Kuchnia Górali. Kluski z ziemniaków z bryndzą
Kluseczki mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Przyrządza się je z ciasta ziemniaczanego i podaje z tradycyjną podhalańską bryndzą. Niebo w gębie!
Redakcja WP Kuchnia
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 5 średnich ziemniaków
 - 1 l wody
 - 4 łyżki bryndzy
 - 4 łyżki kwaśnej śmietany
 - szczypta mąki
 - sól do smaku
 
Przepis
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć. Krochmal zostawić, wodę wylać. Do odciśniętych ziemniaków dodać sól, szczyptę mąki oraz krochmal, który osiadł z ziemniaków. Na wrzącą osoloną wodę wrzucać kuleczki z masy ziemniaczanej. Pod koniec gotowania dodać do wody resztę krochmalu dla zagęszczenia. Ugotowane kluseczki wykładać bezpośrednio do miseczek (nie odcedzać) i podawać z bryndzą ze śmietaną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl