Kulinarne podróże. Kawa po wietnamsku
Podczas naszych podróży spotkamy wiele napojów z kofeiną. Z pewnością chociaż raz każdy z nas słyszał o kawie po turecku, irlandzku czy chińsku. Jednak od pewnego czasu coraz większą popularność zdobywa "cà phê trứng", czyli kawa po wietnamsku.
Do przygotowania kawy po wietnamsku potrzebujemy zaparzacza "phin". Wbrew pozorom jego znalezienie nie jest takie trudne. Z łatwością kupimy go w internetowych sklepach zajmujących się kawowymi akcesoriami. Kawę po wietnamsku możemy spotkać w różnych wersjach – na gorąco i na zimno z pokruszonymi kostkami lodu. Nie zawsze dodawane są także do niej te same składniki. Z pewnością trafimy na przepisy, w których skondensowane mleko jest ubite z surowymi żółtkami.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
O innych specjałach kuchni azjatyckiej, m.in. o pochodzącej z tego regionu najdroższej kawie świata, możecie przeczytać tutaj.
Przepis na kawę po wietnamsku
Składniki:
- 2 łyżki wietnamskiej kawy ( np. Trung Nguyen)
- 60 ml skondensowane mleko
- 200 ml wody
Przygotowanie: zaparzacz phin ustawiamy na szklance ze skondensowanym mlekiem. Wsypujemy do niego kawę, po czym zalewamy gorącą wodą i przykrywamy ruchomym wieczkiem. W ciągu kilku minut kawa powinna spłynąć do szklanki tworząc dwuwarstwowy aromatyczny napój. Chcąc stworzyć wersję "frappe" po połączeniu się kawy i mleka dodajemy pokruszone kostki lodu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl