Kremowe ciasto bez pieczenia. Dosłownie rozpływa się w ustach
Przepyszne ciacho z kremem budyniowym. Przepis jest prosty i szybki, więc uda się każdemu. Świetna propozycja na każdą okazję, zarówno do popołudniowej filiżanki, aromatycznej kawy, jak i na przeróżne uroczystości i święta. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Śliwki moczymy w gorącej wodzie następnie odlewamy, osuszamy i drobno kroimy.
- Żółtka ubijamy z dwiema szklankami mleka oraz z mąkami. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną, mieszając błyskawicznie, aby budyń się nie przypalił. Gdy zrobi się gęsty, odstawiamy i studzimy. Masło miksujemy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
- Dno formy wykładamy goframi. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy ponownie goframi.
- Na gofrach układamy pokrojone śliwki. Czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną i polewamy wierzch ciasta.
- Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze