Kruche ciasto z pianką i owocami. Najlepsze na podwieczorek

Trudno nie zgodzić się ze zdaniem, że nie ma nic lepszego niż domowe ciasto na podwieczorek. Szczególnie to na kruchym spodzie z dodatkiem owoców i pysznej pianki będzie cieszyć się sporą popularnością. Sprawdzony przepis z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

Kruche ciasto z pianką i owocami. Najlepsze na podwieczorekKruche ciasto z pianką i owocami. Najlepsze na podwieczorek
Agata Witowska

Ciasto:

  • 400 mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Pianka:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 120 ml oleju
  • 400 g borówek amerykańskich

Przepis

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota, składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem, a potem szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, 60 proc. i 40 proc., obydwie wkładamy do zamrażarki. Formę (o wymiarach 30x40) wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie twarde, większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na formę. Przyklepujemy lekko ręką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut, ciasto powinno być złociste. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto będzie zimne, możemy zacząć przygotowywać piankę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budyń i esencję, nadal miksując. Pod koniec cienką strużką wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, na zimne ciasto wykładamy piankę, na wierzchu układamy borówki, delikatnie je wciskamy w piankę. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Ciasto pieczemy około 40 minut. Gdy całkowicie wystygnie, kroimy je na kawałki.
Zobacz także: Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀