Kuskus perłowy z pieczonymi warzywami
Perłowy kuskus doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami. Do tego aromatyczne przyprawy i pyszne, zdrowe danie gotowe. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Monika Lemko
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 300 g kuskusu perłowego
 - 1 mała dynia Hokkaido
 - 500 g marchewki
 - 2 małe białe cebule
 - 8-12 szt. dużych ząbków czosnku w łupinach
 - 50 ml oleju rzepakowego
 - 3 płaskie łyżeczki mielonej kurkumy
 - sól do smaku
 - pieprz czarny mielony
 - 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
 - mielona ostra papryka
 - ugotowana kolba kukurydzy lub z puszki
 - pęczek świeżego szczypiorku
 - pęczek świeżej zielonej pietruszki
 - sok z ½ cytryny
 
Przepis
- Dynię umyć (nie trzeba obierać), przekroić, wydrążyć z włóknistego miąższu z pestkami, pokroić w cienkie literki C o równej grubości ok. 2 cm.
 - Marchewki obrać, pokroić w grube słupki, podobnej długości. Obraną cebulę pokroić na ćwiartki lub ósemki.
 - Marynata: w dużej misce wymieszać olej z 1 łyżeczką soli, 2 łyżeczkami kurkumy, papryką słodką mieloną, doprawić pieprzem i ostrą mieloną papryką do smaku.
 - Dodać dynię, marchewki, cebulę i dokładnie wymieszać.
 - Warzywa przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dodać czosnek.
 - Piekarnik nastawić na 185 st. C, piec na środkowym poziomie ok. 35 min. Po upieczeniu obrać czosnek z łupin.
 - W połowie pieczenia ugotować kuskus z lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki kurkumy.
 - Do upieczonych warzyw dodać kuskus, obrane ząbki czosnku, ziarna kukurydzy i delikatnie wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem, dodać zieloną pietruszkę, doprawić pieprzem i mieloną ostrą papryką do smaku.
 - Całość delikatnie polać olejem rzepakowym i skropić sokiem z cytryny do smaku.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl