Płyta indukcyjna nie kosztuje wiele. Wybraliśmy kilka uniwersalnych modeli
Płyta indukcyjna to niezawodny sposób na szybkie i przede wszystkim bezpieczne gotowanie. Jeśli planujesz przerzucić się z otwartego ognia na indukcję, warto zainteresować się nowoczesnymi modelami. Wbrew pozorom koszt i eksploatacja nie są zbyt duże.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Poniżej znajdziesz płyty indukcyjne w atrakcyjnych cenach. Są łatwe w montażu i eksploatacji, wystarczy dobrać odpowiedni wymiar.
Płyta dla perfekcjonistów
Jedną z najbardziej rzucających się w oczy zalet płyty indukcyjnej jest łatwość utrzymania jej w czystości. Specjalne cewki pod wpływem prądu tworzą zmienne pole magnetyczne. Gdy więc na płycie pojawi się naczynie wykonane ze specjalnego metalu, energia elektryczna zmienia się w cieplną. Należy zauważyć, że w związku z tym nie rozgrzewa się płyta, a jedynie dno naczynia.
W związku z tym proces wymaga użycia specjalnych garnków przystosowanych do płyt indukcyjnych. Zwykle mają one powłokę ferromagnetyczną, czyli przyciągającą magnes. To dodatkowy wydatek, ale biorąc pod uwagę mniejszy koszt eksploatacji płyty, szybko się zwróci. Oczywiście istnieje również inna, tańsza opcja. Wystarczy kupić specjalne podkładki pod garnki, które działają tak, jak te ferromagnetyczne. Efekt nie będzie ten sam, ale sprawdzą się jako rozwiązanie tymczasowe.
Czyszczenie płyty jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku klasycznych kuchenek gazowych. Jeśli zawartość garnka wykipi, wystarczy zdjąć go z płyty i przetrzeć ją wilgotną ściereczką. Plama nie zdąży nawet zaschnąć i nie przypali się. Na płaskiej powierzchni nie gromadzi się również tłuszcz ani inne osady. Gotując na płycie indukcyjnej unikasz również zabrudzeń spodu garnków. Dzięki temu po zakończonym gotowaniu nie musisz przecierać dna, zanim wstawisz je do szafki.
Duża wydajność
Metoda indukcyjna jest o wiele bardziej wydajna niż standardowe płyty grzewcze. Z jednej strony pobór energii jest nawet 25 proc. mniejszy, z drugiej równomierne ogrzewanie całego spodu naczynia skutkuje tym, że czas gotowania ulega znacznemu skróceniu.
Warto zainwestować w urządzenia, które posiadają dodatkowe funkcje. Część płyt podczas gotowania pracuje z pełną mocą, a gdy potrawa zagotuje się, stopniowo ją zmniejsza. Istotna jest również funkcja szybkiego nagrzewania, która sprawi, że urządzenie błyskawicznie będzie gotowe do pracy. Ponadto w zależności od ułożenia cewek indukcyjnych można podzielić płyty na te, które umożliwiają gotowanie w standardowych naczyniach oraz takie, na których można przygotowywać potrawy w naczyniach o dowolnej wielkości i kształcie.
Kwestie bezpieczeństwa
Brak otwartego płomienia sprawia, że korzystanie z płyty minimalizuje ryzyko poparzeń. Dodatkowo nawet przy przypadkowym włączeniu zacznie ona "grzać" dopiero przy kontakcie z naczyniami z ferromagnetycznej stali. Oznacza to, że kładąc na płycie drewnianą łopatkę lub łyżkę nie przypalisz jej. To zdecydowanie najbezpieczniejsza opcja.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.