Kurczak z suszonymi pomidorami i fasolką szparagową
Suszone pomidory to wynalazek Włochów i to właśnie im powinniśmy za niego szczerze podziękować. Poprzez suszenie zachowują one smak, nabierają charakteru i dostarczają cenne składniki odżywcze, nawet po kilku miesiącach po ususzeniu, kiedy to o świeżych pomidorach możemy tylko pomarzyć.
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 filet z kurczaka
- 300 g fasolki szparagowej
- ok. 8 kawałków suszonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- ok. 2 łyżki sezamu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy aż zrobi się miękka, ale nie straci sprężystości.
- Mięso płuczemy, kroimy na kawałki oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, dodając w trakcie obraną i posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy sos sojowy i dusimy całość ok. 3 minuty. Dorzucamy fasolkę i pokrojone w paski suszone pomidory.
- Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i olejem sezamowym. Danie przekładamy na talerze i posypujemy sezamem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze