Płyta indukcyjna nie kosztuje wiele. Wybraliśmy kilka uniwersalnych modeli

Płyta indukcyjna to niezawodny sposób na szybkie i przede wszystkim bezpieczne gotowanie. Jeśli planujesz przerzucić się z otwartego ognia na indukcję, warto zainteresować się nowoczesnymi modelami. Wbrew pozorom koszt i eksploatacja nie są zbyt duże.

Płyty indukcyjne znajdą zastosowanie w każdej kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Poniżej znajdziesz płyty indukcyjne w atrakcyjnych cenach. Są łatwe w montażu i eksploatacji, wystarczy dobrać odpowiedni wymiar.

Płyta dla perfekcjonistów

Jedną z najbardziej rzucających się w oczy zalet płyty indukcyjnej jest łatwość utrzymania jej w czystości. Specjalne cewki pod wpływem prądu tworzą zmienne pole magnetyczne. Gdy więc na płycie pojawi się naczynie wykonane ze specjalnego metalu, energia elektryczna zmienia się w cieplną. Należy zauważyć, że w związku z tym nie rozgrzewa się płyta, a jedynie dno naczynia.

Płyty indukcyjne zrewolucjonizowały kuchnie Polek
© iStock.com

W związku z tym proces wymaga użycia specjalnych garnków przystosowanych do płyt indukcyjnych. Zwykle mają one powłokę ferromagnetyczną, czyli przyciągającą magnes. To dodatkowy wydatek, ale biorąc pod uwagę mniejszy koszt eksploatacji płyty, szybko się zwróci. Oczywiście istnieje również inna, tańsza opcja. Wystarczy kupić specjalne podkładki pod garnki, które działają tak, jak te ferromagnetyczne. Efekt nie będzie ten sam, ale sprawdzą się jako rozwiązanie tymczasowe.

Czyszczenie płyty jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku klasycznych kuchenek gazowych. Jeśli zawartość garnka wykipi, wystarczy zdjąć go z płyty i przetrzeć ją wilgotną ściereczką. Plama nie zdąży nawet zaschnąć i nie przypali się. Na płaskiej powierzchni nie gromadzi się również tłuszcz ani inne osady. Gotując na płycie indukcyjnej unikasz również zabrudzeń spodu garnków. Dzięki temu po zakończonym gotowaniu nie musisz przecierać dna, zanim wstawisz je do szafki.

Duża wydajność

Metoda indukcyjna jest o wiele bardziej wydajna niż standardowe płyty grzewcze. Z jednej strony pobór energii jest nawet 25 proc. mniejszy, z drugiej równomierne ogrzewanie całego spodu naczynia skutkuje tym, że czas gotowania ulega znacznemu skróceniu.

Warto zainwestować w urządzenia, które posiadają dodatkowe funkcje. Część płyt podczas gotowania pracuje z pełną mocą, a gdy potrawa zagotuje się, stopniowo ją zmniejsza. Istotna jest również funkcja szybkiego nagrzewania, która sprawi, że urządzenie błyskawicznie będzie gotowe do pracy. Ponadto w zależności od ułożenia cewek indukcyjnych można podzielić płyty na te, które umożliwiają gotowanie w standardowych naczyniach oraz takie, na których można przygotowywać potrawy w naczyniach o dowolnej wielkości i kształcie.

Kwestie bezpieczeństwa

Brak otwartego płomienia sprawia, że korzystanie z płyty minimalizuje ryzyko poparzeń. Dodatkowo nawet przy przypadkowym włączeniu zacznie ona "grzać" dopiero przy kontakcie z naczyniami z ferromagnetycznej stali. Oznacza to, że kładąc na płycie drewnianą łopatkę lub łyżkę nie przypalisz jej. To zdecydowanie najbezpieczniejsza opcja.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja