Krem sułtański - kultowy deser z minionej epoki
W naszym redakcyjnym cyklu "Z ekranu na talerz" przedstawiamy krem sułtański – słodki, pachnący rumem dwukolorowy deser z bitej śmietany. W czasach PRL święcił prawdziwe tryumfy. Nie mogło go zabraknąć w żadnej kawiarni. Zapisał się nawet w polskiej kinematografii - można go bowiem zobaczyć w jednej ze scen filmu „Dziewczyny do wzięcia”. Dziś już mało kto o nim pamięta, a szkoda. Zamiast tiramisu czy panna cotty, warto od czasu do czasu zaskoczyć swoich gości i przygotować dla nich krem sułtański. Na pewno będą zachwyceni!
Krem sułtański - sukces tkwi w prostocie
Krem sułtański to bardzo prosty i niezwykle szybki do przygotowania deser. Składa się tylko z kilku składników – bitej śmietany, kakao, rodzynek namoczonych w rumie i pokruszonych bezików. Obowiązkowo musi być udekorowany waflowymi rurkami.
W czasach, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, a o prawdziwej czekoladzie można było jedynie pomarzyć, krem sułtański stał się jednym z popularniejszych deserów. Krem sułtański doczekał się nawet roli w filmie. Pamiętacie tę słynną scenę z „Dziewczyn do wzięcia”?
Krem sułtański przepis
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki kakao
- 60 g rodzynek
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 40 g płatków migdałowych
- 100 g pokruszonych bezików
- rum
Trwa ładowanie wpisu: instagram
*Przygotowanie: *
Rum podgrzej delikatnie, zalej nim rodzynki i odstaw na 15 minut. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni (uważaj, aby ich nie spalić). Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Gotową bitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej wsyp kakao i zmiksuj. Rodzynki odsącz z nadmiaru płynu. Umieść ciemny krem na dnie kieliszka i posyp skruszonymi bezami. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyłóż jasną śmietanę. Wierzch posyp rodzynkami, wymieszanymi z płatkami migdałowymi. Skrop całość rumem. Udekoruj waflowymi rurkami.