Kremowa zupa z kurczakiem i tortellini
Tortellini to rodzaj włoskiego makaronu. Zazwyczaj podajemy je jako osobne danie lub dodajemy do sałatek. Jednak doskonale smakują także w zupie. Przepis na pyszną kremową zupę z kurczakiem i tortellini poleca Wiola, autorka bloga "Gotuj i mieszkaj".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 6 szklanek bulionu
- 1 i 1/2 szklanki surowego tortellini
- 1/2 szklanki groszku, może być groszek mrożony albo odsączony groszek z puszki
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
Piersi z kurczaka zalej litrem bulionu i gotuj około 10-15 minut. Mięso wyjmij, a do wywaru dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę oraz por, pokrojony w kostkę seler, rozgnieciony czosnek i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodaj również liście laurowe i ziele angielskie.
Mięso posiekaj, dodaj do gotujących się warzyw i dolej pozostałe dwie szklanki bulionu. Doprowadź do wrzenia. Do wrzącej zupy dodaj sól i pieprz, dorzuć tortellini i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
Sprawdź czy makaron się ugotował. Jeżeli tak, dodaj odsączony z zalewy zielony groszek oraz słodką śmietankę. Zagotuj i wyłącz źródło ciepła.
Podawaj ze świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Zobacz też przepis na rogaliki drożdżowe
src="https://d.wpimg.pl/762126421--1334984339/rogaliki.JPG"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze