Kurze udka obniżają ciśnienie
Japońscy naukowcy zidentyfikowali w kurzych udkach cztery proteiny, które, jak się wydaje, skutecznie regulują wysokie ciśnienie krwi - wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie "Journal of Agricultural Chemistry and Food".
Japońscy naukowcy zidentyfikowali w kurzych udkach cztery proteiny, które, jak się wydaje, skutecznie regulują wysokie ciśnienie krwi - wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie „Journal of Agricultural Chemistry and Food".
Naukowcy karmili uzyskanym z kurzych udek kolagenem szczury cierpiące na nadciśnienie. Po ośmiu godzinach od zjedzenia porcji kolagenu dochodziło u badanych zwierząt do wyraźnego obniżenia ciśnienia. U zwierząt z grupy kontrolnej, którym podawano solankę, spadek ciśnienia nie występował - piszą naukowcy.
U szczurów karmionych kolagenem po czterech tygodniach występował znaczący spadek ciśnienia.
Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Hiroszimie we współpracy z badawczym ośrodkiem Nippon Meat Packers' Research and Development Center.
Utrzymujące się wysokie ciśnienie jest jednym z czynników ryzyka zawałów, udarów i wiodącą przyczyną przewlekłej niewydolności nerek.
(PAP)