Kupujesz zafoliowane mięso na tackach? Czy wiesz, jak sprawdzić, czy jest świeże?

Wybór mięsa to nie lada wyzwanie, a kupowanie mięsa pakowanego, zafoliowanego na plastikowych tackach to dodatkowe utrudnienie. Jest jednak jeden sposób, by jeszcze w sklepie przekonać się, czy mięso jest świeże.

Filet z kurczaka na tacceNieświeże mięso to groźba zatrucia pokarmowego
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak rozpoznać nieświeże mięso?

Rozpoznanie nieświeżego mięsa nie jest trudnym zadaniem pod warunkiem, że wiemy, na co zwracać uwagę i możemy nie tylko przyjrzeć się mięsu, ale także wziąć je w dłoń i powąchać. Co powinno nas zaalarmować?

Kolor. Zmiana koloru z intensywnego na blady lub – w przypadku drobiu – zielonkawy, to znak, że rozpoczęły się procesy gnilne. Zapach. Może być lekko zatęchły, ale też wyjątkowo intensywny, gnilny odór rozkładającej się tkanki mięśniowej lub zepsutych jajek. Lepka powierzchnia. Zepsute mięso będzie się kleiło. Konsystencja. Mięso nie będzie zwarte i sprężyste, a sflaczałe i wiotkie.

Co jednak zrobić, gdy stoimy w markecie przed ladą chłodniczą, a na półkach pysznią się tacki ze szczelnie zafoliowanymi porcjami mięsa? Czy da się szybko rozpoznać, że mięso jest nieświeże? Owszem, jest na to sposób.

Jak rozpoznać zepsute mięso?

Test "jednego palca"

Ta metoda pozwala na błyskawiczną ocenę mięsa jeszcze przed zakupem. Gdy nie możemy zaufać własnemu nosowi, a wrażenia wzrokowe może upośledzać warstwa folii, najczęściej z nieprzezroczystą etykietą, wystarczy prosty test "jednego palca".

Na czym polega? Weź tackę z mięsem w dłoń i palcem wskazującym delikatnie uciśnij mięso. Pod wpływem nacisku mięso powinno odkształcić się, ale tylko na kilka sekund. Świeże mięso musi być jędrne, sprężyste, stawiające lekki opór. Jeżeli mięso w miejscu ucisku palcem pozostaje odkształcone, to znaczy, że utraciło wodę pod wpływem czasu – z pewnością nie jest świeże.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥