WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Kulinarne podróże. Kawa po wietnamsku

Podczas naszych podróży spotkamy wiele napojów z kofeiną. Z pewnością chociaż raz każdy z nas słyszał o kawie po turecku, irlandzku czy chińsku. Jednak od pewnego czasu coraz większą popularność zdobywa "cà phê trứng", czyli kawa po wietnamsku.

Kulinarne podróże. Kawa po wietnamsku
Źródło zdjęć: © 123RF

Do przygotowania kawy po wietnamsku potrzebujemy zaparzacza "phin". Wbrew pozorom jego znalezienie nie jest takie trudne. Z łatwością kupimy go w internetowych sklepach zajmujących się kawowymi akcesoriami. Kawę po wietnamsku możemy spotkać w różnych wersjach – na gorąco i na zimno z pokruszonymi kostkami lodu. Nie zawsze dodawane są także do niej te same składniki. Z pewnością trafimy na przepisy, w których skondensowane mleko jest ubite z surowymi żółtkami.

O innych specjałach kuchni azjatyckiej, m.in. o pochodzącej z tego regionu najdroższej kawie świata, możecie przeczytać tutaj.

Przepis na kawę po wietnamsku

Składniki:

  • 2 łyżki wietnamskiej kawy ( np. Trung Nguyen)
  • 60 ml skondensowane mleko
  • 200 ml wody

Przygotowanie: zaparzacz phin ustawiamy na szklance ze skondensowanym mlekiem. Wsypujemy do niego kawę, po czym zalewamy gorącą wodą i przykrywamy ruchomym wieczkiem. W ciągu kilku minut kawa powinna spłynąć do szklanki tworząc dwuwarstwowy aromatyczny napój. Chcąc stworzyć wersję "frappe" po połączeniu się kawy i mleka dodajemy pokruszone kostki lodu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów