Trwa ładowanie...
d38fcem
31-01-2022 09:43

Kurczak w śmietanie z migdałami

Przepis

Soczysty i miękki kurczak w sosie śmietanowym. Kropką nad i są podprażone na patelni płatki migdałowe. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem lub makaronem.

d38fcem
2.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 600 gram piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • masło
  • olej
  • 1 duża cebula posiekana na drobno
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 4 łyżki whiskey lub koniaku
  • 275 ml słodkiej śmietany kremówki
  • 4 łyżki lekko przyrumienionych płatków migdałowych
Przepis
  • Piersi z kurczaka pociąć ukośnie na kawałki o grubości ok 0,5 cm i posypać obficie solą i pieprzem.
  • Rozgrzać olej i masło na patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulkę i smażyć kilka minut często mieszając, następnie dodać czosnek i smażyć dalej przez 2-3 minuty (trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo wtedy potrawa nabierze gorzkiego smaku...).
  • Dodać kawałki kurczaka. Smażyć kilka minut i dodać whiskey. Smażyć na silnym ogniu do odparowania sosu.
  • Zalać śmietaną i dalej dusić do czasu zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wyłożyć na talerze i posypać z wierzchu prażonymi migdałami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kurczak w śmietanie z migdałami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38fcem
d38fcem
d38fcem
d38fcem
Więcej tematów
d38fcem