Królowa węgierskiej kuchni. Co warto wiedzieć o papryce?

Papryka jest smacznym i zdrowym warzywem, z którego można przygotować różne potrawy. Papryka to podstawowy składnik w kuchni węgierskiej. Paprykę można jeść na surowo, ugotować, udusić, usmażyć lub zapiec. Obecnie istnieje wiele odmian papryki, a za najostrzejszą jest uznawana papryczka Pepper X.

PaprykaPapryka może mieć słodki, kwaśny lub ostry smak
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Papryka – charakterystyka

Ojczyzną papryki jest Ameryka Północna oraz Środkowa. Do Europy została sprowadzona prawdopodobnie przez Krzysztofa Kolumba w XV wieku. Do XIX wieku papryka była rośliną ozdobną, ponieważ paprykę uznawano za roślinę trującą. Jedynie na Węgrzech papryka przyjęła się błyskawicznie jako składnik potraw. Najpopularniejszy jest węgierski gulasz z papryki oraz węgierskie leczo z papryki. Nasiona papryki bardzo długo mają zdolność kiełkowania, dlatego można było je przewozić przez ocean. Owoce papryki mogą mieć czerwony, żółty lub zielony kolor. Kształt papryki jest różny, od dużych i kwadratowych po małe i podłużne papryczki.

Papryka – rodzaje

Do najbardziej znanych rodzajów papryki zalicza się:

  • papryka Bell
  • papryka Hungarian hot
  • papryka Jalapeno
  • papryka Tabasco
  • papryka Habanero
  • papryka Pimento

Papryka może mieć słodki, kwaśny lub ostry smak. Stopień ostrości papryki wyznacza skala Scolville'a, według której mierzy się ilość kapsaicyny (związku chemicznego odpowiadającego za ostry smak papryki). Poza Pepper X do najostrzejszych papryk zaliczają się Carolina Reaper, Naga Viper, Dorset Naga oraz Seven-Pot Habanero.

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Papryka – wartości odżywcze

Papryka ma 56 kcal w 100 g i jest źródłem witamin oraz soli mineralnych. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B (głównie B1, B2 i B3) oraz witaminę E. W składzie papryki można również znaleźć polifenole, które mają działanie przeciwrakowe oraz karotenoidy będące naturalnymi przeciwutleniaczami. Kapsaicyna zawarta w papryce działa bakteriobójczo, zmniejsza ciśnienie oraz pomaga zwiększyć przemianę materii.

Papryka – właściwości lecznicze

Liczne właściwości lecznicze papryki wynikają z bogactwa zawartych w kolorowych warzywach witamin oraz minerałów. Papryka hamuje proces starzenia się komórek oraz wzmacnia odporność organizmu. Poza tym, chroni przed miażdżycą oraz obniża ciśnienie tętnicze. Papryka poprawia również apetyt oraz proces trawienia. Zawarty w papryce błonnik reguluje pracę narządów układu pokarmowego, przeciwdziałając wzdęciom oraz zaparciom. Papryka ma również działanie rozgrzewające oraz przeciwbólowe. Jest polecana osobom, które są przeziębione, ponieważ udrażnia drogi oddechowe.

Papryka – zastosowanie w kuchni

Papryka ze względu na swój słodko-ostry smak, jest składnikiem często wykorzystywanym w kuchni. Wyśmienicie smakuje papryka faszerowana, papryka marynowana, papryka konserwowa oraz papryka nadziewana. Dobrym pomysłem jest również zrobienie zupy kremu z papryki lub sosu paprykowego, który pasuje do dań mięsnych. Ostre papryczki można dodać do pasty. W Tunezji jest znana pasta Harissa wytwarzana ze zmiażdżonych papryczek chili.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne