Kuskus perłowy z pieczonymi warzywami

Perłowy kuskus doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami. Do tego aromatyczne przyprawy i pyszne, zdrowe danie gotowe. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Kuskus perłowy z pieczonymi warzywamiKuskus perłowy z pieczonymi warzywami
Monika Lemko

Składniki

  • 300 g kuskusu perłowego
  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 500 g marchewki
  • 2 małe białe cebule
  • 8-12 szt. dużych ząbków czosnku w łupinach
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 płaskie łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • mielona ostra papryka
  • ugotowana kolba kukurydzy lub z puszki
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • pęczek świeżej zielonej pietruszki
  • sok z ½ cytryny

Przepis

  • Dynię umyć (nie trzeba obierać), przekroić, wydrążyć z włóknistego miąższu z pestkami, pokroić w cienkie literki C o równej grubości ok. 2 cm.
  • Marchewki obrać, pokroić w grube słupki, podobnej długości. Obraną cebulę pokroić na ćwiartki lub ósemki.
  • Marynata: w dużej misce wymieszać olej z 1 łyżeczką soli, 2 łyżeczkami kurkumy, papryką słodką mieloną, doprawić pieprzem i ostrą mieloną papryką do smaku.
  • Dodać dynię, marchewki, cebulę i dokładnie wymieszać.
  • Warzywa przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dodać czosnek.
  • Piekarnik nastawić na 185 st. C, piec na środkowym poziomie ok. 35 min. Po upieczeniu obrać czosnek z łupin.
  • W połowie pieczenia ugotować kuskus z lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki kurkumy.
  • Do upieczonych warzyw dodać kuskus, obrane ząbki czosnku, ziarna kukurydzy i delikatnie wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem, dodać zieloną pietruszkę, doprawić pieprzem i mieloną ostrą papryką do smaku.
  • Całość delikatnie polać olejem rzepakowym i skropić sokiem z cytryny do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości