Kurczak po toskańsku w kremowym sosie pomidorowym. Obiad palce lizać!
Pierś z kurczaka w aromatycznym sosie pomidorowym, zapieczona z mozzarellą to idealny pomysł na obiad we włoskim stylu. Danie jest przepyszne, a przygotowuje się je błyskawicznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 duże filety z kurczaka
- czosnek granulowany
- rozmaryn
- 100 g mozzarelli
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 cebule
- 2 puszki pomidorów bez skórki (najlepiej krojone)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- wywar z kury (kostka rosołowa rozpuszczona w szklance gorącej wody)
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku)
- sól, pieprz
Przepis
- Filety z kurczaka obsypać solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem. Usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Można pokroić po usmażeniu na dwie lub trzy części i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju pozostałym po smażeniu filetów. Dodać pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą, wywar z kurczaka, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy.
- Dusić wszystko kilka minut ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie polewamy sosem usmażone filety w naczyniu.
- Zakrywamy wszystko folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok. pół godziny. Przed podaniem zdjąć folię i na każdy kawałek piersi położyć plasterek mozzarelli. Zapiekać jeszcze przez kilka minut aż ser się rozpuści.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl