Kurczak z tamaryndem. Nieziemsko aromatyczny i soczysty

Nie masz pomysłu, co zjeść na drugie śniadanie lub lunch? Z pomocą przychodzi Julka Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef Junior". W jej ebooku znajdziesz mnóstwo smakowitych inspiracji na posiłki na wynos.

Kurczak z tamaryndemKurczak z tamaryndem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g tamaryndowca bez pestek
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • mały kawałek imbiru
  • 5–10 g sambal oelek – pasty chili (jeśli lubisz ostre smaki)
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • 20 ml ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 goździki

Przepis

  • Tę potrawę trzeba zacząć szykować dzień wcześniej.
  • Tamaryndowca namocz w około 200 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia na około 15 minut. Następnie przetrzyj go przez sito, aby pozbyć się skórek i ewentualnych pestek – dzięki temu powstanie gładka masa.
  • Umyj mięso i pokrój w paski o szerokości około 2 cm.
  • Czosnek i cebulę pokrój w kostkę. Imbir obierz i posiekaj.
  • Trawę cytrynową posiekaj i wymieszaj z sosem sojowym, cukrem brązowym i sambalem.
  • Wszystkie rozdrobnione składniki zmiksuj na puree razem z tamaryndowcem.
  • Mięso natrzyj pastą i zostaw na noc w lodówce.
  • Następnego dnia rozgrzej w woku lub na głębokiej patelni olej, wrzuć kolendrę i goździki, szybko obsmaż, potem rozetrzyj przyprawy w moździerzu na pastę. Jeśli nie masz w domu moździerza, możesz skorzystać z wałka lub pożyczyć moździerz od sąsiada.
  • Resztę oleju ponownie podgrzej, włóż do woka lub na patelnię mięso razem z pastą i smaż jeszcze przez 20-30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥