Kurczak z tamaryndem. Nieziemsko aromatyczny i soczysty
Nie masz pomysłu, co zjeść na drugie śniadanie lub lunch? Z pomocą przychodzi Julka Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef Junior". W jej ebooku znajdziesz mnóstwo smakowitych inspiracji na posiłki na wynos.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 1 |
- 200 g tamaryndowca bez pestek
- 200 ml gorącej wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- mały kawałek imbiru
- 5–10 g sambal oelek – pasty chili (jeśli lubisz ostre smaki)
- 2 łodyżki trawy cytrynowej
- 20 ml ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 400 g piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 2 goździki
- Tę potrawę trzeba zacząć szykować dzień wcześniej.
- Tamaryndowca namocz w około 200 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia na około 15 minut. Następnie przetrzyj go przez sito, aby pozbyć się skórek i ewentualnych pestek – dzięki temu powstanie gładka masa.
- Umyj mięso i pokrój w paski o szerokości około 2 cm.
- Czosnek i cebulę pokrój w kostkę. Imbir obierz i posiekaj.
- Trawę cytrynową posiekaj i wymieszaj z sosem sojowym, cukrem brązowym i sambalem.
- Wszystkie rozdrobnione składniki zmiksuj na puree razem z tamaryndowcem.
- Mięso natrzyj pastą i zostaw na noc w lodówce.
- Następnego dnia rozgrzej w woku lub na głębokiej patelni olej, wrzuć kolendrę i goździki, szybko obsmaż, potem rozetrzyj przyprawy w moździerzu na pastę. Jeśli nie masz w domu moździerza, możesz skorzystać z wałka lub pożyczyć moździerz od sąsiada.
- Resztę oleju ponownie podgrzej, włóż do woka lub na patelnię mięso razem z pastą i smaż jeszcze przez 20-30 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Przepis pochodzi z ebooka Julki Cymbaluk "SmaczneGO! Lunch boxy dla małych i dużych"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze