Kropla po kropli. Najlepsza kawa z kawiarki

Kawiarka jest bardzo prosta w obsłudze i możemy jej używać do przygotowania jednej lub kilku filiżanek kawy w zależności od potrzeb. Na rynku znajdziemy wiele różnych modeli. Co zrobić, aby kawa przygotowana w ten sposób była jeszcze smaczniejsza?

W domowej kawiarce zrobisz kawę jak z najlepszego ekspresuW domowej kawiarce zrobisz kawę jak z najlepszego ekspresu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kawiarka - sposób użycia w prostych krokach

Dolny pojemnik zalewasz przegotowaną i letnią albo ciepła wodą, niech nie przykrywa umieszczonego wewnątrz zaworu. Sitko wypełniasz kawą w zależności od oczekiwanej mocy - uwaga, kawa nie powinna być zbyt drobno zmielona, ani ubita. Stawiasz na małym palniku, a kiedy aromatyczny wywar (jego zapach poczujesz zanim go zobaczysz) zacznie wydobywać się do górnej komory na kawę, możesz zdjąć kawiarkę z kuchenki, ciśnienie samo dokończy zadanie.

Kawiarka - najczęściej popełniane błędy

Jeśli kawa jest kwaśnawa, ciśnienie było za niskie (np. za mały palnik albo za mocno ubita kawa), jeśli zaś gorzka - zbyt wysokie. Po zaparzeniu nie stukaj sitkiem o twardą powierzchnią, aby wydobyć fusy, gdyż jest wykonane z delikatniejszego metalu i może się odkształcać. To może wpłynąć na smak kawy. Ubicie kawy w sitku może zmniejszyć ciśnienie, a użycie wody prosto z kranu sprawić, że kawa będzie niesmaczna.

Kwestia odpowiednich ziaren i kawiarki jest kluczowa, a użycie tanich zamienników raczej nie da efektu jak z włoskiej kawiarni, ale nie oznacza to konieczności wyboru markowych, drogich gadżetów. Spytaj w lokalnej kawiarni o używaną mieszankę, gdyż kawy z lokalnych palarni dorównują jakością tym importowanym, a są dużo tańsze. Możesz też poprosić o zmielenie kawy na miejscu, ale ważne, aby wskazać sposób jej parzenia, czyli kawiarkę. Odradza się używanie zwykłych kaw za sklepu - ich smak nie dorównuje tym świeżo mielonym. Lepiej już kupić kawę ziarnistą i prosty młynek (najlepiej ręczny) i zmielić kawę samemu. Zapach, smak i ogromna satysfakcja gwarantowane.

Kawiarki wykonuje się z różnych materiałów, ale zawsze trzeba zwracać uwagę na jakość. Porządna kawiarka posłuży nam przez lata i nie zużyje się zbyt szybko. Warto więc dopłacić kilkadziesiąt złotych (modele wysokiej jakości kosztują często 100 zł i więcej), by cieszyć się smaczną, czarną kawą jak najdłużej. Tanie kawiarki mogą być wykonane ze stopów złej jakości i mieć gumowe uszczelki o nieprzyjemnym zapachu, który często wnika w napój.

Kawiarki wykonuje się głównie ze stali, aluminium oraz ceramiki. Modele z aluminium mają zazwyczaj kanciaste kształty, są z reguły nieco tańsze od kawiarek ze stali, jednak nie powinno się ich myć przy pomocy detergentów, ponieważ materiał może wchodzić w reakcję z substancją. Kawiarki ze stali mają nowocześniejszy wygląd i łatwiej jest je utrzymać w czystości. Kawiarki ceramiczne to świetny wybór dla osób ceniących design, ponieważ wiele modeli tego typu charakteryzuje się licznymi zdobieniami i ciekawym kształtem.

Kawiarki można stawiać praktycznie na każdym rodzaju kuchenki, jednak nie każdy model nada się do płyty indukcyjnej. W ofercie znajdziemy więc też egzemplarze specjalnie przeznaczone na indukcję. Osobom często podróżującym poleca się zaś kawiarki elektryczne, które wystarczy podłączyć do gniazdka.

Kawiarka – pojemność

Zasada "im więcej, tym lepiej" nie sprawdza się w przypadku kawiarek. Trzeba więc wybrać model jak najbardziej zgodny z naszymi oczekiwaniami. Kawa powinna być przygotowywana za każdym razem w pełnej objętości zalecanej przez producenta. Najczęściej wybiera się modele z oznaczeniem 3 cups (a więc ok. 3 filiżanki espresso, przy czym jedna ma najczęściej pojemność 25-35 ml). Większe kawiarki oczywiście mogą przydać się wtedy, kiedy często odwiedzają nas goście. Jeśli jednak posiadamy dużą kawiarkę, a nie chcemy przygotowywać kilku filiżanek kawy naraz, możemy użyć specjalnych sitek redukujących.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru