Kurczak z tamaryndem. Nieziemsko aromatyczny i soczysty

Nie masz pomysłu, co zjeść na drugie śniadanie lub lunch? Z pomocą przychodzi Julka Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef Junior". W jej ebooku znajdziesz mnóstwo smakowitych inspiracji na posiłki na wynos.

Kurczak z tamaryndemKurczak z tamaryndem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g tamaryndowca bez pestek
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • mały kawałek imbiru
  • 5–10 g sambal oelek – pasty chili (jeśli lubisz ostre smaki)
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • 20 ml ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 goździki

Przepis

  • Tę potrawę trzeba zacząć szykować dzień wcześniej.
  • Tamaryndowca namocz w około 200 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia na około 15 minut. Następnie przetrzyj go przez sito, aby pozbyć się skórek i ewentualnych pestek – dzięki temu powstanie gładka masa.
  • Umyj mięso i pokrój w paski o szerokości około 2 cm.
  • Czosnek i cebulę pokrój w kostkę. Imbir obierz i posiekaj.
  • Trawę cytrynową posiekaj i wymieszaj z sosem sojowym, cukrem brązowym i sambalem.
  • Wszystkie rozdrobnione składniki zmiksuj na puree razem z tamaryndowcem.
  • Mięso natrzyj pastą i zostaw na noc w lodówce.
  • Następnego dnia rozgrzej w woku lub na głębokiej patelni olej, wrzuć kolendrę i goździki, szybko obsmaż, potem rozetrzyj przyprawy w moździerzu na pastę. Jeśli nie masz w domu moździerza, możesz skorzystać z wałka lub pożyczyć moździerz od sąsiada.
  • Resztę oleju ponownie podgrzej, włóż do woka lub na patelnię mięso razem z pastą i smaż jeszcze przez 20-30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw