Trwa ładowanie...
d1s0jbc

Kremowe ciasto bez pieczenia. Dosłownie rozpływa się w ustach

Przepis

Przepyszne ciacho z kremem budyniowym. Przepis jest prosty i szybki, więc uda się każdemu. Świetna propozycja na każdą okazję, zarówno do popołudniowej filiżanki, aromatycznej kawy, jak i na przeróżne uroczystości i święta. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d1s0jbc
3.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 500 g gofrów
  • 4 żółtka jajek
  • 4 szk. mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 400 g masła
  • 400 g śliwek suszonych
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.
Przepis
  • Śliwki moczymy w gorącej wodzie następnie odlewamy, osuszamy i drobno kroimy.
  • Żółtka ubijamy z dwiema szklankami mleka oraz z mąkami. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną, mieszając błyskawicznie, aby budyń się nie przypalił. Gdy zrobi się gęsty, odstawiamy i studzimy. Masło miksujemy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
  • Dno formy wykładamy goframi. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy ponownie goframi.
  • Na gofrach układamy pokrojone śliwki. Czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną i polewamy wierzch ciasta.
  • Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kremowe ciasto bez pieczenia. Dosłownie rozpływa się w ustach
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
4
Share
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
Więcej tematów
d1s0jbc