Śniadanie z mikrofali. 5 dań, które zrobisz w kilka minut

Kuchenka mikrofalowa kojarzy nam się z odgrzewaniem zupy w domu lub szybkim lunchem w pracy. Może już czas odkurzyć mikrofalę i odkryć, jak cudowne, a przede wszystkim błyskawiczne śniadania da się za jej pomocą wyczarować?

Plastry boczku z mikrofaliPyszne i szybkie śniadania z mikrofali? To możliwe!
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Rzadko wykorzystujemy ją do gotowania, choć jeszcze nie tak dawno temu to rewolucyjne urządzenie zachwyciło nas, oferując możliwość pieczenia, gotowania czy odmrażania półproduktów i gotowych potraw. Teraz nieco zapomniana, trochę demonizowana – zupełnie niesłusznie.

Z pomocą kuchenki mikrofalowej możemy wyczarować bajeczne śniadania, a co więcej – są szybkie i dużo mniej kaloryczne niż przygotowane na patelni. Oto nasze propozycje.

Chrupiący boczek

Boczek to jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów śniadaniowych, a wszystko za sprawą tłuszczu.

A co z boczkiem z mikrofali? Cudownie chrupiący, odsączony z tłuszczu i wreszcie – przygotowany błyskawicznie i bez trudu. Wystarczy pokroić boczek na cienkie plasterki (albo kupić bekon w plastrach) i ułożyć w jednej warstwie na ręczniku papierowym. Następnie bekon trzeba nakryć drugą warstwą ręczników i wstawić do mikrofali na 2-3 minuty na pełną moc (minimum 900W).

Gotowe! Bekon niczym w tradycyjnym anglosaskim śniadaniu możesz wykorzystać w dowolny sposób, świetnie będzie komponował się zwłaszcza z jajecznicą. Ją też przygotujesz w mikrofalówce.

Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

Jajecznica z mikrofalówki

Do miseczki trzeba wbić jajka i dodać ulubione przyprawy. Wierzch polać odrobiną stopionego (oczywiście w mikrofali!) masła. Po dokładnym roztrzepaniu składników za pomocą widelca miseczkę wystarczy włożyć do mikrofali. Ustawić najwyższą moc kuchenki i włączyć ją na około 1 minutę. Po tym czasie miseczkę trzeba wyjąć i przemieszać jajka, dokładnie zeskrobując ściętą masę ze ścianek. Tę czynność należy powtarzać w kilku cyklach po każdych 30 sekundach ogrzewania jaj w mikrofalówce, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Błyskawiczne jajka w koszulce

Pozostając w klimacie śniadań z jajkami, proponujemy jajka w koszulce. Dla niektórych jest to trudne, pracochłonne i wymagające nie lada wprawy danie. Co innego, gdy do gry wkracza mikrofala.

Jak przygotować jajka w koszulce? Do kubka wypełnionego do połowy wodą należy dodać odrobinę octu i wbić 1 jajko. Czubkiem ostrego noża trzeba delikatnie nakłuć żółtko (można dodatkowo nakryć kubek folią spożywczą, dzięki czemu jajko nie zaleje całej kuchenki). Tak przygotowane jajko należy wstawić do mikrofali ustawionej na pełną moc na 1 minutę. Po tym czasie wystarczy upewnić się, że białko się ścięło. Jeśli nie – konieczne jest ponowne wstawienie kubka z jajkiem do kuchenki (na około 10 sekund).

Owsianka

Dla wielbicieli owsianki na gorąco to będzie prawdziwy hit. Wystarczy zalać 50 g płatków owsianych błyskawicznych 350 ml mleka i dodać ulubione dodatki – np. cynamon, szczyptę soli, cukier i żurawinę. Po ustawieniu mikrofalówki na pełną moc należy podgrzewać owsiankę przez ok. 5 minut.

Później wystarczy wymieszać i dodać owoce, jogurt czy syrop klonowy lub czekoladę. Pycha!

Makaron z serem mac’n’cheese

Opcja dla tych, którzy na śniadanie lubią zjeść coś sycącego – najlepiej aż do późnego popołudnia. Z pewnością żaden makaronowy łasuch nie oprze się tej wariacji na temat amerykańskiego dania z makaronem. I co najważniejsze – przygotowanie potrwa nie więcej niż 5 minut.

Wystarczy pół szklanki makaronu zalać ¾ szklanki wody i wstawić w miseczce do mikrofali ustawionej na maksymalną moc. Po około 3 minutach makaron powinien być ugotowany (al dente). Jeśli jednak jest wciąż twardy, trzeba go przemieszać delikatnie i ponownie włączyć mikrofalę. Następnie do miski należy wlać ½ szklanki pełnotłustego mleka i wsypać ½ tartego sera cheddar. Wymieszać z makaronem i wstawić do mikrofali na około 1-2 minuty, aż mleko i ser zamienią się w aksamitny, ciągnący sos.

Jajecznica w miseczce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść