Kurze udka obniżają ciśnienie

Japońscy naukowcy zidentyfikowali w kurzych udkach cztery proteiny, które, jak się wydaje, skutecznie regulują wysokie ciśnienie krwi - wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie "Journal of Agricultural Chemistry and Food".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Japońscy naukowcy zidentyfikowali w kurzych udkach cztery proteiny, które, jak się wydaje, skutecznie regulują wysokie ciśnienie krwi - wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie „Journal of Agricultural Chemistry and Food".

Naukowcy karmili uzyskanym z kurzych udek kolagenem szczury cierpiące na nadciśnienie. Po ośmiu godzinach od zjedzenia porcji kolagenu dochodziło u badanych zwierząt do wyraźnego obniżenia ciśnienia. U zwierząt z grupy kontrolnej, którym podawano solankę, spadek ciśnienia nie występował - piszą naukowcy.

U szczurów karmionych kolagenem po czterech tygodniach występował znaczący spadek ciśnienia.

Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Hiroszimie we współpracy z badawczym ośrodkiem Nippon Meat Packers' Research and Development Center.

Utrzymujące się wysokie ciśnienie jest jednym z czynników ryzyka zawałów, udarów i wiodącą przyczyną przewlekłej niewydolności nerek.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja