WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Kropla po kropli. Najlepsza kawa z kawiarki

Kawiarka jest bardzo prosta w obsłudze i możemy jej używać do przygotowania jednej lub kilku filiżanek kawy w zależności od potrzeb. Na rynku znajdziemy wiele różnych modeli. Co zrobić, aby kawa przygotowana w ten sposób była jeszcze smaczniejsza?

W domowej kawiarce zrobisz kawę jak z najlepszego ekspresuW domowej kawiarce zrobisz kawę jak z najlepszego ekspresu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kawiarka - sposób użycia w prostych krokach

Dolny pojemnik zalewasz przegotowaną i letnią albo ciepła wodą, niech nie przykrywa umieszczonego wewnątrz zaworu. Sitko wypełniasz kawą w zależności od oczekiwanej mocy - uwaga, kawa nie powinna być zbyt drobno zmielona, ani ubita. Stawiasz na małym palniku, a kiedy aromatyczny wywar (jego zapach poczujesz zanim go zobaczysz) zacznie wydobywać się do górnej komory na kawę, możesz zdjąć kawiarkę z kuchenki, ciśnienie samo dokończy zadanie.

Kawiarka - najczęściej popełniane błędy

Jeśli kawa jest kwaśnawa, ciśnienie było za niskie (np. za mały palnik albo za mocno ubita kawa), jeśli zaś gorzka - zbyt wysokie. Po zaparzeniu nie stukaj sitkiem o twardą powierzchnią, aby wydobyć fusy, gdyż jest wykonane z delikatniejszego metalu i może się odkształcać. To może wpłynąć na smak kawy. Ubicie kawy w sitku może zmniejszyć ciśnienie, a użycie wody prosto z kranu sprawić, że kawa będzie niesmaczna.

Kwestia odpowiednich ziaren i kawiarki jest kluczowa, a użycie tanich zamienników raczej nie da efektu jak z włoskiej kawiarni, ale nie oznacza to konieczności wyboru markowych, drogich gadżetów. Spytaj w lokalnej kawiarni o używaną mieszankę, gdyż kawy z lokalnych palarni dorównują jakością tym importowanym, a są dużo tańsze. Możesz też poprosić o zmielenie kawy na miejscu, ale ważne, aby wskazać sposób jej parzenia, czyli kawiarkę. Odradza się używanie zwykłych kaw za sklepu - ich smak nie dorównuje tym świeżo mielonym. Lepiej już kupić kawę ziarnistą i prosty młynek (najlepiej ręczny) i zmielić kawę samemu. Zapach, smak i ogromna satysfakcja gwarantowane.

Kawiarki wykonuje się z różnych materiałów, ale zawsze trzeba zwracać uwagę na jakość. Porządna kawiarka posłuży nam przez lata i nie zużyje się zbyt szybko. Warto więc dopłacić kilkadziesiąt złotych (modele wysokiej jakości kosztują często 100 zł i więcej), by cieszyć się smaczną, czarną kawą jak najdłużej. Tanie kawiarki mogą być wykonane ze stopów złej jakości i mieć gumowe uszczelki o nieprzyjemnym zapachu, który często wnika w napój.

Kawiarki wykonuje się głównie ze stali, aluminium oraz ceramiki. Modele z aluminium mają zazwyczaj kanciaste kształty, są z reguły nieco tańsze od kawiarek ze stali, jednak nie powinno się ich myć przy pomocy detergentów, ponieważ materiał może wchodzić w reakcję z substancją. Kawiarki ze stali mają nowocześniejszy wygląd i łatwiej jest je utrzymać w czystości. Kawiarki ceramiczne to świetny wybór dla osób ceniących design, ponieważ wiele modeli tego typu charakteryzuje się licznymi zdobieniami i ciekawym kształtem.

Kawiarki można stawiać praktycznie na każdym rodzaju kuchenki, jednak nie każdy model nada się do płyty indukcyjnej. W ofercie znajdziemy więc też egzemplarze specjalnie przeznaczone na indukcję. Osobom często podróżującym poleca się zaś kawiarki elektryczne, które wystarczy podłączyć do gniazdka.

Kawiarka – pojemność

Zasada "im więcej, tym lepiej" nie sprawdza się w przypadku kawiarek. Trzeba więc wybrać model jak najbardziej zgodny z naszymi oczekiwaniami. Kawa powinna być przygotowywana za każdym razem w pełnej objętości zalecanej przez producenta. Najczęściej wybiera się modele z oznaczeniem 3 cups (a więc ok. 3 filiżanki espresso, przy czym jedna ma najczęściej pojemność 25-35 ml). Większe kawiarki oczywiście mogą przydać się wtedy, kiedy często odwiedzają nas goście. Jeśli jednak posiadamy dużą kawiarkę, a nie chcemy przygotowywać kilku filiżanek kawy naraz, możemy użyć specjalnych sitek redukujących.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów