Trwa ładowanie...

Kulinarne podróże. Kawa po wietnamsku

Podczas naszych podróży spotkamy wiele napojów z kofeiną. Z pewnością chociaż raz każdy z nas słyszał o kawie po turecku, irlandzku czy chińsku. Jednak od pewnego czasu coraz większą popularność zdobywa "cà phê trứng", czyli kawa po wietnamsku.

Kulinarne podróże. Kawa po wietnamskuŹródło: 123RF
d26pu0d
d26pu0d

Do przygotowania kawy po wietnamsku potrzebujemy zaparzacza "phin". Wbrew pozorom jego znalezienie nie jest takie trudne. Z łatwością kupimy go w internetowych sklepach zajmujących się kawowymi akcesoriami. Kawę po wietnamsku możemy spotkać w różnych wersjach – na gorąco i na zimno z pokruszonymi kostkami lodu. Nie zawsze dodawane są także do niej te same składniki. Z pewnością trafimy na przepisy, w których skondensowane mleko jest ubite z surowymi żółtkami.

O innych specjałach kuchni azjatyckiej, m.in. o pochodzącej z tego regionu najdroższej kawie świata, możecie przeczytać tutaj.

Przepis na kawę po wietnamsku

Składniki:

  • 2 łyżki wietnamskiej kawy ( np. Trung Nguyen)
  • 60 ml skondensowane mleko
  • 200 ml wody

Przygotowanie: zaparzacz phin ustawiamy na szklance ze skondensowanym mlekiem. Wsypujemy do niego kawę, po czym zalewamy gorącą wodą i przykrywamy ruchomym wieczkiem. W ciągu kilku minut kawa powinna spłynąć do szklanki tworząc dwuwarstwowy aromatyczny napój. Chcąc stworzyć wersję "frappe" po połączeniu się kawy i mleka dodajemy pokruszone kostki lodu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d26pu0d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d26pu0d
Więcej tematów