Kruche obwarzanki z piwnego ciasta

Kruche obwarzanki z piwnego ciastaKruche obwarzanki z piwnego ciasta
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/4 szklanki piwa
  • pół łyżeczki soli
  • ziarna sezamu do obsypania
  • mleko do posmarowania ciasta

Przepis

Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto, mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada mu lekkości, gdyż zadziała, jak delikatny środek spulchniający. Co ważne, charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście. Ciasto po zagnieceniu należy zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 15-20 minut.

Przepis

Największą blachę do pieczenia (taką, która standardowo jest na wyposażeniu każdego piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanej ilości ciasta wychodzą 2 blachy po 4 sztuki.

Przepis

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, a następnie każdą z nich na 4. Z każdej z nich formować średniej grubości wałek. Wałek składać na pół i skręcać, formując kółko i łącząc końcówki. Powstałe obwarzanki-wianuszki przy pomocy pędzelka smarować mlekiem i obsypywać sezamem. Piec w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
Zobacz także: nietypowy sposób na gołąbki

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę