Kruche ciasto z czerwoną porzeczką

Proste w przygotowaniu ciasto, które zawsze się udaje. Możemy je przygotować ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Zamiast porzeczek można użyć malin, jagód czy śliwek. W każdej wersji smakuje doskonale.

Kruche ciasto z czerwoną porzeczkąKruche ciasto z czerwoną porzeczką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy lub aromat
  • masło do posmarowania formy

Piana:

  • 6 białek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce:

Przepis

  • Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsyp do miski i wymieszaj.
  • Następnie dodaj masło, żółtka, ekstrakt waniliowy i zagnieć jednolite ciasto.
  • Podziel je na dwie części. ¼ ciasta zamroź.
  • Formę (24 x 35 cm) posmaruj masłem i wyłóż większą porcją ciasta.
  • Następnie piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół), aż spód się zarumieni.
  • Gdy ciasto się piecze, umyj porzeczki. Lekko wilgotne posyp mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle miksując mikserem na dużych obrotach.
  • Na końcu wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i ponownie zmiksuj.
  • Na gorące ciasto wyłóż owoce. Równomiernie przykryj je warstwą ubitej piany. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach zamrożone wcześniej ciasto i posyp nim pianę. 10. Tak przygotowane ponownie wstaw do piekarnika.
  • Piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra–dół).
  • Letnie ciasto oprósz cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości