa mają ze sobą wiele wspólnego, ale wyróżnia się je jako dwie osobne przyprawy. Z racji tego, że z jednego muszkatołowca pozyskuje się więcej nasion niż z osnówki (kwiatu), ta druga jest produktem o wiele bardziej wartościowym.
Kwiat muszkatołowy, podobnie jaki gałka, dobrze komponuje się z daniami opartymi na mleku takimi jak custard czy sos beszamelowy. Dodaje wyrazistego smaku także potrawom pomidorowym, kremowym zupom, mięsnym marynatom i potrawkom. Stanowi świetną kompozycję z różnego rodzaju mięsami (baraniną, cielęciną czy drobiem).
Macis sprawdzi się jednak nie tylko w przypadku dań słonych, ale także i słodkich. W wyrobach cukierniczych używany jest do przyprawiania ciast i deserów, szczególnie tych o jasnym kolorze. Dodawany jest również do napojów czekoladowych i tropikalnych ponchów. Ze względu na zawartość witamin, znalazł też szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Warto nadmienić, że wyciągi alkoholowe z macis i gałki muszkatołowej przyjmowane w większych dawkach mogą mieć niepożądane skutki uboczne: działają oszałamiająco i halucynogennie, wprawiając w stan niepohamowanej euforii lub panicznego uczucia strachu i zagrożenia. Poza tym przyjęcie zbyt dużej dawki może prowadzić do bezsenności i osłabienia pracy jelita cienkiego.
Nie zaleca się również nadmiernego spożywania produktów muszkatołowca kobietom w ciąży ze względu na właściwości poronne.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód