Kurczak w sosie ziołowo-śmietanowym
- Pyszny mięciutki kurczak w aromatycznym sosie, podany w towarzystwie młodych ziemniaków i tradycyjnej mizerii. Przepyszny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko - zachęca Wiola, autorka bloga "Gotuj i mieszkaj".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na dwie części. Na rozgrzanej patelni układamy mięso kurczaka skórą do dołu, żeby wytopił się tłuszcz. Obsmażamy na sporym ogniu z obydwu stron. Następnie zmniejszamy źródło ciepła, przykrywamy pokrywką i dusimy około 20 minut.
Przepis
Po 20 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zioła i marchewki pokrojone w talarki. Doprawiamy solą i sosem rybnym. Przykrywamy i dusimy kolejne 20 minut.
Przepis
Na koniec dodajemy śmietanę i redukujemy sos około 10 minut bez pokrywki. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i podajemy.
Przepis
Nam bardzo smakował kurczak w sosie ziołowo-śmietanowym z młodymi ziemniakami z wody i mizerią z ogórków z dodatkiem szczypioru czosnkowego i jogurtu greckiego.