Kurczak pieczony na surowym ryżu. Hit internetu

Przepyszne jednogarnkowe danie, czyli kurczak pieczony z ryżem i warzywami. Nie musimy osobno gotować ryżu, ponieważ ugotuje się on w piekarniku. Zapewniamy, że jak raz spróbujecie tego dania, to stanie się ono waszym ulubionym.

Kurczak pieczony na surowym ryżu. Hit internetuKurczak pieczony na surowym ryżu. Hit internetu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 udek z kurczaka (oddzielić palki od udek, wyjdzie nam 12 części kurczaka)
  • 3 szklanki ryżu
  • cienko krojony boczek lub szynka parmeńska
  • mala puszka czerwonej fasoli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 kolory papryki z każdej po pol
  • 10 dużych pieczarek
  • 2 cebule
  • szklanka piwa
  • pol szklanki przecieru pomidorowego
  • 5 szklanek wody
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka lub gyrosa lub do gulaszu ( decyzja należy do was w czym wy lubicie zamarynować kurczaka)
  • pol puszki kukurydzy
  • 4 łyżki oleju
  • Przyprawy: sól 2 łyżki, pieprz 1 łyżka, papryka czerwona 2 łyżki, tymianek (lub zioła prowansalskie) 2 łyżki, vegeta 1 plaska łyżka, odrobina maggi, curry 1 łyżka, jeśli potrawa ma być na ostro, tak jak moja dodajemy jeszcze 2 łyżki pieprzu kajeńskiego

Przepis

  • Kurczaka myjemy i marynujemy na noc w oleju piwie i przyprawie np. do kurczaka bądź gyrosa. Pozostawiamy w lodowce na minimum 4 godziny, ale jak poleży przez noc będzie jeszcze lepiej.
  • W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody z przyprawami, które podane są w ostatnim punkcie oraz z przecierem. Na dużą blachę wysypujemy 3 szklanki ryżu to około 5-6 woreczków ryżu, na nim układamy warzywa pokrojone tak jak lubicie, kukurydzę oraz fasolę czerwona.
  • Wyciągamy z lodówki kurczaki i owijamy je w szynkę lub bekon i układamy na warzywach. Całość zalewamy ciepłym wywarem, najlepiej polewać chochlą, jeśli zostanie nam w garnku jeszcze sporo wywaru, nie martwcie się po 40 minutach pieczenia dolejecie resztę.
  • Tak uszykowaną surową potrawę wkładamy do piekarnika, jeśli ma termoobieg pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 1 godzinę i 10 minut, jeśli wasz piekarnik nie ma termoobiegu, pieczemy w temperaturze 200 st. przez 1 godzinę i 30 minut. Kurczaka należy sprawdzać, jak wiadomo jeden piecze się szybciej drugi wolniej.
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał