Pryskający tłuszcz. Znamy trik na smażenie bez problemu

Smażenie czasem potrafi być frustrujące – pryskający na boki tłuszcz nie tylko niweczy trud związany z czyszczeniem kuchenki, ale też może być niebezpieczny. Szczególnie problematyczne jest smażenie mięsa.

Patelnia z rozgrzanym tłuszczemPryskający tłuszcz. Znamy trik na smażenie bez problemu
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pryskający tłuszcz – wróg w kuchni

Trudno oprzeć się smażonej wątróbce czy zrezygnować z dodatku mieszanki mrożonych warzyw. Obie te potrawy wymagają tłuszczu na patelni. Ale uwaga! Rozgrzany tłuszcz w połączeniu z wodą daje piorunujący efekt – kuchenka, a niekiedy i kuchnia pokryte są kropelkami tłuszczu. Gdy ten zastygnie, przed nami widmo żmudnego czyszczenia.

Można tego uniknąć.

Jak uniknąć pryskającego tłuszczu podczas smażenia?

Pryskający tłuszcz – jeden prosty patent na smażenie

Przepis na pyszny obiad z patelni i czystą kuchnię jednocześnie jest banalnie prosty.

Na patelnię wraz z olejem czy innym tłuszczem do smażenia wsyp odrobinę soli – wystarczy szczypta, by problem pryskającego tłuszczu przeszedł do historii. Teraz możesz smażyć bez obaw.

Pryskający tłuszcz – szybkie triki na lśniącą kuchnię

Brudna, tłusta kuchnia spędza ci sen z powiek? Czyszczenie nie daje rezultatów, a detergenty drażnią cię jak nic innego? Te 3 triki sprawią, że zapomnisz o plamach z tłuszczu w kuchni.

  1. Ocet. Sprzymierzeniec każdego, kto dba o czystość i o ekologię zarazem. Jest wszechstronny, tani i przyjazny planecie. Sprawdzi się do czyszczenia mikrofali – wstaw miseczkę z octem, ustaw najwyższą moc i po kilku minutach przetrzyj kuchenkę mikrofalową ręcznikiem. W ten sam sposób wyczyścisz piekarnik, a jeżeli wlejesz do butelki z atomizerem ocet, sok z cytryny i trochę wody, to bez problemu wyczyścisz z tłuszczu oraz zdezynfekujesz każdą kuchenną powierzchnię.
  2. Cytryna. Zarówno sok, jak i skórka z tego owocu mają działanie wybielające i czyszczą kuchenne powierzchnie. Drewniane i plastikowe deski do krojenia z łatwością wyczyścisz, pocierając je przekrojoną na pół cytryną. Deski będą czyste, a przykre zapachy jedzenia – zniwelowane.
  3. Soda oczyszczona. Ostatni sprytny i zaskakujący swą wszechstronnością kuchenny produkt. Papka z sody i kilku kropel wody położona na kuchennych palnikach, płycie czy przypalonych miejscach w piekarniku sprawi, że nie będziesz musieć niczego szorować. Wystarczy poczekać – czasami nawet pół godziny – a potem przetrzeć powierzchnię miękką szmatką. I gotowe! Wszystko lśni.
Czyszczenie powierzchni z tłuszczu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę