Idealne przepisy na skrzydełka z kurczaka
Kurczak to bardzo wdzięczny drób. Nie tylko smaczny, ale również bardzo ekonomiczny, bo wykorzystać można praktycznie każdy jego element, między innymi powszechnie uwielbiane skrzydełka. Możemy je przyrządzić na wiele sposobów. Oto trzy propozycje na super proste i bardzo smaczne dania z drobiowych skrzydełek.
Pieczone skrzydełka
Zacznijmy od skrzydełek pieczonych. Mają one tę zaletę, że możemy je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrzebujemy przede wszystkim dobrych skrzydełek z ekologicznego kurczaka, miód, ostry keczup, mąkę kukurydzianą i przyprawy: mielony imbir, mielony czosnek, ostrą paprykę oraz sól i pieprz.
Skrzydełka przecinamy w stawie na pół, myjemy je dokładnie i osuszamy papierem kuchennym. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy kilka łyżek miodu, tyle samo keczupu, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Skrzydełka obtaczamy w mące, usuwamy jej nadmiar i wkładamy do marynaty. Mięso jest gotowe po godzinie lub dwóch. Wyjmujemy skrzydełka z marynaty i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około pół godziny, co kilka minut smarując marynatą.
Skrzydełka z patelni
Jeśli mamy ochotę na szybkie danie, zróbmy skrzydełka smażone na patelni. Składnikami naszego dania oprócz kawałków kurczaka są: sos sojowy, świeży czosnek, świeży imbir, świeże zielone chili, miód, olej, sól i pieprz.
Przepis na soczyste udka z piekarnika
Skrzydełka myjemy, przecinamy na pół, oprószamy solą i pieprzem. Czosnek, chili i imbir drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy skrzydełka, czosnek, chili i imbir, podsmażamy chwilę. Dodajemy miód i sos sojowy, smażymy przewracając cały czas mięso. Gdy będzie miękkie, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ryżem.
Panierowane skrzydełka
I jeszcze jeden przepis na skrzydełka w wersji bardzo lubianej przez wiele osób, czyli w panierce. Zazwyczaj takie danie znajdziemy w dużych sieciach gastronomicznych, ale nie jest ono trudne do zrobienia w domu. Potrzebujemy: skrzydełka, mielony imbir, suszone oregano, mielony czosnek, ostrą chili, paprykę w proszku, mielony kmin rzymski, pieprz, sól oraz mąkę, mleko i bułkę tartą.
W misce mieszamy mąkę z przyprawami. Wlewamy trochę mleka tak, aby uzyskać ciasto o konsystencja takiej, jak na naleśniki. Zanurzamy skrzydełka, a następnie panierujemy je w bułce tartek. Lekko podsuszamy i smażymy na głębokim oleju, aż będą rumiane.