Kupujesz zafoliowane mięso na tackach? Czy wiesz, jak sprawdzić, czy jest świeże?
Wybór mięsa to nie lada wyzwanie, a kupowanie mięsa pakowanego, zafoliowanego na plastikowych tackach to dodatkowe utrudnienie. Jest jednak jeden sposób, by jeszcze w sklepie przekonać się, czy mięso jest świeże.
Jak rozpoznać nieświeże mięso?
Rozpoznanie nieświeżego mięsa nie jest trudnym zadaniem pod warunkiem, że wiemy, na co zwracać uwagę i możemy nie tylko przyjrzeć się mięsu, ale także wziąć je w dłoń i powąchać. Co powinno nas zaalarmować?
Kolor. Zmiana koloru z intensywnego na blady lub – w przypadku drobiu – zielonkawy, to znak, że rozpoczęły się procesy gnilne. Zapach. Może być lekko zatęchły, ale też wyjątkowo intensywny, gnilny odór rozkładającej się tkanki mięśniowej lub zepsutych jajek. Lepka powierzchnia. Zepsute mięso będzie się kleiło. Konsystencja. Mięso nie będzie zwarte i sprężyste, a sflaczałe i wiotkie.
Co jednak zrobić, gdy stoimy w markecie przed ladą chłodniczą, a na półkach pysznią się tacki ze szczelnie zafoliowanymi porcjami mięsa? Czy da się szybko rozpoznać, że mięso jest nieświeże? Owszem, jest na to sposób.
Jak rozpoznać zepsute mięso?
Test "jednego palca"
Ta metoda pozwala na błyskawiczną ocenę mięsa jeszcze przed zakupem. Gdy nie możemy zaufać własnemu nosowi, a wrażenia wzrokowe może upośledzać warstwa folii, najczęściej z nieprzezroczystą etykietą, wystarczy prosty test "jednego palca".
Na czym polega? Weź tackę z mięsem w dłoń i palcem wskazującym delikatnie uciśnij mięso. Pod wpływem nacisku mięso powinno odkształcić się, ale tylko na kilka sekund. Świeże mięso musi być jędrne, sprężyste, stawiające lekki opór. Jeżeli mięso w miejscu ucisku palcem pozostaje odkształcone, to znaczy, że utraciło wodę pod wpływem czasu – z pewnością nie jest świeże.
Zobacz także: