Kto nie powinien jeść potraw z grilla? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie!
Grillowanie może być szkodliwe
Sezon na grilla właśnie się rozpoczął. Choć coraz częściej mówi się, że potrawy z grilla powinny pojawiać się w naszym jadłospisie sporadycznie, to zdecydowanie za rzadko akcentuje się, że są osoby, które na dobre powinny pożegnać się z grillowaniem. Sprawdź, czy należysz do nich.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dzieci
Nie ma to, jak kiełbasa z grilla – każde dziecko z chęcią sięga po ten przysmak, nie grymasi niemal nikt. Niestety trudno szukać gorszej propozycji dania dla dzieci. Kiełbasa jako produkt wysoko przetworzony nie powinna być spożywana przez dzieci, a dodatkowo grillowanie jej może być zbyt obciążające dla układu pokarmowego malucha, nie wspominając o niebezpiecznych związkach wydzielających się w procesie wytapiania tłuszczu na grillu. Ból małego brzuszka, zatrucie pokarmowe – to tylko nieliczne z możliwych skutków jedzenia potraw z grilla przez dzieci.
Chorzy na wrzody żołądka i choroby jelit
Wrzody żołądka, ale też refluks żołądkowo-przełykowy i inne choroby żołądka są istotnym przeciwwskazaniem do spożywania potraw z grilla. Są zbyt ciężkostrawne, mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, a także zwiększać produkcję kwasów żołądkowych i powodować nieprzyjemne dolegliwości – ból brzucha czy zgagę. Także ci, którzy cierpią z powodu zaparć, IBS czy chorób zapalnych jelit powinni wykreślić z jadłospisu potrawy grillowane.
Gdy masz problemy z wątrobą
Każda z chorób wątroby przekreśla plany na grillowanie. Jest to zbyt ciężkostrawne i może powodować niemiłe konsekwencje. Jeśli więc cierpisz na przykład z powodu niealkoholowego stłuszczenia wątroby bądź przeszedłeś którąś z chorób zapalnych wątroby, lepiej powstrzymaj się od jedzenia potraw z grilla. Naukowcy akcentują, że szczególnie szkodliwe dla wątroby jest połączenie potraw z grilla z alkoholem.
Obciążeni nowotworami
W procesie spalania tłuszczu na węglu, w wysokiej temperaturze uwalnia się kilkanaście szkodliwych związków, z których większość jest rakotwórcza. To fakt, którego nie sposób kwestionować. Przetworzone jedzenie, tłuste grillowane mięso czy wyroby takie jak kiełbasa i kaszanka są szczególnie niebezpieczne dla tych, u których w rodzinie występowały nowotwory – zwłaszcza jelita grubego, ale też narządów takich jak wątroba czy trzustka.