Kruche ciasto z pianką i owocami. Najlepsze na podwieczorek
Trudno nie zgodzić się ze zdaniem, że nie ma nic lepszego niż domowe ciasto na podwieczorek. Szczególnie to na kruchym spodzie z dodatkiem owoców i pysznej pianki będzie cieszyć się sporą popularnością. Sprawdzony przepis z bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 400 mąki pszennej
- 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka zimnej wody
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Pianka:
- 5 białek
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 120 ml oleju
- 400 g borówek amerykańskich
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota, składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem, a potem szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, 60 proc. i 40 proc., obydwie wkładamy do zamrażarki. Formę (o wymiarach 30x40) wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie twarde, większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na formę. Przyklepujemy lekko ręką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut, ciasto powinno być złociste. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto będzie zimne, możemy zacząć przygotowywać piankę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budyń i esencję, nadal miksując. Pod koniec cienką strużką wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, na zimne ciasto wykładamy piankę, na wierzchu układamy borówki, delikatnie je wciskamy w piankę. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Ciasto pieczemy około 40 minut. Gdy całkowicie wystygnie, kroimy je na kawałki.
Zobacz także: Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą
src="https://d.wpimg.pl/1716205460--725517641/minisalatka.jpg"/>
Polecamy wideo: Papatacze, czyli drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze