Co zrobić z polędwiczką wieprzową? 5 inspirujących pomysłów

Polędwiczka to najsmaczniejszy kawałek wieprzowiny. Jest miękka, delikatna i przyrządza się ją bardzo szybko. Co zrobić z polędwiczką wieprzową? Możemy wykorzystać ją do wielu dań, w tym do potraw kuchni europejskiej czy azjatyckiej. Oto nasze ulubione pomysły.

Pieczona polędwiczka wieprzowaCo zrobić z polędwiczką wieprzową?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Co zrobić z polędwiczką wieprzową – polędwiczka pieczona w plastrach boczku

Bardzo prosty przepis na polędwiczkę wieprzową, która nadaje się na wykwintny obiad i równie dobrze smakuje na zimno, na kanapce. 1 polędwiczkę należy natrzeć marynatą: 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z olejem, łyżką chrzanu, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Odstawić na godzinę lub dłużej. Cienkimi plastrami boczku wędzonego owinąć ściśle polędwiczkę i spiąć w kilku miejscach długimi wykałaczkami lub owinąć sznurkiem. Przełożyć do brytfanny i okryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, na ostatnie 10 minut odkrywając polędwiczkę, by boczek mocno się zrumienił. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kopytkami z wody.

Polędwiczka wieprzowa z musem kalafiorowym

Co zrobić z polędwiczką wieprzową – polędwiczka po azjatycku

Szybkie danie w stylu azjatyckim. Wystarczy 1 nieduża polędwiczka pokrojona w długie paski i obtoczona w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, pół puszki ananasów i 1 papryka oraz 1 cebula. Paprykę należy pokroić w paski, cebulę w półplastry, a ananasy podzielić na mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucić paprykę i cebulę wraz z jedną papryką chili pokrojoną drobno i startym na tarce imbirem (ok. 3 cm) oraz ząbkiem czosnku pokrojonym w plastry. Przesmażyć na dużym ogniu i zdjąć z patelni. Wrzucić mięso i smażyć około 3 minuty, a następnie dodać do niego warzywa. Znów przesmażyć krótko i wlać na patelnię 100 ml syropu z puszki z ananasem, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego i łyżkę octu ryżowego. Dodać ananasa oraz ugotowany makaron chow-mein (lub inny azjatycki, ewentualnie ryż). Wymieszać składniki i podawać danie posypane dymką.

Co zrobić z polędwiczką wieprzową – polędwiczka w sosie serowym

By przygotować te polędwiczki, wystarczy mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić dłonią. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie panierować w mące. Plastry polędwiczki wieprzowej układamy na rozgrzanym oleju i smażymy po 2 minuty z obu stron. Pod koniec dodajemy 50 g masła, odrobinę tymianku oraz suszonego oregano i 250 ml sera mascarpone. Mieszamy i pozwalamy połączyć się składnikom, podgrzewając polędwiczki z mascarpone przez 2-3 minut. Na koniec dodajemy 100 g pokruszonego sera pleśniowego bleue i wrzucamy drobno pokrojone suszone pomidory (4-5).

Danie jest gotowe – można podawać je z bagietką lub makaronem. Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów lub kapusty białej.

Co zrobić z polędwiczką wieprzową – roladki z polędwiczek

Roladki zawsze świetnie smakują i można je napakować czym tylko chcemy! My proponujemy wędzone śliwki i szynkę parmeńską.

Śliwki zalać gorącą wodą i odstawić. Polędwicę pokroić na około centymetrowe plastry i rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem oraz tymiankiem. Na każdym plastrze polędwicy układać 1 śliwkę i zwijać w rulon. Następnie roladkę owinąć plastrem szynki parmeńskiej. Wszystkie roladki przesmażyć krótko na rozgrzanym oleju i przełożyć do formy. Podlać odrobiną bulionu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec przez 10 minut.

Podawać z ziemniakami z wody lub kaszą pęczak.

Co zrobić z polędwiczką wieprzową – polędwiczki z jabłkami

1 polędwicę pokroić w plastry i rozklepać je dłonią. Oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną cząbru. 2 jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej z masłem i włożyć jabłka. Przesmażyć i zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię włożyć polędwiczki i smażyć z obu stron na złoto. Następnie podlać niewielką ilością piwa jasnego i dusić przez ok. 5 minut. Dołożyć jabłka i podlać kremówką. Podgrzewać przez chwilę, a na koniec doprawić solą i pieprzem.

Podawać z kopytkami albo kluskami kładzionymi. Świetnie pasują także tzw. kluski żelazne, czyli szare.

Polędwiczka wieprzowa po azjatycku z warzywami
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości