Kurczak w jogurtowym sosie curry
Bardzo aromatyczny i wyrazisty kurczak w sosie curry. Przygotowuje się go szybko, więc bez trudu możecie zrobić go na obiad po powrocie z pracy. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 5 g papryczki chili bez nasionek - pokroić drobno
- 10 g korzenia imbiru - zetrzeć na tarce
- 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- 70 g cebuli - pokroić w kostkę
- 6 gałązek kolendry - posiekać
- 1 łyżeczka mielonego curry
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól do smaku
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 200 g piersi z kurczaka - pokroić w kostkę
- 150 g cukinii - pokroić w kostkę
- Do garnka włożyć chili, imbir, czosnek, cebule, curry, kmin, sól i kolendrę dodać kilka łyżek oleju i chwilę dusić.
- Następnie dodać kurczaka, cukinię, jogurt i koncentrat pomidorowy. Gotować przez około 20 min., w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ryżem.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze