Pryskający tłuszcz. Znamy trik na smażenie bez problemu

Smażenie czasem potrafi być frustrujące – pryskający na boki tłuszcz nie tylko niweczy trud związany z czyszczeniem kuchenki, ale też może być niebezpieczny. Szczególnie problematyczne jest smażenie mięsa.

Patelnia z rozgrzanym tłuszczemPryskający tłuszcz. Znamy trik na smażenie bez problemu
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pryskający tłuszcz – wróg w kuchni

Trudno oprzeć się smażonej wątróbce czy zrezygnować z dodatku mieszanki mrożonych warzyw. Obie te potrawy wymagają tłuszczu na patelni. Ale uwaga! Rozgrzany tłuszcz w połączeniu z wodą daje piorunujący efekt – kuchenka, a niekiedy i kuchnia pokryte są kropelkami tłuszczu. Gdy ten zastygnie, przed nami widmo żmudnego czyszczenia.

Można tego uniknąć.

Jak uniknąć pryskającego tłuszczu podczas smażenia?

Pryskający tłuszcz – jeden prosty patent na smażenie

Przepis na pyszny obiad z patelni i czystą kuchnię jednocześnie jest banalnie prosty.

Na patelnię wraz z olejem czy innym tłuszczem do smażenia wsyp odrobinę soli – wystarczy szczypta, by problem pryskającego tłuszczu przeszedł do historii. Teraz możesz smażyć bez obaw.

Pryskający tłuszcz – szybkie triki na lśniącą kuchnię

Brudna, tłusta kuchnia spędza ci sen z powiek? Czyszczenie nie daje rezultatów, a detergenty drażnią cię jak nic innego? Te 3 triki sprawią, że zapomnisz o plamach z tłuszczu w kuchni.

  1. Ocet. Sprzymierzeniec każdego, kto dba o czystość i o ekologię zarazem. Jest wszechstronny, tani i przyjazny planecie. Sprawdzi się do czyszczenia mikrofali – wstaw miseczkę z octem, ustaw najwyższą moc i po kilku minutach przetrzyj kuchenkę mikrofalową ręcznikiem. W ten sam sposób wyczyścisz piekarnik, a jeżeli wlejesz do butelki z atomizerem ocet, sok z cytryny i trochę wody, to bez problemu wyczyścisz z tłuszczu oraz zdezynfekujesz każdą kuchenną powierzchnię.
  2. Cytryna. Zarówno sok, jak i skórka z tego owocu mają działanie wybielające i czyszczą kuchenne powierzchnie. Drewniane i plastikowe deski do krojenia z łatwością wyczyścisz, pocierając je przekrojoną na pół cytryną. Deski będą czyste, a przykre zapachy jedzenia – zniwelowane.
  3. Soda oczyszczona. Ostatni sprytny i zaskakujący swą wszechstronnością kuchenny produkt. Papka z sody i kilku kropel wody położona na kuchennych palnikach, płycie czy przypalonych miejscach w piekarniku sprawi, że nie będziesz musieć niczego szorować. Wystarczy poczekać – czasami nawet pół godziny – a potem przetrzeć powierzchnię miękką szmatką. I gotowe! Wszystko lśni.
Czyszczenie powierzchni z tłuszczu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka