Co zrobić z polędwiczką wieprzową? 5 inspirujących pomysłów
Polędwiczka to najsmaczniejszy kawałek wieprzowiny. Jest miękka, delikatna i przyrządza się ją bardzo szybko. Co zrobić z polędwiczką wieprzową? Możemy wykorzystać ją do wielu dań, w tym do potraw kuchni europejskiej czy azjatyckiej. Oto nasze ulubione pomysły.
Co zrobić z polędwiczką wieprzową – polędwiczka pieczona w plastrach boczku
Bardzo prosty przepis na polędwiczkę wieprzową, która nadaje się na wykwintny obiad i równie dobrze smakuje na zimno, na kanapce. 1 polędwiczkę należy natrzeć marynatą: 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z olejem, łyżką chrzanu, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Odstawić na godzinę lub dłużej. Cienkimi plastrami boczku wędzonego owinąć ściśle polędwiczkę i spiąć w kilku miejscach długimi wykałaczkami lub owinąć sznurkiem. Przełożyć do brytfanny i okryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, na ostatnie 10 minut odkrywając polędwiczkę, by boczek mocno się zrumienił. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kopytkami z wody.
Polędwiczka wieprzowa z musem kalafiorowym
Co zrobić z polędwiczką wieprzową – polędwiczka po azjatycku
Szybkie danie w stylu azjatyckim. Wystarczy 1 nieduża polędwiczka pokrojona w długie paski i obtoczona w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, pół puszki ananasów i 1 papryka oraz 1 cebula. Paprykę należy pokroić w paski, cebulę w półplastry, a ananasy podzielić na mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucić paprykę i cebulę wraz z jedną papryką chili pokrojoną drobno i startym na tarce imbirem (ok. 3 cm) oraz ząbkiem czosnku pokrojonym w plastry. Przesmażyć na dużym ogniu i zdjąć z patelni. Wrzucić mięso i smażyć około 3 minuty, a następnie dodać do niego warzywa. Znów przesmażyć krótko i wlać na patelnię 100 ml syropu z puszki z ananasem, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego i łyżkę octu ryżowego. Dodać ananasa oraz ugotowany makaron chow-mein (lub inny azjatycki, ewentualnie ryż). Wymieszać składniki i podawać danie posypane dymką.
Co zrobić z polędwiczką wieprzową – polędwiczka w sosie serowym
By przygotować te polędwiczki, wystarczy mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić dłonią. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie panierować w mące. Plastry polędwiczki wieprzowej układamy na rozgrzanym oleju i smażymy po 2 minuty z obu stron. Pod koniec dodajemy 50 g masła, odrobinę tymianku oraz suszonego oregano i 250 ml sera mascarpone. Mieszamy i pozwalamy połączyć się składnikom, podgrzewając polędwiczki z mascarpone przez 2-3 minut. Na koniec dodajemy 100 g pokruszonego sera pleśniowego bleue i wrzucamy drobno pokrojone suszone pomidory (4-5).
Danie jest gotowe – można podawać je z bagietką lub makaronem. Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów lub kapusty białej.
Co zrobić z polędwiczką wieprzową – roladki z polędwiczek
Roladki zawsze świetnie smakują i można je napakować czym tylko chcemy! My proponujemy wędzone śliwki i szynkę parmeńską.
Śliwki zalać gorącą wodą i odstawić. Polędwicę pokroić na około centymetrowe plastry i rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem oraz tymiankiem. Na każdym plastrze polędwicy układać 1 śliwkę i zwijać w rulon. Następnie roladkę owinąć plastrem szynki parmeńskiej. Wszystkie roladki przesmażyć krótko na rozgrzanym oleju i przełożyć do formy. Podlać odrobiną bulionu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec przez 10 minut.
Podawać z ziemniakami z wody lub kaszą pęczak.
Co zrobić z polędwiczką wieprzową – polędwiczki z jabłkami
1 polędwicę pokroić w plastry i rozklepać je dłonią. Oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną cząbru. 2 jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej z masłem i włożyć jabłka. Przesmażyć i zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię włożyć polędwiczki i smażyć z obu stron na złoto. Następnie podlać niewielką ilością piwa jasnego i dusić przez ok. 5 minut. Dołożyć jabłka i podlać kremówką. Podgrzewać przez chwilę, a na koniec doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kopytkami albo kluskami kładzionymi. Świetnie pasują także tzw. kluski żelazne, czyli szare.
Zobacz także: