Co zrobić z polędwiczką wieprzową? 5 inspirujących pomysłów

Polędwiczka to najsmaczniejszy kawałek wieprzowiny. Jest miękka, delikatna i przyrządza się ją bardzo szybko. Co zrobić z polędwiczką wieprzową? Możemy wykorzystać ją do wielu dań, w tym do potraw kuchni europejskiej czy azjatyckiej. Oto nasze ulubione pomysły.

Pieczona polędwiczka wieprzowaCo zrobić z polędwiczką wieprzową?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Co zrobić z polędwiczką wieprzową – polędwiczka pieczona w plastrach boczku

Bardzo prosty przepis na polędwiczkę wieprzową, która nadaje się na wykwintny obiad i równie dobrze smakuje na zimno, na kanapce. 1 polędwiczkę należy natrzeć marynatą: 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z olejem, łyżką chrzanu, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Odstawić na godzinę lub dłużej. Cienkimi plastrami boczku wędzonego owinąć ściśle polędwiczkę i spiąć w kilku miejscach długimi wykałaczkami lub owinąć sznurkiem. Przełożyć do brytfanny i okryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, na ostatnie 10 minut odkrywając polędwiczkę, by boczek mocno się zrumienił. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kopytkami z wody.

Polędwiczka wieprzowa z musem kalafiorowym

Co zrobić z polędwiczką wieprzową – polędwiczka po azjatycku

Szybkie danie w stylu azjatyckim. Wystarczy 1 nieduża polędwiczka pokrojona w długie paski i obtoczona w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, pół puszki ananasów i 1 papryka oraz 1 cebula. Paprykę należy pokroić w paski, cebulę w półplastry, a ananasy podzielić na mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucić paprykę i cebulę wraz z jedną papryką chili pokrojoną drobno i startym na tarce imbirem (ok. 3 cm) oraz ząbkiem czosnku pokrojonym w plastry. Przesmażyć na dużym ogniu i zdjąć z patelni. Wrzucić mięso i smażyć około 3 minuty, a następnie dodać do niego warzywa. Znów przesmażyć krótko i wlać na patelnię 100 ml syropu z puszki z ananasem, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego i łyżkę octu ryżowego. Dodać ananasa oraz ugotowany makaron chow-mein (lub inny azjatycki, ewentualnie ryż). Wymieszać składniki i podawać danie posypane dymką.

Co zrobić z polędwiczką wieprzową – polędwiczka w sosie serowym

By przygotować te polędwiczki, wystarczy mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić dłonią. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie panierować w mące. Plastry polędwiczki wieprzowej układamy na rozgrzanym oleju i smażymy po 2 minuty z obu stron. Pod koniec dodajemy 50 g masła, odrobinę tymianku oraz suszonego oregano i 250 ml sera mascarpone. Mieszamy i pozwalamy połączyć się składnikom, podgrzewając polędwiczki z mascarpone przez 2-3 minut. Na koniec dodajemy 100 g pokruszonego sera pleśniowego bleue i wrzucamy drobno pokrojone suszone pomidory (4-5).

Danie jest gotowe – można podawać je z bagietką lub makaronem. Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów lub kapusty białej.

Co zrobić z polędwiczką wieprzową – roladki z polędwiczek

Roladki zawsze świetnie smakują i można je napakować czym tylko chcemy! My proponujemy wędzone śliwki i szynkę parmeńską.

Śliwki zalać gorącą wodą i odstawić. Polędwicę pokroić na około centymetrowe plastry i rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem oraz tymiankiem. Na każdym plastrze polędwicy układać 1 śliwkę i zwijać w rulon. Następnie roladkę owinąć plastrem szynki parmeńskiej. Wszystkie roladki przesmażyć krótko na rozgrzanym oleju i przełożyć do formy. Podlać odrobiną bulionu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec przez 10 minut.

Podawać z ziemniakami z wody lub kaszą pęczak.

Co zrobić z polędwiczką wieprzową – polędwiczki z jabłkami

1 polędwicę pokroić w plastry i rozklepać je dłonią. Oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną cząbru. 2 jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej z masłem i włożyć jabłka. Przesmażyć i zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię włożyć polędwiczki i smażyć z obu stron na złoto. Następnie podlać niewielką ilością piwa jasnego i dusić przez ok. 5 minut. Dołożyć jabłka i podlać kremówką. Podgrzewać przez chwilę, a na koniec doprawić solą i pieprzem.

Podawać z kopytkami albo kluskami kładzionymi. Świetnie pasują także tzw. kluski żelazne, czyli szare.

Polędwiczka wieprzowa po azjatycku z warzywami
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę