Kremowa zupa z pieczonego selera i czosnku
Kremowa zupa z pieczonego selera i czosnku o tej porze roku to prawdziwie komfortowe danie na obiad lub ciepłą kolację. Sycąca, rozgrzewająca i zdrowa. Naprawdę nie potrzeba wiele wysiłku, aby ją przygotować. Jest prosta i jednocześnie wybornie smakuje. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Dokładnie umyty i osuszony korzeń selera i czosnek zawijam w papier do pieczenia, zawiązuję sznurkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekę aż seler będzie miękki.
- Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Szalotkę w piórka. Podsmażam razem na oliwie i przekładam do garnka z bulionem. Gotuję do miękkości ziemniaków.
- Odwijam z papieru i obieram ze skóry seler i czosnek, kroję seler na kawałki i przekładam razem i z czosnkiem, szalotką i ziemniakami do kielicha blendera. Miksuję na prawie gładką masę. Do bulionu dodaję zmiksowane warzywa, doprawiam solą i pieprzem.
- Podgrzewam wszystko razem, mieszam i wlewam na talerze. Posypuję chili, gomasio i natką.
- Podaję z focaccią, ale dobrze pasują też grzanki z bagietki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl