Sama woda nie wystarczy! Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?
Domowe sposoby
Co się znajduje na powierzchni warzyw i owoców, które przynosimy z marketu bądź kupujemy na targu? Pestycydy. Chronią roślinę przed owadami, grzybami, chwastami, gryzoniami… a przy okazji szkodzą nam. Opłukanie jabłka czy marchewki pod wodą nie wystarczy. Czy wiesz, jak prawidłowo należy myć warzywa i owoce?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Woda z solą kuchenną i octem
Na 1 litr wody potrzeba szklanki octu i 3 łyżek soli kuchennej. Do miski z roztworem wkładamy warzywa lub owoce i pozostawiamy je na 10 minut. Następnie opłukujemy pod bieżącą wodą.
Odczyn kwaśny i alkaliczny
Na 1 litr wody potrzeba ½ szklanki octu jabłkowego lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Do takiej mikstury wkładamy warzywa lub owoce na 2-3 minuty lub przelewamy ją do butelki z atomizerem i obficie je spryskujemy. W następnym kroku do wody o odczynie alkalicznym dodajemy 1 łyżkę soli kuchennej i płuczemy w niej warzywa i owoce. Ten sposób pozwala na pozbycie się bakterii i pestycydów.
Woda z octem i wyciągiem z grejpfruta
Na 1 szklankę wody potrzeba 1 szklanki octu, 20 kropelek wyciągu z pestek grejpfruta i 1 łyżki sody oczyszczonej. Miksturę trzeba przelać do butelki z atomizerem i spryskać warzywa lub owoce. Po godzinie należy je dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Gotowe płyny do mycia
W sklepach, nierzadko nawet w marketach na dziale z warzywami i owocami, można dostać gotowe płyny do usuwania bakterii i pestycydów oraz nawozów z powierzchni warzyw. Zazwyczaj w ich składzie są naturalne lub bezpieczne dla zdrowia składniki: kwas cytrynowy, kwas mlekowy, kwas jabłkowy.
Szczoteczka do szorowania czy obieraczka?
Pomocne w pozbyciu się zarówno tłustego wosku z jabłek, jak i zanieczyszczeń oraz ziemi z warzyw, np. korzeniowych mogą być takie akcesoria jak szczoteczka. Dla nieprzekonanych najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu obieranie warzyw i owoców, bo to na skórce znajduje się najwięcej szkodliwych dla zdrowia patogenów i związków chemicznych.