Kurczak w sosie ziołowo-śmietanowym
- Pyszny mięciutki kurczak w aromatycznym sosie, podany w towarzystwie młodych ziemniaków i tradycyjnej mizerii. Przepyszny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko - zachęca Wiola, autorka bloga "Gotuj i mieszkaj".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na dwie części. Na rozgrzanej patelni układamy mięso kurczaka skórą do dołu, żeby wytopił się tłuszcz. Obsmażamy na sporym ogniu z obydwu stron. Następnie zmniejszamy źródło ciepła, przykrywamy pokrywką i dusimy około 20 minut.
Po 20 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zioła i marchewki pokrojone w talarki. Doprawiamy solą i sosem rybnym. Przykrywamy i dusimy kolejne 20 minut.
Na koniec dodajemy śmietanę i redukujemy sos około 10 minut bez pokrywki. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i podajemy.
Nam bardzo smakował kurczak w sosie ziołowo-śmietanowym z młodymi ziemniakami z wody i mizerią z ogórków z dodatkiem szczypioru czosnkowego i jogurtu greckiego.
Zobacz też przepis na rogaliki drożdżowe
src="https://d.wpimg.pl/762126421--1334984339/rogaliki.JPG"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze