Kupujemy parowar - jak wybrać najlepszy?

Dietetycy przekonują, że gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków. Pozwala bowiem zachować więcej witamin i składników mineralnych niż podczas tradycyjnej obróbki w wodzie. Poza tym jest też dużo szybsze. Przyrządzane w ten sposób warzywa, mięso czy ryby są lekko strawne, zachowują kolor, jędrność i smak. Chcesz kupić parowar?

  Kupujemy parowar - jak wybrać najlepszy?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Jak wybrać najlepsze urządzenie?

Jeśli przymierzasz się do zakupu parowaru, zastanów się, jakiego urządzenia potrzebujesz i do czego chcesz go używać. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że w parowarze, poza gotowaniem warzyw, ryżu, mięsa, ryb, można także przygotować ciasto, pudding, lazanię czy zupę. Jednak do tego będziemy potrzebowali dodatkowych gadżetów. Istotne są też wielkość i moc urządzenia. Singiel nie musi przecież kupować wielkiego kombajnu, zajmującego pół kuchni.
- Myślisz o gotowaniu ciast czy dużych obiadów? Wybierz parowar o wyższej mocy i większej pojemności, wyposażony w specjalne nakładki, tacki i inne dodatkowe akcesoria - radzi Karina Falkiewicz, autorka bloga Ekscentryczny Parowar. Jeżeli jednak parowar, który ci się spodobał, nie posiada dodatków, nie przejmuj się, to nie koniec świata. Można temu zaradzić, zastępując je tanim sposobem. Może nie zawsze będzie to tak samo efektowne, ale przeżyjecie (śmiech). Z pewnością tak jest z pojemnikiem do gotowania ryżu czy zupy.

Bardzo przydatna, szczególnie dla zapominalskich, jest funkcja podtrzymywania ciepła gotowego posiłku.
Warto też zastanowić się nad możliwością uzupełniania wody. Jeśli gotujemy dużo i długo to ta funkcja może okazać się niezbędna. W przeciwnym razie zdejmowanie całej wieży po to, by dolać wodę, może się okazać prawdziwym wyzwaniem - dodaje autorka Ekscentrycznego Parowaru.
Podstawa urządzenia, w której gotowana jest woda, może być wykonana ze stali nierdzewnej lub plastiku. Rodzaj materiału wpływa nie tylko na estetykę parowaru, ale również jego wytrzymałość.
- Warto zainwestować w sprzęt, wykonany z solidnych materiałów. W ten sposób zmniejszysz prawdopodobieństwo tego, że po pierwszym parowaniu będziesz musiał oddawać do naprawy.

Jednopoziomowy czy piętrowy?

W sklepach znajdziemy parowary z pojemnikami rozmieszczonymi w pionie lub w poziomie. W pierwszym przypadku strumień pary ogrzewa wszystkie produkty, więc aromaty potraw przenikają się. W drugim to zjawisko nie występuje, jednak to nie znaczy, że takie urządzenia są lepsze.

- Piętrowy parowar na pewno bardziej funkcjonalny i łatwiejszy do mycia. Jednak gotując w nim, popełniamy wiele błędów. Produkty rozmieszczamy na piętrach przypadkowo. Przykładowo, jeśli gotujemy warzywa, ryż i rybę, rybę musimy umieścić na najwyższym poziomie. Wówczas przechodząca przez wszystkie piętra para w niewielkim stopniu wpłynie na zapach pozostałych produktów. Na dodatek wkładamy do pojemników za dużo, przez co para nie ma gdzie krążyć i jedzenie po prostu nierównomiernie się gotuje - tłumaczy blogerka.

Nie warto przepłacać

Pozostaje ostatni ważny aspekt, czyli cena. Jest ona uzależniona przede wszystkim od mocy sprzętu. W Biedronce kupimy teraz piętrowy parowar o pojemności 8,4 litra i mocy 540-650 W. Dodatkowo urządzenie jest wyposażone w mechaniczny programator o 60-minutowym maksymalnym czasie parowania oraz wskaźnik poziomu wody. Warto rozważyć ten zakup, jeśli chcemy jeść smacznie i zdrowo.
- W parowarze można ugotować wszystko. Zresztą udowadniają to Japończycy, którzy wykorzystują parę do przygotowywania najróżniejszych potraw w tym słodkości. Jednak, prowadząc bloga, zauważyłam, że my mamy upodobanie do ciężkiego jedzenia i niezbyt chętnie przekonujemy się do nowych smaków. Owszem, chętnie oglądamy zdjęcia i czytamy przepisy egzotycznych dań, ale raczej nie robimy ich sami. Wolimy więc zjeść schabowego z parowaru niż słodkie ryżowe kulki – dodaje ze śmiechem blogerka.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów