Trwa ładowanie...
dk65ai2
28-08-2017 14:53

Kruche ciasto z pianką i owocami. Najlepsze na podwieczorek

Przepis

Trudno nie zgodzić się ze zdaniem, że nie ma nic lepszego niż domowe ciasto na podwieczorek. Szczególnie to na kruchym spodzie z dodatkiem owoców i pysznej pianki będzie cieszyć się sporą popularnością. Sprawdzony przepis z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

dk65ai2
4.9
(22 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.kulinarneprzygodygatity.pl
Źródło: www.kulinarneprzygodygatity.pl
Składniki

Ciasto:

  • 400 mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Pianka:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 120 ml oleju
  • 400 g borówek amerykańskich
Przepis

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota, składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem, a potem szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, 60 proc. i 40 proc., obydwie wkładamy do zamrażarki. Formę (o wymiarach 30x40) wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie twarde, większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na formę. Przyklepujemy lekko ręką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut, ciasto powinno być złociste. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto będzie zimne, możemy zacząć przygotowywać piankę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budyń i esencję, nadal miksując. Pod koniec cienką strużką wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, na zimne ciasto wykładamy piankę, na wierzchu układamy borówki, delikatnie je wciskamy w piankę. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Ciasto pieczemy około 40 minut. Gdy całkowicie wystygnie, kroimy je na kawałki.
Zobacz także: Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą
src="https://d.wpimg.pl/1716205460--725517641/minisalatka.jpg"/>

Polecamy wideo: Papatacze, czyli drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami

Kruche ciasto z pianką i owocami. Najlepsze na podwieczorek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

28
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj