Kruche rogaliki z konfiturą. Słodka przekąska do kawy

Na deser polecamy przepyszne maślane rogaliki z konfiturą. Wyglądają uroczo i są idealnym dodatkiem do kawy czy popołudniowej herbaty. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Kruche rogaliki z konfiturą. Słodka przekąska do kawyKruche rogaliki z konfiturą. Słodka przekąska do kawy
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
  • około 6-7 łyżek konfitury (użyłam konfitury z płatków róży i malinowej)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przepis

Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli, krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, każdą troszkę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i bardzo krótko zagnieść. Następnie rozwałkować na okrąg, na grubość około 3 mm. Okrąg podzielić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty. Na każdy kawałek ciasta – trójkąt wyłożyć około 1 łyżeczkę konfitury (ja wymieszałam ze sobą konfiturę z płatków róży i malinową) i z ciasta zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Z drugiej części schłodzonego ciasta tak samo przygotować rogaliki. Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀