Kuchnia z 1001 nocy. Woda z kwiatem jaśminu i borówkowe lassi

Woda jaśminowa to doskonały dodatek do ciast, deserów i lemoniad, a słodki i orzeźwiający napój z borówkami osłodzi upalne popołudnia. zapraszamy do kuchni z "Baśni tysiąca i jednej nocy".

Borówkowe lassi to wariacja na temat klasycznego przepisu z magno
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Woda z kwiatem jaśminu

*Składniki: *

  • 4 pełne filiżanki kwiatów jaśminu, zerwanych w możliwe najmniej zanieczyszczonym miejscu. Kwiaty najlepiej zbierać wczesnym rankiem – wtedy są świeże i bardziej aromatyczne.
  • ok. 0,5 l wody, najlepiej użyć wody filtrowanej

Przygotowanie: świeżo zebrane kwiaty rozkładamy na gazecie i zostawiamy je tam mniej więcej na godzinę, tak, by mogły z nich wyjść wszystkie muszki, robaczki i inne żyjątka. Kwiaty przekładamy na sitko i delikatnie płuczemy letnią wodą. Do garnka z możliwie jak najgrubszym dnem wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zagotuje się, wyłączamy gaz, dodajemy połowę z zebranych kwiatów jaśminu i odstawiamy mieszaninę na 2-3 godz. Otrzymaną wodę kwiatową przecedzamy przez gęste sito lub apteczną gazę i powoli doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy pozostałą część kwiatów i znów odstawiamy, aż do wystygnięcia. Powtarzamy czynność z przecedzaniem. Wodę przelewamy do słoiczków lub butelek. Woda jaśminowa domowej roboty prawdopodobnie nie będzie tak intensywna w smaku jak woda sklepowa z dodatkiem olejków lub sztucznych aromatów, doskonale jednak wzbogaci smak ciasta, zielonej herbaty, zimnych napojów czy letnich lemoniad.

Borówkowe lassi

*Składniki: *

  • 1 l jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego (wersja dla wegan)
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 350 g umytych borówek
  • cukier lub dowolnie wybrany naturalny słodzik (cukier kokosowy, syrop klonowy, miód), można też pominąć ten dodatek
  • 4-5 łuskanych ziaren kardamonu

Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Po zmiksowaniu, w napoju prawdopodobnie widoczne będą drobinki borówek – nie znaczy to, że coś poszło źle, lassi tak powinno wyglądać. Borówkowe lassi najlepiej podawać lekko schłodzone, w temperaturze pokojowej szybko się psuje i traci kolor.

Autorka przepisów - Shirin Kader to pasjonatka Orientu, pisarka, autorka powieści "Zaklinacz słów", a także recenzji i tekstów literackich związanych z Orientem. Absolwentka filozofii i europeistyki, od dzieciństwa zafascynowana tradycją literacką i sztuką kulinarną świata arabskiego. Do niedawna właścicielka lubelskiej Cafe Aladdin, orientalnej kawiarni i palarni fajek wodnych. O Kuchni z tysiąca i jednej nocy mówi: - Szukam utraconej baśni (…) i choć poszukiwania te przypominają czasem ściganie uciekającego pociągu, nie mam wątpliwości, że wciąż warto biec, nawet w nieskończoność.
Najnowszy numer Mojej Harmonii Życia dostępny w sprzedaży.

Obraz
© Moja Harmonia Życia

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie