Kurczak w śmietanie z migdałami
Soczysty i miękki kurczak w sosie śmietanowym. Kropką nad i są podprażone na patelni płatki migdałowe. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem lub makaronem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 600 gram piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- masło
- olej
- 1 duża cebula posiekana na drobno
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 4 łyżki whiskey lub koniaku
- 275 ml słodkiej śmietany kremówki
- 4 łyżki lekko przyrumienionych płatków migdałowych
- Piersi z kurczaka pociąć ukośnie na kawałki o grubości ok 0,5 cm i posypać obficie solą i pieprzem.
- Rozgrzać olej i masło na patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulkę i smażyć kilka minut często mieszając, następnie dodać czosnek i smażyć dalej przez 2-3 minuty (trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo wtedy potrawa nabierze gorzkiego smaku...).
- Dodać kawałki kurczaka. Smażyć kilka minut i dodać whiskey. Smażyć na silnym ogniu do odparowania sosu.
- Zalać śmietaną i dalej dusić do czasu zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem.
- Wyłożyć na talerze i posypać z wierzchu prażonymi migdałami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze