Trwa ładowanie...

Królowa węgierskiej kuchni. Co warto wiedzieć o papryce?

Papryka jest smacznym i zdrowym warzywem, z którego można przygotować różne potrawy. Papryka to podstawowy składnik w kuchni węgierskiej. Paprykę można jeść na surowo, ugotować, udusić, usmażyć lub zapiec. Obecnie istnieje wiele odmian papryki, a za najostrzejszą jest uznawana papryczka Pepper X.

Papryka może mieć słodki, kwaśny lub ostry smakPapryka może mieć słodki, kwaśny lub ostry smakŹródło: 123RF
d2brt7p
d2brt7p

Papryka – charakterystyka

Ojczyzną papryki jest Ameryka Północna oraz Środkowa. Do Europy została sprowadzona prawdopodobnie przez Krzysztofa Kolumba w XV wieku. Do XIX wieku papryka była rośliną ozdobną, ponieważ paprykę uznawano za roślinę trującą. Jedynie na Węgrzech papryka przyjęła się błyskawicznie jako składnik potraw. Najpopularniejszy jest węgierski gulasz z papryki oraz węgierskie leczo z papryki. Nasiona papryki bardzo długo mają zdolność kiełkowania, dlatego można było je przewozić przez ocean. Owoce papryki mogą mieć czerwony, żółty lub zielony kolor. Kształt papryki jest różny, od dużych i kwadratowych po małe i podłużne papryczki.

Papryka – rodzaje

Do najbardziej znanych rodzajów papryki zalicza się:

  • papryka Bell
  • papryka Hungarian hot
  • papryka Jalapeno
  • papryka Tabasco
  • papryka Habanero
  • papryka Pimento

Papryka może mieć słodki, kwaśny lub ostry smak. Stopień ostrości papryki wyznacza skala Scolville'a, według której mierzy się ilość kapsaicyny (związku chemicznego odpowiadającego za ostry smak papryki). Poza Pepper X do najostrzejszych papryk zaliczają się Carolina Reaper, Naga Viper, Dorset Naga oraz Seven-Pot Habanero.

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Papryka – wartości odżywcze

Papryka ma 56 kcal w 100 g i jest źródłem witamin oraz soli mineralnych. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B (głównie B1, B2 i B3) oraz witaminę E. W składzie papryki można również znaleźć polifenole, które mają działanie przeciwrakowe oraz karotenoidy będące naturalnymi przeciwutleniaczami. Kapsaicyna zawarta w papryce działa bakteriobójczo, zmniejsza ciśnienie oraz pomaga zwiększyć przemianę materii.

d2brt7p

Papryka – właściwości lecznicze

Liczne właściwości lecznicze papryki wynikają z bogactwa zawartych w kolorowych warzywach witamin oraz minerałów. Papryka hamuje proces starzenia się komórek oraz wzmacnia odporność organizmu. Poza tym, chroni przed miażdżycą oraz obniża ciśnienie tętnicze. Papryka poprawia również apetyt oraz proces trawienia. Zawarty w papryce błonnik reguluje pracę narządów układu pokarmowego, przeciwdziałając wzdęciom oraz zaparciom. Papryka ma również działanie rozgrzewające oraz przeciwbólowe. Jest polecana osobom, które są przeziębione, ponieważ udrażnia drogi oddechowe.

Papryka – zastosowanie w kuchni

Papryka ze względu na swój słodko-ostry smak, jest składnikiem często wykorzystywanym w kuchni. Wyśmienicie smakuje papryka faszerowana, papryka marynowana, papryka konserwowa oraz papryka nadziewana. Dobrym pomysłem jest również zrobienie zupy kremu z papryki lub sosu paprykowego, który pasuje do dań mięsnych. Ostre papryczki można dodać do pasty. W Tunezji jest znana pasta Harissa wytwarzana ze zmiażdżonych papryczek chili.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj