Kulinarne podróże. Kawa po wietnamsku

Podczas naszych podróży spotkamy wiele napojów z kofeiną. Z pewnością chociaż raz każdy z nas słyszał o kawie po turecku, irlandzku czy chińsku. Jednak od pewnego czasu coraz większą popularność zdobywa "cà phê trứng", czyli kawa po wietnamsku.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Do przygotowania kawy po wietnamsku potrzebujemy zaparzacza "phin". Wbrew pozorom jego znalezienie nie jest takie trudne. Z łatwością kupimy go w internetowych sklepach zajmujących się kawowymi akcesoriami. Kawę po wietnamsku możemy spotkać w różnych wersjach – na gorąco i na zimno z pokruszonymi kostkami lodu. Nie zawsze dodawane są także do niej te same składniki. Z pewnością trafimy na przepisy, w których skondensowane mleko jest ubite z surowymi żółtkami.

O innych specjałach kuchni azjatyckiej, m.in. o pochodzącej z tego regionu najdroższej kawie świata, możecie przeczytać tutaj.

Przepis na kawę po wietnamsku

Składniki:

  • 2 łyżki wietnamskiej kawy ( np. Trung Nguyen)
  • 60 ml skondensowane mleko
  • 200 ml wody

Przygotowanie: zaparzacz phin ustawiamy na szklance ze skondensowanym mlekiem. Wsypujemy do niego kawę, po czym zalewamy gorącą wodą i przykrywamy ruchomym wieczkiem. W ciągu kilku minut kawa powinna spłynąć do szklanki tworząc dwuwarstwowy aromatyczny napój. Chcąc stworzyć wersję "frappe" po połączeniu się kawy i mleka dodajemy pokruszone kostki lodu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀