Śniadanie z mikrofali. 5 dań, które zrobisz w kilka minut
Kuchenka mikrofalowa kojarzy nam się z odgrzewaniem zupy w domu lub szybkim lunchem w pracy. Może już czas odkurzyć mikrofalę i odkryć, jak cudowne, a przede wszystkim błyskawiczne śniadania da się za jej pomocą wyczarować?
Rzadko wykorzystujemy ją do gotowania, choć jeszcze nie tak dawno temu to rewolucyjne urządzenie zachwyciło nas, oferując możliwość pieczenia, gotowania czy odmrażania półproduktów i gotowych potraw. Teraz nieco zapomniana, trochę demonizowana – zupełnie niesłusznie.
Z pomocą kuchenki mikrofalowej możemy wyczarować bajeczne śniadania, a co więcej – są szybkie i dużo mniej kaloryczne niż przygotowane na patelni. Oto nasze propozycje.
Chrupiący boczek
Boczek to jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów śniadaniowych, a wszystko za sprawą tłuszczu.
A co z boczkiem z mikrofali? Cudownie chrupiący, odsączony z tłuszczu i wreszcie – przygotowany błyskawicznie i bez trudu. Wystarczy pokroić boczek na cienkie plasterki (albo kupić bekon w plastrach) i ułożyć w jednej warstwie na ręczniku papierowym. Następnie bekon trzeba nakryć drugą warstwą ręczników i wstawić do mikrofali na 2-3 minuty na pełną moc (minimum 900W).
Gotowe! Bekon niczym w tradycyjnym anglosaskim śniadaniu możesz wykorzystać w dowolny sposób, świetnie będzie komponował się zwłaszcza z jajecznicą. Ją też przygotujesz w mikrofalówce.
Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania
Jajecznica z mikrofalówki
Do miseczki trzeba wbić jajka i dodać ulubione przyprawy. Wierzch polać odrobiną stopionego (oczywiście w mikrofali!) masła. Po dokładnym roztrzepaniu składników za pomocą widelca miseczkę wystarczy włożyć do mikrofali. Ustawić najwyższą moc kuchenki i włączyć ją na około 1 minutę. Po tym czasie miseczkę trzeba wyjąć i przemieszać jajka, dokładnie zeskrobując ściętą masę ze ścianek. Tę czynność należy powtarzać w kilku cyklach po każdych 30 sekundach ogrzewania jaj w mikrofalówce, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Błyskawiczne jajka w koszulce
Pozostając w klimacie śniadań z jajkami, proponujemy jajka w koszulce. Dla niektórych jest to trudne, pracochłonne i wymagające nie lada wprawy danie. Co innego, gdy do gry wkracza mikrofala.
Jak przygotować jajka w koszulce? Do kubka wypełnionego do połowy wodą należy dodać odrobinę octu i wbić 1 jajko. Czubkiem ostrego noża trzeba delikatnie nakłuć żółtko (można dodatkowo nakryć kubek folią spożywczą, dzięki czemu jajko nie zaleje całej kuchenki). Tak przygotowane jajko należy wstawić do mikrofali ustawionej na pełną moc na 1 minutę. Po tym czasie wystarczy upewnić się, że białko się ścięło. Jeśli nie – konieczne jest ponowne wstawienie kubka z jajkiem do kuchenki (na około 10 sekund).
Owsianka
Dla wielbicieli owsianki na gorąco to będzie prawdziwy hit. Wystarczy zalać 50 g płatków owsianych błyskawicznych 350 ml mleka i dodać ulubione dodatki – np. cynamon, szczyptę soli, cukier i żurawinę. Po ustawieniu mikrofalówki na pełną moc należy podgrzewać owsiankę przez ok. 5 minut.
Później wystarczy wymieszać i dodać owoce, jogurt czy syrop klonowy lub czekoladę. Pycha!
Makaron z serem mac’n’cheese
Opcja dla tych, którzy na śniadanie lubią zjeść coś sycącego – najlepiej aż do późnego popołudnia. Z pewnością żaden makaronowy łasuch nie oprze się tej wariacji na temat amerykańskiego dania z makaronem. I co najważniejsze – przygotowanie potrwa nie więcej niż 5 minut.
Wystarczy pół szklanki makaronu zalać ¾ szklanki wody i wstawić w miseczce do mikrofali ustawionej na maksymalną moc. Po około 3 minutach makaron powinien być ugotowany (al dente). Jeśli jednak jest wciąż twardy, trzeba go przemieszać delikatnie i ponownie włączyć mikrofalę. Następnie do miski należy wlać ½ szklanki pełnotłustego mleka i wsypać ½ tartego sera cheddar. Wymieszać z makaronem i wstawić do mikrofali na około 1-2 minuty, aż mleko i ser zamienią się w aksamitny, ciągnący sos.
Zobacz także: