Krupnik palce lizać. Zapomniany przepis w smakowitej odsłonie
Krupnik, to obok rosołu, pomidorówki czy ogórkowej, jedna z klasycznych polskich zup. Niestety jest już nieco zapomniana. Wielka szkoda, bo to smaczna i pożywna zupa. Jak ją przygotować? Przepis znajdziecie na blogu "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- mięso drobiowe/wieprzowe na wywar
- około 1/2 szklanki pęczaku
- 3-4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Opcjonalnie:
- śmietana
- Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Wrzucić pokrojone warzywa oraz opłukaną kaszę.
- Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy.
- Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny.
- Doprawić do smaku. Zupę można zabielić śmietaną.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze