Trwa ładowanie...

Idealne przepisy na skrzydełka z kurczaka

Kurczak to bardzo wdzięczny drób. Nie tylko smaczny, ale również bardzo ekonomiczny, bo wykorzystać można praktycznie każdy jego element, między innymi powszechnie uwielbiane skrzydełka. Możemy je przyrządzić na wiele sposobów. Oto trzy propozycje na super proste i bardzo smaczne dania z drobiowych skrzydełek.

Skrzydełka to świetna przekąska Skrzydełka to świetna przekąska Źródło: Adobe Stock
d1bjxpi
d1bjxpi

Pieczone skrzydełka

Zacznijmy od skrzydełek pieczonych. Mają one tę zaletę, że możemy je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrzebujemy przede wszystkim dobrych skrzydełek z ekologicznego kurczaka, miód, ostry keczup, mąkę kukurydzianą i przyprawy: mielony imbir, mielony czosnek, ostrą paprykę oraz sól i pieprz.

Skrzydełka przecinamy w stawie na pół, myjemy je dokładnie i osuszamy papierem kuchennym. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy kilka łyżek miodu, tyle samo keczupu, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Skrzydełka obtaczamy w mące, usuwamy jej nadmiar i wkładamy do marynaty. Mięso jest gotowe po godzinie lub dwóch. Wyjmujemy skrzydełka z marynaty i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około pół godziny, co kilka minut smarując marynatą.

 Skrzydełka z patelni

Jeśli mamy ochotę na szybkie danie, zróbmy skrzydełka smażone na patelni. Składnikami naszego dania oprócz kawałków kurczaka są: sos sojowy, świeży czosnek, świeży imbir, świeże zielone chili, miód, olej, sól i pieprz.

Przepis na soczyste udka z piekarnika

Skrzydełka myjemy, przecinamy na pół, oprószamy solą i pieprzem. Czosnek, chili i imbir drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy skrzydełka, czosnek, chili i imbir, podsmażamy chwilę. Dodajemy miód i sos sojowy, smażymy przewracając cały czas mięso. Gdy będzie miękkie, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ryżem.

d1bjxpi

 Panierowane skrzydełka

I jeszcze jeden przepis na skrzydełka w wersji bardzo lubianej przez wiele osób, czyli w panierce. Zazwyczaj takie danie znajdziemy w dużych sieciach gastronomicznych, ale nie jest ono trudne do zrobienia w domu. Potrzebujemy: skrzydełka, mielony imbir, suszone oregano, mielony czosnek, ostrą chili, paprykę w proszku, mielony kmin rzymski, pieprz, sól oraz mąkę, mleko i bułkę tartą.

W misce mieszamy mąkę z przyprawami. Wlewamy trochę mleka tak, aby uzyskać ciasto o konsystencja takiej, jak na naleśniki. Zanurzamy skrzydełka, a następnie panierujemy je w bułce tartek. Lekko podsuszamy i smażymy na głębokim oleju, aż będą rumiane.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1bjxpi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj