Pryskający tłuszcz. Znamy trik na smażenie bez problemu
Smażenie czasem potrafi być frustrujące – pryskający na boki tłuszcz nie tylko niweczy trud związany z czyszczeniem kuchenki, ale też może być niebezpieczny. Szczególnie problematyczne jest smażenie mięsa.
Pryskający tłuszcz – wróg w kuchni
Trudno oprzeć się smażonej wątróbce czy zrezygnować z dodatku mieszanki mrożonych warzyw. Obie te potrawy wymagają tłuszczu na patelni. Ale uwaga! Rozgrzany tłuszcz w połączeniu z wodą daje piorunujący efekt – kuchenka, a niekiedy i kuchnia pokryte są kropelkami tłuszczu. Gdy ten zastygnie, przed nami widmo żmudnego czyszczenia.
Można tego uniknąć.
Jak uniknąć pryskającego tłuszczu podczas smażenia?
Pryskający tłuszcz – jeden prosty patent na smażenie
Przepis na pyszny obiad z patelni i czystą kuchnię jednocześnie jest banalnie prosty.
Na patelnię wraz z olejem czy innym tłuszczem do smażenia wsyp odrobinę soli – wystarczy szczypta, by problem pryskającego tłuszczu przeszedł do historii. Teraz możesz smażyć bez obaw.
Pryskający tłuszcz – szybkie triki na lśniącą kuchnię
Brudna, tłusta kuchnia spędza ci sen z powiek? Czyszczenie nie daje rezultatów, a detergenty drażnią cię jak nic innego? Te 3 triki sprawią, że zapomnisz o plamach z tłuszczu w kuchni.
- Ocet. Sprzymierzeniec każdego, kto dba o czystość i o ekologię zarazem. Jest wszechstronny, tani i przyjazny planecie. Sprawdzi się do czyszczenia mikrofali – wstaw miseczkę z octem, ustaw najwyższą moc i po kilku minutach przetrzyj kuchenkę mikrofalową ręcznikiem. W ten sam sposób wyczyścisz piekarnik, a jeżeli wlejesz do butelki z atomizerem ocet, sok z cytryny i trochę wody, to bez problemu wyczyścisz z tłuszczu oraz zdezynfekujesz każdą kuchenną powierzchnię.
- Cytryna. Zarówno sok, jak i skórka z tego owocu mają działanie wybielające i czyszczą kuchenne powierzchnie. Drewniane i plastikowe deski do krojenia z łatwością wyczyścisz, pocierając je przekrojoną na pół cytryną. Deski będą czyste, a przykre zapachy jedzenia – zniwelowane.
- Soda oczyszczona. Ostatni sprytny i zaskakujący swą wszechstronnością kuchenny produkt. Papka z sody i kilku kropel wody położona na kuchennych palnikach, płycie czy przypalonych miejscach w piekarniku sprawi, że nie będziesz musieć niczego szorować. Wystarczy poczekać – czasami nawet pół godziny – a potem przetrzeć powierzchnię miękką szmatką. I gotowe! Wszystko lśni.
Zobacz także: