Kruche rogaliki z konfiturą. Słodka przekąska do kawy
Na deser polecamy przepyszne maślane rogaliki z konfiturą. Wyglądają uroczo i są idealnym dodatkiem do kawy czy popołudniowej herbaty. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przepis
Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli, krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, każdą troszkę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i bardzo krótko zagnieść. Następnie rozwałkować na okrąg, na grubość około 3 mm. Okrąg podzielić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty. Na każdy kawałek ciasta – trójkąt wyłożyć około 1 łyżeczkę konfitury (ja wymieszałam ze sobą konfiturę z płatków róży i malinową) i z ciasta zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Z drugiej części schłodzonego ciasta tak samo przygotować rogaliki. Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.