Krucha tarta z owocami
Na bazarkach i w warzywniakach są już maliny. Krucha tarta z owocami to przepyszny dodatek do popołudniowej kawy.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej,
- 40 g drobnego cukru,
- 3 żółtka,
- 100 g masła,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 300 g malin,
- 100 g jagód,
- 4 łyżki dżemu jagodowego,
- 2 budynie waniliowe,
- 500 ml mleka.
Przepis
Zacznij od przygotowania ciasta. Posiekaj sól z masłem, dodaj cukier, żółtka i sól, szybko zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż fasolą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Budyń przygotuj wg przepisu na opakowaniu, ale użyj mniejszej ilości mleka. Na upieczony spód wyłóż masę budyniową i owoce. Wstaw tartę ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piecz ok. 25 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl