Kremowe ciasto bez pieczenia. Dosłownie rozpływa się w ustach
Przepyszne ciacho z kremem budyniowym. Przepis jest prosty i szybki, więc uda się każdemu. Świetna propozycja na każdą okazję, zarówno do popołudniowej filiżanki, aromatycznej kawy, jak i na przeróżne uroczystości i święta. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Śliwki moczymy w gorącej wodzie następnie odlewamy, osuszamy i drobno kroimy.
- Żółtka ubijamy z dwiema szklankami mleka oraz z mąkami. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną, mieszając błyskawicznie, aby budyń się nie przypalił. Gdy zrobi się gęsty, odstawiamy i studzimy. Masło miksujemy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
- Dno formy wykładamy goframi. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy ponownie goframi.
- Na gofrach układamy pokrojone śliwki. Czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną i polewamy wierzch ciasta.
- Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl