Kulinarne prezenty świąteczne

Dorzucanie słodkości do świątecznych prezentów to tradycja. Zwykle wręczamy bliskim tabliczki czekolady, bombonierki, cukierki, piernikowe chatki. Ale to własnoręcznie przygotowane kulinarne prezenty będą przebojem każdej Wigilii. Smaczne, pięknie ozdobione, zdrowsze niż ze sklepu – czy potrzeba lepszej zachęty?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Dorzucanie słodkości do świątecznych prezentów to tradycja. Zwykle wręczamy bliskim tabliczki czekolady, bombonierki, cukierki, piernikowe chatki. Ale to własnoręcznie przygotowane kulinarne prezenty będą przebojem każdej Wigilii. Smaczne, pięknie ozdobione, zdrowsze niż ze sklepu – czy potrzeba lepszej zachęty?

Nic nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem bardziej niż pierniczki. To wspaniały pomysł na prezent. Pamiętajmy jednak, by zabrać się za ich przygotowanie odpowiednio wcześniej. Niektóre przepisy wymagają, aby ciasto dojrzało przed upieczeniem – czasem potrzeba na to nawet kilku tygodni. Ale w zamian zyskujemy przepyszne, tradycyjne pierniczki, o wyjątkowym smaku.

Pierniczki możemy przygotować w różnych kształtach – wycinajmy foremką księżyce, serduszka, gwiazdy albo wzory związane ze świętami, np. choinki, aniołki, dzwonki, renifery, bałwanki itp. Takie pierniczki możemy pięknie ozdobić – kolorowym lukrem lub cukrowymi pisakami. Wyjątkowo prezentować się będą pierniczki z wierzchem udekorowanym barwnikiem w sprayu (złotym, perłowym). Nasze wypieki dzięki temu będą wyglądały bardzo elegancko.

W podobny sposób możemy przygotować ciasteczka. Gdy je upieczemy i polejemy lukrem, możemy ozdobić je kolorową posypką (perełkami, gwiazdkami, kuleczkami itp.).

Świetnym pomysłem na prezent jest przygotowanie czekoladek, pralin albo trufli. Najprostszy sposób to roztopienie mlecznej albo gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, wylanie na papier do pieczenia czekoladowych keksów i ozdobienie ich dowolnymi, posiekanymi bakaliami. Prosty sposób, a bardzo efektowny!

Możemy też zadać sobie więcej trudu i przygotować czekoladki z nadzieniem – do tego celu przyda nam się specjalna foremka. Wskazówka: niektórzy robią czekoladki z wykorzystaniem foremek… do kostek lodu. To również dobry sposób.

Dzieci na pewno ucieszą się z domowych lizaków, cukierków albo cake pops (to uformowane w kulki ciasto na patyczkach). Specjalne patyczki do nich kupimy np. przez internet (kosztują ok. 4-5 zł za 30 sztuk). Te produkty są o tyle wdzięczne, że możemy zrobić z nich buzię św. Mikołaja, renifera czy bałwanka.

Zadbajmy o estetykę naszych prezentów. Pierniczki, ciasteczka czy czekoladki najlepiej zawinąć w przezroczystą folię (celofan) i przewiązać kokardą. Ponieważ pierniczki i ciasteczka bardzo dobrze przechowuje się w puszce, możemy wręczyć ją pełną naszych pachnących wypieków. Postarajmy się, aby puszka była ozdobna, najlepiej ze świątecznym motywem. Wypieki ucieszą naszych bliskich, a i puszka z pewnością się przyda.

Jeśli chcesz podarować bliskim swoje pralinki, warto każdą z nich umieścić w małej, papierowej papilotce. Pralinki włóż do płaskiej, prostokątnej puszki albo kartonowego pudełka przewiązanego wstążką. Na dno celofanu albo puszki możesz wysypać konfetti.

Pewnych umiejętności wymaga także przygotowanie kolorowych makaroników, ale zapakowane w ładne pudełko albo celofan i obwiązane wstążką będą prezentowały się znakomicie. Pamiętajmy, by do naszych prezentów dołączyć eleganckie karteczki z imieniem osoby, która zostanie nimi obdarowana.

Cukierki zawijamy w papier woskowany, a patyczki naszych lizaków przewiązujemy kokardką i podajemy w celofanie. W sklepach z akcesoriami kuchennymi znajdziemy kolorowe kubeczki (papierowe), do których możemy wrzucić nasze cukierki.

Dorosłych na pewno ucieszą takie kulinarne prezenty jak samodzielne zrobione konfitury. Ich wykonanie nie jest trudne. Dobrym pomysłem są też marynaty (marynowane gruszki, grzybki, dynia, papryka itp.). Gotową konfiturę albo marynatę przełóżmy do ładnego słoiczka i przewiążmy kokardką.

Inne pomysły na kulinarne prezenty świąteczne to syrop do kawy, nalewka (pamiętajmy, że na jej przygotowanie potrzeba czasu, więc nie odkładajmy tego na ostatnią chwilę) albo aromatyczna herbata (wystarczy wymieszać herbatę liściastą np. z kandyzowanym imbirem, suszoną lawendą albo rumiankiem). Zawsze możemy też upiec piernik bądź sernik i pięknie je ozdobić – będą miłym podarunkiem dla naszych bliskich.

Ewa Podsiadły-Natorska

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska