Kremowe ciasto bez pieczenia. Dosłownie rozpływa się w ustach
Przepyszne ciacho z kremem budyniowym. Przepis jest prosty i szybki, więc uda się każdemu. Świetna propozycja na każdą okazję, zarówno do popołudniowej filiżanki, aromatycznej kawy, jak i na przeróżne uroczystości i święta. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Śliwki moczymy w gorącej wodzie następnie odlewamy, osuszamy i drobno kroimy.
 - Żółtka ubijamy z dwiema szklankami mleka oraz z mąkami. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną, mieszając błyskawicznie, aby budyń się nie przypalił. Gdy zrobi się gęsty, odstawiamy i studzimy. Masło miksujemy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
 - Dno formy wykładamy goframi. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy ponownie goframi.
 - Na gofrach układamy pokrojone śliwki. Czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną i polewamy wierzch ciasta.
 - Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl