Kurczak pieczony na surowym ryżu. Hit internetu
Przepyszne jednogarnkowe danie, czyli kurczak pieczony z ryżem i warzywami. Nie musimy osobno gotować ryżu, ponieważ ugotuje się on w piekarniku. Zapewniamy, że jak raz spróbujecie tego dania, to stanie się ono waszym ulubionym.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 6 udek z kurczaka (oddzielić palki od udek, wyjdzie nam 12 części kurczaka)
 - 3 szklanki ryżu
 - cienko krojony boczek lub szynka parmeńska
 - mala puszka czerwonej fasoli
 - 4 ząbki czosnku
 - 3 kolory papryki z każdej po pol
 - 10 dużych pieczarek
 - 2 cebule
 - szklanka piwa
 - pol szklanki przecieru pomidorowego
 - 5 szklanek wody
 - 1 opakowanie przyprawy do kurczaka lub gyrosa lub do gulaszu ( decyzja należy do was w czym wy lubicie zamarynować kurczaka)
 - pol puszki kukurydzy
 - 4 łyżki oleju
 - Przyprawy: sól 2 łyżki, pieprz 1 łyżka, papryka czerwona 2 łyżki, tymianek (lub zioła prowansalskie) 2 łyżki, vegeta 1 plaska łyżka, odrobina maggi, curry 1 łyżka, jeśli potrawa ma być na ostro, tak jak moja dodajemy jeszcze 2 łyżki pieprzu kajeńskiego
 
Przepis
- Kurczaka myjemy i marynujemy na noc w oleju piwie i przyprawie np. do kurczaka bądź gyrosa. Pozostawiamy w lodowce na minimum 4 godziny, ale jak poleży przez noc będzie jeszcze lepiej.
 - W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody z przyprawami, które podane są w ostatnim punkcie oraz z przecierem. Na dużą blachę wysypujemy 3 szklanki ryżu to około 5-6 woreczków ryżu, na nim układamy warzywa pokrojone tak jak lubicie, kukurydzę oraz fasolę czerwona.
 - Wyciągamy z lodówki kurczaki i owijamy je w szynkę lub bekon i układamy na warzywach. Całość zalewamy ciepłym wywarem, najlepiej polewać chochlą, jeśli zostanie nam w garnku jeszcze sporo wywaru, nie martwcie się po 40 minutach pieczenia dolejecie resztę.
 - Tak uszykowaną surową potrawę wkładamy do piekarnika, jeśli ma termoobieg pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 1 godzinę i 10 minut, jeśli wasz piekarnik nie ma termoobiegu, pieczemy w temperaturze 200 st. przez 1 godzinę i 30 minut. Kurczaka należy sprawdzać, jak wiadomo jeden piecze się szybciej drugi wolniej.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl