Trwa ładowanie...
18-12-2008 14:30

Kurze udka obniżają ciśnienie

Japońscy naukowcy zidentyfikowali w kurzych udkach cztery proteiny, które, jak się wydaje, skutecznie regulują wysokie ciśnienie krwi - wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie "Journal of Agricultural Chemistry and Food".

Kurze udka obniżają ciśnienieŹródło: archiwum, fot: archiwum
d388xvz
d388xvz

Japońscy naukowcy zidentyfikowali w kurzych udkach cztery proteiny, które, jak się wydaje, skutecznie regulują wysokie ciśnienie krwi - wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie „Journal of Agricultural Chemistry and Food".

Naukowcy karmili uzyskanym z kurzych udek kolagenem szczury cierpiące na nadciśnienie. Po ośmiu godzinach od zjedzenia porcji kolagenu dochodziło u badanych zwierząt do wyraźnego obniżenia ciśnienia. U zwierząt z grupy kontrolnej, którym podawano solankę, spadek ciśnienia nie występował - piszą naukowcy.

U szczurów karmionych kolagenem po czterech tygodniach występował znaczący spadek ciśnienia.

Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Hiroszimie we współpracy z badawczym ośrodkiem Nippon Meat Packers' Research and Development Center.

Utrzymujące się wysokie ciśnienie jest jednym z czynników ryzyka zawałów, udarów i wiodącą przyczyną przewlekłej niewydolności nerek.

(PAP)

d388xvz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d388xvz
Więcej tematów