Trwa ładowanie...
25-11-2014 21:39

Kulinarne prezenty świąteczne

Dorzucanie słodkości do świątecznych prezentów to tradycja. Zwykle wręczamy bliskim tabliczki czekolady, bombonierki, cukierki, piernikowe chatki. Ale to własnoręcznie przygotowane kulinarne prezenty będą przebojem każdej Wigilii. Smaczne, pięknie ozdobione, zdrowsze niż ze sklepu – czy potrzeba lepszej zachęty?

Kulinarne prezenty świąteczneŹródło: Shutterstock
d6zsvt3
d6zsvt3

Dorzucanie słodkości do świątecznych prezentów to tradycja. Zwykle wręczamy bliskim tabliczki czekolady, bombonierki, cukierki, piernikowe chatki. Ale to własnoręcznie przygotowane kulinarne prezenty będą przebojem każdej Wigilii. Smaczne, pięknie ozdobione, zdrowsze niż ze sklepu – czy potrzeba lepszej zachęty?

Nic nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem bardziej niż pierniczki. To wspaniały pomysł na prezent. Pamiętajmy jednak, by zabrać się za ich przygotowanie odpowiednio wcześniej. Niektóre przepisy wymagają, aby ciasto dojrzało przed upieczeniem – czasem potrzeba na to nawet kilku tygodni. Ale w zamian zyskujemy przepyszne, tradycyjne pierniczki, o wyjątkowym smaku.

Pierniczki możemy przygotować w różnych kształtach – wycinajmy foremką księżyce, serduszka, gwiazdy albo wzory związane ze świętami, np. choinki, aniołki, dzwonki, renifery, bałwanki itp. Takie pierniczki możemy pięknie ozdobić – kolorowym lukrem lub cukrowymi pisakami. Wyjątkowo prezentować się będą pierniczki z wierzchem udekorowanym barwnikiem w sprayu (złotym, perłowym). Nasze wypieki dzięki temu będą wyglądały bardzo elegancko.

W podobny sposób możemy przygotować ciasteczka. Gdy je upieczemy i polejemy lukrem, możemy ozdobić je kolorową posypką (perełkami, gwiazdkami, kuleczkami itp.).

Świetnym pomysłem na prezent jest przygotowanie czekoladek, pralin albo trufli. Najprostszy sposób to roztopienie mlecznej albo gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, wylanie na papier do pieczenia czekoladowych keksów i ozdobienie ich dowolnymi, posiekanymi bakaliami. Prosty sposób, a bardzo efektowny!

d6zsvt3

Możemy też zadać sobie więcej trudu i przygotować czekoladki z nadzieniem – do tego celu przyda nam się specjalna foremka. Wskazówka: niektórzy robią czekoladki z wykorzystaniem foremek… do kostek lodu. To również dobry sposób.

Dzieci na pewno ucieszą się z domowych lizaków, cukierków albo cake pops (to uformowane w kulki ciasto na patyczkach). Specjalne patyczki do nich kupimy np. przez internet (kosztują ok. 4-5 zł za 30 sztuk). Te produkty są o tyle wdzięczne, że możemy zrobić z nich buzię św. Mikołaja, renifera czy bałwanka.

Zadbajmy o estetykę naszych prezentów. Pierniczki, ciasteczka czy czekoladki najlepiej zawinąć w przezroczystą folię (celofan) i przewiązać kokardą. Ponieważ pierniczki i ciasteczka bardzo dobrze przechowuje się w puszce, możemy wręczyć ją pełną naszych pachnących wypieków. Postarajmy się, aby puszka była ozdobna, najlepiej ze świątecznym motywem. Wypieki ucieszą naszych bliskich, a i puszka z pewnością się przyda.

Jeśli chcesz podarować bliskim swoje pralinki, warto każdą z nich umieścić w małej, papierowej papilotce. Pralinki włóż do płaskiej, prostokątnej puszki albo kartonowego pudełka przewiązanego wstążką. Na dno celofanu albo puszki możesz wysypać konfetti.

d6zsvt3

Pewnych umiejętności wymaga także przygotowanie kolorowych makaroników, ale zapakowane w ładne pudełko albo celofan i obwiązane wstążką będą prezentowały się znakomicie. Pamiętajmy, by do naszych prezentów dołączyć eleganckie karteczki z imieniem osoby, która zostanie nimi obdarowana.

Cukierki zawijamy w papier woskowany, a patyczki naszych lizaków przewiązujemy kokardką i podajemy w celofanie. W sklepach z akcesoriami kuchennymi znajdziemy kolorowe kubeczki (papierowe), do których możemy wrzucić nasze cukierki.

Dorosłych na pewno ucieszą takie kulinarne prezenty jak samodzielne zrobione konfitury. Ich wykonanie nie jest trudne. Dobrym pomysłem są też marynaty (marynowane gruszki, grzybki, dynia, papryka itp.). Gotową konfiturę albo marynatę przełóżmy do ładnego słoiczka i przewiążmy kokardką.

d6zsvt3

Inne pomysły na kulinarne prezenty świąteczne to syrop do kawy, nalewka (pamiętajmy, że na jej przygotowanie potrzeba czasu, więc nie odkładajmy tego na ostatnią chwilę) albo aromatyczna herbata (wystarczy wymieszać herbatę liściastą np. z kandyzowanym imbirem, suszoną lawendą albo rumiankiem). Zawsze możemy też upiec piernik bądź sernik i pięknie je ozdobić – będą miłym podarunkiem dla naszych bliskich.

Ewa Podsiadły-Natorska

d6zsvt3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d6zsvt3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj