Kurczak z tamaryndem. Nieziemsko aromatyczny i soczysty

Nie masz pomysłu, co zjeść na drugie śniadanie lub lunch? Z pomocą przychodzi Julka Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef Junior". W jej ebooku znajdziesz mnóstwo smakowitych inspiracji na posiłki na wynos.

Kurczak z tamaryndemKurczak z tamaryndem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g tamaryndowca bez pestek
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • mały kawałek imbiru
  • 5–10 g sambal oelek – pasty chili (jeśli lubisz ostre smaki)
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • 20 ml ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 goździki

Przepis

  • Tę potrawę trzeba zacząć szykować dzień wcześniej.
  • Tamaryndowca namocz w około 200 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia na około 15 minut. Następnie przetrzyj go przez sito, aby pozbyć się skórek i ewentualnych pestek – dzięki temu powstanie gładka masa.
  • Umyj mięso i pokrój w paski o szerokości około 2 cm.
  • Czosnek i cebulę pokrój w kostkę. Imbir obierz i posiekaj.
  • Trawę cytrynową posiekaj i wymieszaj z sosem sojowym, cukrem brązowym i sambalem.
  • Wszystkie rozdrobnione składniki zmiksuj na puree razem z tamaryndowcem.
  • Mięso natrzyj pastą i zostaw na noc w lodówce.
  • Następnego dnia rozgrzej w woku lub na głębokiej patelni olej, wrzuć kolendrę i goździki, szybko obsmaż, potem rozetrzyj przyprawy w moździerzu na pastę. Jeśli nie masz w domu moździerza, możesz skorzystać z wałka lub pożyczyć moździerz od sąsiada.
  • Resztę oleju ponownie podgrzej, włóż do woka lub na patelnię mięso razem z pastą i smaż jeszcze przez 20-30 minut.

Wybrane dla Ciebie

W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany