Królowa węgierskiej kuchni. Co warto wiedzieć o papryce?

Papryka jest smacznym i zdrowym warzywem, z którego można przygotować różne potrawy. Papryka to podstawowy składnik w kuchni węgierskiej. Paprykę można jeść na surowo, ugotować, udusić, usmażyć lub zapiec. Obecnie istnieje wiele odmian papryki, a za najostrzejszą jest uznawana papryczka Pepper X.

PaprykaPapryka może mieć słodki, kwaśny lub ostry smak
Źródło zdjęć: © 123RF

Papryka – charakterystyka

Ojczyzną papryki jest Ameryka Północna oraz Środkowa. Do Europy została sprowadzona prawdopodobnie przez Krzysztofa Kolumba w XV wieku. Do XIX wieku papryka była rośliną ozdobną, ponieważ paprykę uznawano za roślinę trującą. Jedynie na Węgrzech papryka przyjęła się błyskawicznie jako składnik potraw. Najpopularniejszy jest węgierski gulasz z papryki oraz węgierskie leczo z papryki. Nasiona papryki bardzo długo mają zdolność kiełkowania, dlatego można było je przewozić przez ocean. Owoce papryki mogą mieć czerwony, żółty lub zielony kolor. Kształt papryki jest różny, od dużych i kwadratowych po małe i podłużne papryczki.

Papryka – rodzaje

Do najbardziej znanych rodzajów papryki zalicza się:

  • papryka Bell
  • papryka Hungarian hot
  • papryka Jalapeno
  • papryka Tabasco
  • papryka Habanero
  • papryka Pimento

Papryka może mieć słodki, kwaśny lub ostry smak. Stopień ostrości papryki wyznacza skala Scolville'a, według której mierzy się ilość kapsaicyny (związku chemicznego odpowiadającego za ostry smak papryki). Poza Pepper X do najostrzejszych papryk zaliczają się Carolina Reaper, Naga Viper, Dorset Naga oraz Seven-Pot Habanero.

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Papryka – wartości odżywcze

Papryka ma 56 kcal w 100 g i jest źródłem witamin oraz soli mineralnych. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B (głównie B1, B2 i B3) oraz witaminę E. W składzie papryki można również znaleźć polifenole, które mają działanie przeciwrakowe oraz karotenoidy będące naturalnymi przeciwutleniaczami. Kapsaicyna zawarta w papryce działa bakteriobójczo, zmniejsza ciśnienie oraz pomaga zwiększyć przemianę materii.

Papryka – właściwości lecznicze

Liczne właściwości lecznicze papryki wynikają z bogactwa zawartych w kolorowych warzywach witamin oraz minerałów. Papryka hamuje proces starzenia się komórek oraz wzmacnia odporność organizmu. Poza tym, chroni przed miażdżycą oraz obniża ciśnienie tętnicze. Papryka poprawia również apetyt oraz proces trawienia. Zawarty w papryce błonnik reguluje pracę narządów układu pokarmowego, przeciwdziałając wzdęciom oraz zaparciom. Papryka ma również działanie rozgrzewające oraz przeciwbólowe. Jest polecana osobom, które są przeziębione, ponieważ udrażnia drogi oddechowe.

Papryka – zastosowanie w kuchni

Papryka ze względu na swój słodko-ostry smak, jest składnikiem często wykorzystywanym w kuchni. Wyśmienicie smakuje papryka faszerowana, papryka marynowana, papryka konserwowa oraz papryka nadziewana. Dobrym pomysłem jest również zrobienie zupy kremu z papryki lub sosu paprykowego, który pasuje do dań mięsnych. Ostre papryczki można dodać do pasty. W Tunezji jest znana pasta Harissa wytwarzana ze zmiażdżonych papryczek chili.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce