Płyta indukcyjna nie kosztuje wiele. Wybraliśmy kilka uniwersalnych modeli

Płyta indukcyjna to niezawodny sposób na szybkie i przede wszystkim bezpieczne gotowanie. Jeśli planujesz przerzucić się z otwartego ognia na indukcję, warto zainteresować się nowoczesnymi modelami. Wbrew pozorom koszt i eksploatacja nie są zbyt duże.

Płyty indukcyjne znajdą zastosowanie w każdej kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Poniżej znajdziesz płyty indukcyjne w atrakcyjnych cenach. Są łatwe w montażu i eksploatacji, wystarczy dobrać odpowiedni wymiar.

Płyta dla perfekcjonistów

Jedną z najbardziej rzucających się w oczy zalet płyty indukcyjnej jest łatwość utrzymania jej w czystości. Specjalne cewki pod wpływem prądu tworzą zmienne pole magnetyczne. Gdy więc na płycie pojawi się naczynie wykonane ze specjalnego metalu, energia elektryczna zmienia się w cieplną. Należy zauważyć, że w związku z tym nie rozgrzewa się płyta, a jedynie dno naczynia.

Płyty indukcyjne zrewolucjonizowały kuchnie Polek
© iStock.com

W związku z tym proces wymaga użycia specjalnych garnków przystosowanych do płyt indukcyjnych. Zwykle mają one powłokę ferromagnetyczną, czyli przyciągającą magnes. To dodatkowy wydatek, ale biorąc pod uwagę mniejszy koszt eksploatacji płyty, szybko się zwróci. Oczywiście istnieje również inna, tańsza opcja. Wystarczy kupić specjalne podkładki pod garnki, które działają tak, jak te ferromagnetyczne. Efekt nie będzie ten sam, ale sprawdzą się jako rozwiązanie tymczasowe.

Czyszczenie płyty jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku klasycznych kuchenek gazowych. Jeśli zawartość garnka wykipi, wystarczy zdjąć go z płyty i przetrzeć ją wilgotną ściereczką. Plama nie zdąży nawet zaschnąć i nie przypali się. Na płaskiej powierzchni nie gromadzi się również tłuszcz ani inne osady. Gotując na płycie indukcyjnej unikasz również zabrudzeń spodu garnków. Dzięki temu po zakończonym gotowaniu nie musisz przecierać dna, zanim wstawisz je do szafki.

Duża wydajność

Metoda indukcyjna jest o wiele bardziej wydajna niż standardowe płyty grzewcze. Z jednej strony pobór energii jest nawet 25 proc. mniejszy, z drugiej równomierne ogrzewanie całego spodu naczynia skutkuje tym, że czas gotowania ulega znacznemu skróceniu.

Warto zainwestować w urządzenia, które posiadają dodatkowe funkcje. Część płyt podczas gotowania pracuje z pełną mocą, a gdy potrawa zagotuje się, stopniowo ją zmniejsza. Istotna jest również funkcja szybkiego nagrzewania, która sprawi, że urządzenie błyskawicznie będzie gotowe do pracy. Ponadto w zależności od ułożenia cewek indukcyjnych można podzielić płyty na te, które umożliwiają gotowanie w standardowych naczyniach oraz takie, na których można przygotowywać potrawy w naczyniach o dowolnej wielkości i kształcie.

Kwestie bezpieczeństwa

Brak otwartego płomienia sprawia, że korzystanie z płyty minimalizuje ryzyko poparzeń. Dodatkowo nawet przy przypadkowym włączeniu zacznie ona "grzać" dopiero przy kontakcie z naczyniami z ferromagnetycznej stali. Oznacza to, że kładąc na płycie drewnianą łopatkę lub łyżkę nie przypalisz jej. To zdecydowanie najbezpieczniejsza opcja.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany