Trwa ładowanie...
d4kc69f
03-03-2020 08:54

Kruche rogaliki z konfiturą. Słodka przekąska do kawy

Przepis

Na deser polecamy przepyszne maślane rogaliki z konfiturą. Wyglądają uroczo i są idealnym dodatkiem do kawy czy popołudniowej herbaty. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d4kc69f
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
  • około 6-7 łyżek konfitury (użyłam konfitury z płatków róży i malinowej)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis

Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli, krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, każdą troszkę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i bardzo krótko zagnieść. Następnie rozwałkować na okrąg, na grubość około 3 mm. Okrąg podzielić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty. Na każdy kawałek ciasta – trójkąt wyłożyć około 1 łyżeczkę konfitury (ja wymieszałam ze sobą konfiturę z płatków róży i malinową) i z ciasta zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Z drugiej części schłodzonego ciasta tak samo przygotować rogaliki. Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kruche rogaliki z konfiturą. Słodka przekąska do kawy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4kc69f
d4kc69f
d4kc69f
d4kc69f
Więcej tematów
d4kc69f

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj