Książę Wiliam zdradził przepis na sos boloński
Książę William zdradził swój autorski przepis na znany na całym świecie sos bolognese. Podobno tą potrawą, w myśl powiedzenia "przez żołądek do serca", skradł serce swej przyszłej żony – Kate Middleton.
Książę William zdradził przepis na sos boloński
Receptura pochodzi z książki kucharskiej, zawierającej 120 przepisów najsłynniejszych szefów kuchni, która powstała na 40. rocznicę założenia organizacji charytatywnej o nazwie The Passage. Organizacja na co dzień zajmuje się niesieniem pomocy bezdomnym, a książę William jest jej patronem. Członek rodziny królewskiej podkreśla, że nie jest profesjonalnym szefem kuchni, ale jego receptura na sos znalazła się w książce, ponieważ dzielenie się jedzeniem z ludźmi, którzy doświadczają bezdomności, pozwala im poczuć się jak w domu. Książę William zaznacza, że nie jest mistrzem kuchni, ale kiedy wchodzi do kuchni organizacji The Passage, gotuje właśnie sos bolognese.
Księżna Kate przyznaje, że w okresie studiów książę William próbował zaimponować przyszłej małżonce, serwując jej różne dania, w tym wspomniane bolognese. Mamy recepturę na sos boloński według księcia Williama.
Przepis księcia Williama na spaghetti bolognese
Składniki:
- 350 g mielonej wołowiny
- puszka pomidorów o wadze 400 g
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 marchew, drobno pokrojona
- 1 łyżka oliwy
- 30 g masła
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 120 ml mleka
- przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, sól i świeżo mielony pieprz
- 250 g makaronu spaghetti lub bucatini
- 50 g świeżo startego parmezanu
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzać olej i masło.
- Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
- Wrzucić marchewkę i seler, smażyć kilka minut, mieszając, by warzywa się nie przypaliły.
- Dodać mięso mielone i smażyć je, rozdrabniając widelcem, by lepiej połączyły się wszystkie składniki.
- Gdy mięso lekko się zrumieni, dolać wino i dusić, aż wyparuje, a następnie wlać mleko i doprawić mięso i warzywa gałką muszkatołową.
- Dusić na małym ogniu do momentu, aż mleko wyparuje.
- Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu przez co najmniej 3 godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić dokładnie z wody i podzielić na porcje.
- Porozkładać do talerzy, polać gotowym sosem bolońskim, posypać natką pietruszki i parmezanem.
Prosty sposób na spaghetti bolognese. Makaronowe pyszności na obiad
Zobacz także: