Kropla po kropli. Najlepsza kawa z kawiarki

Kawiarka jest bardzo prosta w obsłudze i możemy jej używać do przygotowania jednej lub kilku filiżanek kawy w zależności od potrzeb. Na rynku znajdziemy wiele różnych modeli. Co zrobić, aby kawa przygotowana w ten sposób była jeszcze smaczniejsza?

W domowej kawiarce zrobisz kawę jak z najlepszego ekspresuW domowej kawiarce zrobisz kawę jak z najlepszego ekspresu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kawiarka - sposób użycia w prostych krokach

Dolny pojemnik zalewasz przegotowaną i letnią albo ciepła wodą, niech nie przykrywa umieszczonego wewnątrz zaworu. Sitko wypełniasz kawą w zależności od oczekiwanej mocy - uwaga, kawa nie powinna być zbyt drobno zmielona, ani ubita. Stawiasz na małym palniku, a kiedy aromatyczny wywar (jego zapach poczujesz zanim go zobaczysz) zacznie wydobywać się do górnej komory na kawę, możesz zdjąć kawiarkę z kuchenki, ciśnienie samo dokończy zadanie.

Kawiarka - najczęściej popełniane błędy

Jeśli kawa jest kwaśnawa, ciśnienie było za niskie (np. za mały palnik albo za mocno ubita kawa), jeśli zaś gorzka - zbyt wysokie. Po zaparzeniu nie stukaj sitkiem o twardą powierzchnią, aby wydobyć fusy, gdyż jest wykonane z delikatniejszego metalu i może się odkształcać. To może wpłynąć na smak kawy. Ubicie kawy w sitku może zmniejszyć ciśnienie, a użycie wody prosto z kranu sprawić, że kawa będzie niesmaczna.

Kwestia odpowiednich ziaren i kawiarki jest kluczowa, a użycie tanich zamienników raczej nie da efektu jak z włoskiej kawiarni, ale nie oznacza to konieczności wyboru markowych, drogich gadżetów. Spytaj w lokalnej kawiarni o używaną mieszankę, gdyż kawy z lokalnych palarni dorównują jakością tym importowanym, a są dużo tańsze. Możesz też poprosić o zmielenie kawy na miejscu, ale ważne, aby wskazać sposób jej parzenia, czyli kawiarkę. Odradza się używanie zwykłych kaw za sklepu - ich smak nie dorównuje tym świeżo mielonym. Lepiej już kupić kawę ziarnistą i prosty młynek (najlepiej ręczny) i zmielić kawę samemu. Zapach, smak i ogromna satysfakcja gwarantowane.

Kawiarki wykonuje się z różnych materiałów, ale zawsze trzeba zwracać uwagę na jakość. Porządna kawiarka posłuży nam przez lata i nie zużyje się zbyt szybko. Warto więc dopłacić kilkadziesiąt złotych (modele wysokiej jakości kosztują często 100 zł i więcej), by cieszyć się smaczną, czarną kawą jak najdłużej. Tanie kawiarki mogą być wykonane ze stopów złej jakości i mieć gumowe uszczelki o nieprzyjemnym zapachu, który często wnika w napój.

Kawiarki wykonuje się głównie ze stali, aluminium oraz ceramiki. Modele z aluminium mają zazwyczaj kanciaste kształty, są z reguły nieco tańsze od kawiarek ze stali, jednak nie powinno się ich myć przy pomocy detergentów, ponieważ materiał może wchodzić w reakcję z substancją. Kawiarki ze stali mają nowocześniejszy wygląd i łatwiej jest je utrzymać w czystości. Kawiarki ceramiczne to świetny wybór dla osób ceniących design, ponieważ wiele modeli tego typu charakteryzuje się licznymi zdobieniami i ciekawym kształtem.

Kawiarki można stawiać praktycznie na każdym rodzaju kuchenki, jednak nie każdy model nada się do płyty indukcyjnej. W ofercie znajdziemy więc też egzemplarze specjalnie przeznaczone na indukcję. Osobom często podróżującym poleca się zaś kawiarki elektryczne, które wystarczy podłączyć do gniazdka.

Kawiarka – pojemność

Zasada "im więcej, tym lepiej" nie sprawdza się w przypadku kawiarek. Trzeba więc wybrać model jak najbardziej zgodny z naszymi oczekiwaniami. Kawa powinna być przygotowywana za każdym razem w pełnej objętości zalecanej przez producenta. Najczęściej wybiera się modele z oznaczeniem 3 cups (a więc ok. 3 filiżanki espresso, przy czym jedna ma najczęściej pojemność 25-35 ml). Większe kawiarki oczywiście mogą przydać się wtedy, kiedy często odwiedzają nas goście. Jeśli jednak posiadamy dużą kawiarkę, a nie chcemy przygotowywać kilku filiżanek kawy naraz, możemy użyć specjalnych sitek redukujących.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie