Trwa ładowanie...
Katarzyna Gileta
21-01-2017 09:03

Krem sułtański - kultowy deser z minionej epoki

W naszym redakcyjnym cyklu "Z ekranu na talerz" przedstawiamy krem sułtański – słodki, pachnący rumem dwukolorowy deser z bitej śmietany. W czasach PRL święcił prawdziwe tryumfy. Nie mogło go zabraknąć w żadnej kawiarni. Zapisał się nawet w polskiej kinematografii - można go bowiem zobaczyć w jednej ze scen filmu „Dziewczyny do wzięcia”. Dziś już mało kto o nim pamięta, a szkoda. Zamiast tiramisu czy panna cotty, warto od czasu do czasu zaskoczyć swoich gości i przygotować dla nich krem sułtański. Na pewno będą zachwyceni!

Krem sułtański - kultowy deser z minionej epokiŹródło: 123RF.COM
d47p1ze
d47p1ze

Krem sułtański  -  sukces tkwi w prostocie

Krem sułtański to bardzo prosty i niezwykle szybki do przygotowania deser. Składa się tylko z kilku składników – bitej śmietany, kakao, rodzynek namoczonych w rumie i pokruszonych bezików. Obowiązkowo musi być udekorowany waflowymi rurkami.

W czasach, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, a o prawdziwej czekoladzie można było jedynie pomarzyć, krem sułtański stał się jednym z popularniejszych deserów. Krem sułtański doczekał się nawet roli w filmie. Pamiętacie tę słynną scenę z „Dziewczyn do wzięcia”?

Krem sułtański przepis
Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 40 g płatków migdałowych
  • 100 g pokruszonych bezików
  • rum

*Przygotowanie: *
Rum podgrzej delikatnie, zalej nim rodzynki i odstaw na 15 minut. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni (uważaj, aby ich nie spalić). Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Gotową bitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej wsyp kakao i zmiksuj. Rodzynki odsącz z nadmiaru płynu. Umieść ciemny krem na dnie kieliszka i posyp skruszonymi bezami. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyłóż jasną śmietanę. Wierzch posyp rodzynkami, wymieszanymi z płatkami migdałowymi. Skrop całość rumem. Udekoruj waflowymi rurkami.

d47p1ze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj