Kremowa zupa z kurczakiem i tortellini
Tortellini to rodzaj włoskiego makaronu. Zazwyczaj podajemy je jako osobne danie lub dodajemy do sałatek. Jednak doskonale smakują także w zupie. Przepis na pyszną kremową zupę z kurczakiem i tortellini poleca Wiola, autorka bloga "Gotuj i mieszkaj".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 1/2 pora
 - 1/4 selera
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - podwójna pierś z kurczaka
 - 2 liście laurowe
 - 2 kulki ziela angielskiego
 - 6 szklanek bulionu
 - 1 i 1/2 szklanki surowego tortellini
 - 1/2 szklanki groszku, może być groszek mrożony albo odsączony groszek z puszki
 - 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
 
Przepis
Piersi z kurczaka zalej litrem bulionu i gotuj około 10-15 minut. Mięso wyjmij, a do wywaru dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę oraz por, pokrojony w kostkę seler, rozgnieciony czosnek i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodaj również liście laurowe i ziele angielskie.
Przepis
Mięso posiekaj, dodaj do gotujących się warzyw i dolej pozostałe dwie szklanki bulionu. Doprowadź do wrzenia. Do wrzącej zupy dodaj sól i pieprz, dorzuć tortellini i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
Przepis
Sprawdź czy makaron się ugotował. Jeżeli tak, dodaj odsączony z zalewy zielony groszek oraz słodką śmietankę. Zagotuj i wyłącz źródło ciepła.
Podawaj ze świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki.