Kremowe risotto z grzybami leśnymi
Dobrze zrobione risotto powinno być delikatne, kremowe, gładkie, wypełnione smakami. Dobry ryż, wino, ser i smaczne dodatki to podstawa sukcesu. Dzięki takiemu posiłkowi poczujemy się jak we włoskiej restauracji.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 łyżki masła
- 2 małe szalotki
- 200 g grzybów oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 100 g ryżu arborio
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 g kremowego serka śmietankowego
- parmezan do posypania
- natka pietruszki, posiekana
- sól i pieprz do smaku
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać posiekane szalotki, zeszklić, dodać grzyby, smażyć kilka minut na większym ogniu, wlać wino i dusić jeszcze około 5 minut, aż wino częściowo odparuje.
- Przełożyć do innego naczynia, na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, wsypać ryż, podsmażyć chwilę, mieszając, aż zrobi się przezroczysty. Podlewać porcjami bulionu, aż do wchłonięcia.
- Gdy ryż będzie miękki dodać uduszone grzyby, chwilę razem dusić, zdjąć z ognia. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać risotto posypane natką pietruszki i parmezanem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze