Kupujesz gotowe pierogi? Musisz to wiedzieć
Omijajmy produkty przechowywane w chłodniach. Są bez smaku, a ich data ważności stoi pod znakiem zapytania.
Pierogi nie są specjałem kuchni staropolskiej, jak się wielu osobom wydaje. Ich ojczyzną są Chiny, a do Europy sprowadził je Marco Polo. Do Polski pierogi trafiły w XIII wieku i zagościły u nas na dobre. Katarzyna Bosacka sprawdziła, ile kalorii mają pierogi z mięsem, ruskie czy z serem na słodko oraz jaka jest kaloryczność dodatków, których do nich używamy. Te z farszem truskawkowym to 480 kalorii w porcji (6 sztuk), z kapustą i grzybami – 508, ruskie – 523, z mięsem – 643 kalorii.
A jeśli kupujemy w sklepie gotowe pierogi, to na co zwrócić uwagę? Omijajmy produkty przechowywane w chłodniach. Są bez smaku, a ich data ważności stoi pod znakiem zapytania. Wybierajmy te w torebkach i tylko pod warunkiem, że nie ma w nich szronu ani śniegu i nie są zbite w jedną kulę. To świadczy, że były nieprawidłowo mrożone.