Kruche ciasto z pianką i owocami. Najlepsze na podwieczorek

Trudno nie zgodzić się ze zdaniem, że nie ma nic lepszego niż domowe ciasto na podwieczorek. Szczególnie to na kruchym spodzie z dodatkiem owoców i pysznej pianki będzie cieszyć się sporą popularnością. Sprawdzony przepis z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

Kruche ciasto z pianką i owocami. Najlepsze na podwieczorekKruche ciasto z pianką i owocami. Najlepsze na podwieczorek
Agata Witowska

Ciasto:

  • 400 mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Pianka:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 120 ml oleju
  • 400 g borówek amerykańskich

Przepis

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota, składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem, a potem szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, 60 proc. i 40 proc., obydwie wkładamy do zamrażarki. Formę (o wymiarach 30x40) wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie twarde, większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na formę. Przyklepujemy lekko ręką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut, ciasto powinno być złociste. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto będzie zimne, możemy zacząć przygotowywać piankę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budyń i esencję, nadal miksując. Pod koniec cienką strużką wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, na zimne ciasto wykładamy piankę, na wierzchu układamy borówki, delikatnie je wciskamy w piankę. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Ciasto pieczemy około 40 minut. Gdy całkowicie wystygnie, kroimy je na kawałki.
Zobacz także: Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita