Kurczak z tamaryndem. Nieziemsko aromatyczny i soczysty

Nie masz pomysłu, co zjeść na drugie śniadanie lub lunch? Z pomocą przychodzi Julka Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef Junior". W jej ebooku znajdziesz mnóstwo smakowitych inspiracji na posiłki na wynos.

Kurczak z tamaryndemKurczak z tamaryndem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g tamaryndowca bez pestek
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • mały kawałek imbiru
  • 5–10 g sambal oelek – pasty chili (jeśli lubisz ostre smaki)
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • 20 ml ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 goździki

Przepis

  • Tę potrawę trzeba zacząć szykować dzień wcześniej.
  • Tamaryndowca namocz w około 200 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia na około 15 minut. Następnie przetrzyj go przez sito, aby pozbyć się skórek i ewentualnych pestek – dzięki temu powstanie gładka masa.
  • Umyj mięso i pokrój w paski o szerokości około 2 cm.
  • Czosnek i cebulę pokrój w kostkę. Imbir obierz i posiekaj.
  • Trawę cytrynową posiekaj i wymieszaj z sosem sojowym, cukrem brązowym i sambalem.
  • Wszystkie rozdrobnione składniki zmiksuj na puree razem z tamaryndowcem.
  • Mięso natrzyj pastą i zostaw na noc w lodówce.
  • Następnego dnia rozgrzej w woku lub na głębokiej patelni olej, wrzuć kolendrę i goździki, szybko obsmaż, potem rozetrzyj przyprawy w moździerzu na pastę. Jeśli nie masz w domu moździerza, możesz skorzystać z wałka lub pożyczyć moździerz od sąsiada.
  • Resztę oleju ponownie podgrzej, włóż do woka lub na patelnię mięso razem z pastą i smaż jeszcze przez 20-30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się